Vart tog hedern vägen?

| Av Hanna Stenvall | Tipsa redaktionen
DEABATT. Övertrampen i Swedbank och kapitalgömmorna i Panama kan vara toppen på ett isberg, menar säkerhetsprofilen Hans Wermdalen.

Är övertrampen i Swedbank och kapitalgömmorna i Panama bara toppen på ett isberg? Kanske, för det är en avgrund mellan den värdegrund som kännetecknade en borgerlig man i Stockholm för hundra år sedan och de värderingar som styr oss idag.

Stockholmsborgaren hade fått ett rättesnöre från sina föräldrar, från sina lärare, fostrats av ”lumparkompisar” under sin värnplikt, blivit påmind av kyrkans företrädare om vad som är rätt och fel samt lärt sig arbetsmoral av sin arbetsgivare eller som egen företagare.

Nu för tiden ska föräldrar självförverkliga sig och lämnar med varm hand ansvaret för fostran till skolan. Graden av disciplin och lydnad i skola är låg och lärarnas auktoritet har urholkats. Värnplikten som gjorde pojkar till män är lagd i malpåse och i kyrkan predikas mer internationell solidaritet än tio Guds bud. De auktoritära brukspatronerna är begravda för länge sedan. Istället styrs företagen av ”coacher och kollektivavtal”.

Allt sedan fogdetiden på 1500-talet har vi vant oss vid att betala skatter. Lika lång tid har vi försökt komma undan med så lite skatt som möjligt. Det har blivit en konst i sig att hitta kryphål. Den enskilde löntagaren har små möjligheter till detta men de som har större tillgångar och företagen lägger mer arbete på att ”lura” det allmänna på skattemedel. Revisorerna har blivit skatterådgivare.

Som ett högskatteland och med Astrid Lindgrens Pomperipossa-debatt i salig åminnelse är det lätt förstå att svenskens heder och skattemoral allt oftare ifrågasätts. Många kan inte heller förstå att det är brottsligt (snarare smart) att undanhålla tillgångar för beskattning. Skatteverkets vision är ett samhälle där alla ska göra rätt för sig (bland annat genom att betala skatt).

Revisorernas uppgifter har länge ifrågasatts. Nu ska en utredning ges i uppdrag att se över deras roller. Många har tyckt att deras främsta uppgift hittills varit att minimera skatteuttagen, ibland genom dubiösa tolkningar av lagar och regler. De lär heller inte ha någon skyldighet att polisanmäla misstänkta oegentligheter som framkommer i granskningen. I internationella företag har resultaten optimerats genom att ”bolla” kostnader och bidrag mellan ”moder” och dotterföretag. Skatteverkets vision förutsätts även gälla juridiska personer.

Medan vi tidigare mest pratat om etik och moral som egentligen har samma betydelse, nämligen seder, är det idag vanligare att tala om värdegrunder. En värdegrund är de värderingar som vid tillämpning ska ligga till grund för det ”goda” i en organisation, ett företag, en förening, ett politiskt parti eller i annan grupp. Motsatsen är vanheder med inslag av skam.

För att återfå det rättesnöre som Stockholmsborgaren hade i början av 1900-talet behövs en ny heder, etik och moral. Föräldrar måste ta ansvar för sina barns uppfostran. Lärarna ska få tillbaka sin auktoritet och eleverna lära sig att lyda. Det är en skam att en lärare – statistiskt sett över året - varje dag utsätts för fysiskt våld av en elev och att vissa elever på olika sätt notoriskt stör undervisningen. Den fostran som alla yngre män fick genom den allmänna värnplikten får ersättas av idrotts- och annan föreningsverksamhet där även kvinnorna finns med. Kyrksamheten är troligen för liten för att ha någon egentlig inverkan på fostran i hela samhället.

Chefer på alla plan i alla organisationer måste även när det gäller etik och moral vara förebilder och leva som de bör lära. Förre näringslivsgurun Curt Nicolin och framtidsforskaren Lorentz Lyttkens författade tillsammans några regler för ledarskap och etik i näringslivet:

Ledare har ansvaret både för medarbetarna och verksamheten,
Företagets etiska standard bestämmer dess anseende,
Chefens föredöme etablerar mer än någonting annat företagets etiska standard,
Undvik att vara alltför smart, även om lagen följs.
Brott mot lagar bestraffas, men brott mot etik förstör anseendet.

Dessa 50 år gamla regler har ännu stor aktualitet!

Det krävs även större transparens när det gäller socialt ansvarstagande (Corporate Social Response) och aktieägarna kräver större öppenhet beträffande ersättningar till ledningspersoner m. fl.

Hans Wermdalen, CPP

Författare och säkerhetspionjär


Håll dig uppdaterad med Skydd & Säkerhet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Handlaren kallar till krismöte

Polis stod utanför masskjutningen - gjorde ingenting

All trygghetspersonal på SL ska terrorutbildas

Ytterligare 250 anställda ska få utökade kunskaper om asymmetriska hot.

Anställdas inkorg svagaste länken

Falskt väktarbolag polisanmäls

Bolaget Skyddsgruppen i Kullabygden finns inte men erbjuder ändå väktartjänster till privatpersoner och företagare i skånska Viken. Nu polisanmäls företaget av polisen.

Cyberattacker – en miljonindustri

Antalet cyberattacker och skadliga program har ökat elva gånger i volym sedan 2016, visar Cisco 2018 Annual Cybersecurity Report som publiceras för elfte året i rad.

Nyhetsbrev

Securitas tecknar avtal med modejätte

Arkiv

Polisen och Säpo förbättrar samarbetet

Polismyndighetens och Säkerhetspolisens utbyte av information regionalt behöver förbättras. Det visar ny granskning från Riksrevisionen.

Advenica tecknar miljonavtal med myndighet

Fler utbildas till polis

Antalet utbildningsplatser till polisutbildningen har nästan tredubblats på två år. Men vem som helst kan inte bli polis.

Ny branschstandard ska stoppa tjuvtankning

Prosero växer med två bolag

Kameror ska öka tryggheten för ordningsvakterna

Den 14 februari började SL:s ordningsvakter bära kroppsburna trygghetskameror. Målet är att minska risken för våld och hot mot ordningsvakter samt att hjälpa till att förebygga och lösa brott.

Ny vd på Strongpoint

Mer narkotika beslagtas

Antalet beslag av narkotika, alkohol och tobak ökade markant år 2017 och även fler skjutvapen stoppades vid gränsen. Under året började Tullverket dessutom stoppa införsel av explosiva varor.

Cybersäkerhet i nationens intresse

Nya chefer på Loomis

Hjälper varandra att rekrytera

Vill att Sverige tar hem IS-anhängare

Hon lämnar Securitas

Fångar skurkar med smarta glasögon

Hoppfulla ministrar efter möte

Safeteam får förlängt avtal med kosmetikkedja

Kriminalvården storrekryterar

Karolinska Institutet höjer säkerheten

Tempest i nytt samarbete

Assa Abloy köper Phoniro

Ny partner i Cubsec

Ny chef på Verifone

Lägre volym för Loomis i Sverige

Skåne får ny kriminalvårdsanstalt

Anlitar Zenita Security

Han ska leda Securitas Direct Sverige

Tredje gången gillt – då greps rånaren

Han lämnar Assa Abloy

Vesper till SCEG

Sänd till en kollega

0.186