Ett litet plåster på ett stort sår

| Av Hanna Stenvall | Tipsa redaktionen
Polisreformen kostar idag - i tid, motivation och lojalitet inte minst.

283 miljoner extra får Polismyndigheten för att klara den pressade situationen i samhället. Säkerhetspolisen får en extrapott på 10 miljoner, till ökade resurser för att stärka arbetet mot terrorism. Polisförbundet rasar, föga oväntat, men faktum är att en blödande organisation behöver mer än ett litet klatchigt plåster för det stora otäcka sår som finns idag.

Polisreformen kostar – oavsett var den landar och hur slutresultatet blir, så kostar den idag. I tid, motivation och lojalitet framför allt. Alltfler poliser slutar, visar myndighetens egen statistik, även om Dan Eliasson gärna pekar på att det inte handlar om hundratals fler som slutar, utan knappt ett 40-tal. Men han understryker att varje polis som lämnar sitt yrke oroar. För vi behöver fler poliser i Sverige, inte färre. Polisbristen svider redan, och en skev lönebild går månne inte att rita om över en natt, men kan heller inte förlåtas hur länge som helst.

Tillskottet på 283 miljoner kronor ska i alla fall täcka den initiala satsningen på 700 civilanställda inom polisen, som ska utgöra etapp 1. Men som rikspolischefen fastslog under Offsäks vårkonferens i Göteborg: ”Vi kan fylla på med civilanställda, men vi behöver också poliser”.

Migrationsverket får 2,2 miljarder mer än i förvaltningsförslaget, vilket ger 30 miljarder extra för att stärka tryggheten och säkerheten på asylboenden, vilket lär komma säkerhetsbranschen till gagn.

För inte bara myndigheterna, utan även alla starka privata aktörer har kämpat på under hård press det senaste året. Och det är ingen nyhet att en stor andel av de poliser som lämnar myndigheterna går över till den privata sektorn. Det lär dock krävas kompetens från fler håll framöver – kompetens med mångfald och med en mix av olika värden.

Nu är det full snurr i jurygrupperna som ska utse vinnarna i årets Security Awards. Jag hoppas innerligt att vi får prisa många aktörer som verkligen gjort skillnad – och som kan inspirera resten av branschen inför morgondagens utmaningar.


Håll dig uppdaterad med Skydd & Säkerhet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Handlaren kallar till krismöte

Polis stod utanför masskjutningen - gjorde ingenting

All trygghetspersonal på SL ska terrorutbildas

Ytterligare 250 anställda ska få utökade kunskaper om asymmetriska hot.

Anställdas inkorg svagaste länken

Falskt väktarbolag polisanmäls

Bolaget Skyddsgruppen i Kullabygden finns inte men erbjuder ändå väktartjänster till privatpersoner och företagare i skånska Viken. Nu polisanmäls företaget av polisen.

Cyberattacker – en miljonindustri

Antalet cyberattacker och skadliga program har ökat elva gånger i volym sedan 2016, visar Cisco 2018 Annual Cybersecurity Report som publiceras för elfte året i rad.

Nyhetsbrev

Securitas tecknar avtal med modejätte

Arkiv

Polisen och Säpo förbättrar samarbetet

Polismyndighetens och Säkerhetspolisens utbyte av information regionalt behöver förbättras. Det visar ny granskning från Riksrevisionen.

Advenica tecknar miljonavtal med myndighet

Fler utbildas till polis

Antalet utbildningsplatser till polisutbildningen har nästan tredubblats på två år. Men vem som helst kan inte bli polis.

Ny branschstandard ska stoppa tjuvtankning

Prosero växer med två bolag

Kameror ska öka tryggheten för ordningsvakterna

Den 14 februari började SL:s ordningsvakter bära kroppsburna trygghetskameror. Målet är att minska risken för våld och hot mot ordningsvakter samt att hjälpa till att förebygga och lösa brott.

Ny vd på Strongpoint

Mer narkotika beslagtas

Antalet beslag av narkotika, alkohol och tobak ökade markant år 2017 och även fler skjutvapen stoppades vid gränsen. Under året började Tullverket dessutom stoppa införsel av explosiva varor.

Cybersäkerhet i nationens intresse

Nya chefer på Loomis

Hjälper varandra att rekrytera

Vill att Sverige tar hem IS-anhängare

Hon lämnar Securitas

Fångar skurkar med smarta glasögon

Hoppfulla ministrar efter möte

Safeteam får förlängt avtal med kosmetikkedja

Kriminalvården storrekryterar

Karolinska Institutet höjer säkerheten

Tempest i nytt samarbete

Assa Abloy köper Phoniro

Ny partner i Cubsec

Ny chef på Verifone

Lägre volym för Loomis i Sverige

Skåne får ny kriminalvårdsanstalt

Anlitar Zenita Security

Han ska leda Securitas Direct Sverige

Tredje gången gillt – då greps rånaren

Han lämnar Assa Abloy

Vesper till SCEG

Sänd till en kollega

0.212