Polisen har fullt upp med migrantströmmar

| Av Hanna Stenvall | Tipsa redaktionen
Trots att migrantströmmen till Sverige avtagit ordentligt, lägger polisen i Region Syd fortfarande 10 procent av resurserna på migrationssituationen.

Antalet migranter som kommer till Sverige har minskat sedan man införde en partiell gränskontroll i Sverige – men för polisen tar den delen av arbetet fortfarande lika mycket tid i anspråk som i höstas.

Polisens arbete kopplat till den förändrade migrationssituationen omfattar främst två delar. Dels gränspolisens arbete med inre och yttre gränskontroller samt verkställigheter av avvisnings- och utvisningsbeslut samt det arbete som bedrivs ute i lokalpolisområdena för att hantera ordningsstörningar vid asylboenden och utredningar kopplat till detta.

Sedan i höstas har gränspolisens arbete i syd vuxit så pass mycket att 85 medarbetare har blivit cirka 360, en ökning med 400 procent.

– En stor del av arbetet har hittills handlat om att upprätthålla den partiella inre gränskontrollen som regeringen har beslutat om och hantera de ordningstörningar som naturligtvis uppstår på asylboende, förklarar Ann-Louise kämpe, chef för operativa enheten i region Syd.

För att klara gränskontrollen fick regionen inledningsvis en förstärkning från övriga landet på drygt 100 poliser. Förstärkningen var kvar fram till april i år. Därefter har gränskontrollverksamheten hanterats med regionala resurser. Region Syd har rekryterat cirka 100 civila medarbetare externt och tillsatt upp emot 150 poliser och civila internt för att klara det nya uppdraget för gränspolisen.

– Det har såklart varit tufft, och vi har fortfarande ett antal vakanser. Dessutom har en del av våra medarbetare under sommaren fått stötta upp i den ordinarie verksamheten, säger Ann-Louise Kämpe.


Håll dig uppdaterad med Skydd & Säkerhet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Handlaren kallar till krismöte

Polis stod utanför masskjutningen - gjorde ingenting

All trygghetspersonal på SL ska terrorutbildas

Ytterligare 250 anställda ska få utökade kunskaper om asymmetriska hot.

Anställdas inkorg svagaste länken

Falskt väktarbolag polisanmäls

Bolaget Skyddsgruppen i Kullabygden finns inte men erbjuder ändå väktartjänster till privatpersoner och företagare i skånska Viken. Nu polisanmäls företaget av polisen.

Cyberattacker – en miljonindustri

Antalet cyberattacker och skadliga program har ökat elva gånger i volym sedan 2016, visar Cisco 2018 Annual Cybersecurity Report som publiceras för elfte året i rad.

Nyhetsbrev

Securitas tecknar avtal med modejätte

Arkiv

Polisen och Säpo förbättrar samarbetet

Polismyndighetens och Säkerhetspolisens utbyte av information regionalt behöver förbättras. Det visar ny granskning från Riksrevisionen.

Advenica tecknar miljonavtal med myndighet

Fler utbildas till polis

Antalet utbildningsplatser till polisutbildningen har nästan tredubblats på två år. Men vem som helst kan inte bli polis.

Ny branschstandard ska stoppa tjuvtankning

Prosero växer med två bolag

Kameror ska öka tryggheten för ordningsvakterna

Den 14 februari började SL:s ordningsvakter bära kroppsburna trygghetskameror. Målet är att minska risken för våld och hot mot ordningsvakter samt att hjälpa till att förebygga och lösa brott.

Ny vd på Strongpoint

Mer narkotika beslagtas

Antalet beslag av narkotika, alkohol och tobak ökade markant år 2017 och även fler skjutvapen stoppades vid gränsen. Under året började Tullverket dessutom stoppa införsel av explosiva varor.

Cybersäkerhet i nationens intresse

Nya chefer på Loomis

Hjälper varandra att rekrytera

Vill att Sverige tar hem IS-anhängare

Hon lämnar Securitas

Fångar skurkar med smarta glasögon

Hoppfulla ministrar efter möte

Safeteam får förlängt avtal med kosmetikkedja

Kriminalvården storrekryterar

Karolinska Institutet höjer säkerheten

Tempest i nytt samarbete

Assa Abloy köper Phoniro

Ny partner i Cubsec

Ny chef på Verifone

Lägre volym för Loomis i Sverige

Skåne får ny kriminalvårdsanstalt

Anlitar Zenita Security

Han ska leda Securitas Direct Sverige

Tredje gången gillt – då greps rånaren

Han lämnar Assa Abloy

Vesper till SCEG

Sänd till en kollega

0.157