Stort värde på gängens skrämselkapital

| Av Hanna Stenvall | Tipsa redaktionen


Att samhället blir hårdare är ingen nyhet, något som diskuterades på mer än ett seminarium under Almedalsveckan i somras. Ofta börjar en kriminell bana med mindre grova brott, som stölder eller bedrägerier. För att förhindra förstagångsförbrytare att fortsätta på inslagen bana krävs därför krafttag vid mängdbrott – innan hen dragits för långt ner i en spiral av kriminalitet och negativa miljöer.

En av de debatter som berörde mig mest under mitt Almedalsäventyr handlade om utsatta områden och den tystnadskultur som breder ut sig. Det är lätt att ropa efter fler poliser, men hur ska myndigheter agera när en person blir skjuten mitt på torget mitt på blanka dagen bland massor av människor – och ingen erkänner att de varken sett eller hört någonting?

Gängbildningen i förorterna tas upp i Brottsförebyggande rådets studie över organiserad brottslighet, ett begrepp som många med mig strösslar med till vardags. Mycket skiljer olika grupperingar åt, men något som genomsyrar dem alla är skrämselkapital. Det må vara på olika nivå, men oavsett om gängen skjuter varandra på öppen gata, bedriver indrivning mot lokala näringsidkare eller kastar sten på ordningsmakten så är syftet detsamma.

En mycket tänkvärd lärdom jag tar med mig från debatten om tystnadskultur är dock att den existerar även på fina gatan i villaområdet. Där är dock syftet ofta att inte fläcka ner grannskapets rykte, vilket ger intressanta associationer till hederskulturen.

Men jösses vilket fantastiskt jobb ni gör där ute! Nördig som jag blivit tittar jag mer på vakterna som upprätthåller ordningen på konserten än vad som händer på scenen, och på bussen letar jag kameror och håller koll på vilket bevakningsföretag som sköter barnens skola och vem som lappar bilarna. Det är klart att det är oförlåtligt när någon brister i sin profession och beter sig som ett svin i uniform – men när jag tänker på hur mycket av ansvaret för tryggheten i samhället som vilar på näringslivets axlar blir jag bara stum av förundran.

Snart är det dags att åter uppmärksamma passionerade branschprofiler, innovativa säkerhetslösningar och verksamheter som gör skillnad. Den 25 oktober tar vi över scenen på SKYDD och korar vinnarna i Security Awards 2016. Du är väl med oss och jublar vilt och firar dem som firas bör?


Håll dig uppdaterad med Skydd & Säkerhet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Handlaren kallar till krismöte

Polis stod utanför masskjutningen - gjorde ingenting

All trygghetspersonal på SL ska terrorutbildas

Ytterligare 250 anställda ska få utökade kunskaper om asymmetriska hot.

Anställdas inkorg svagaste länken

Falskt väktarbolag polisanmäls

Bolaget Skyddsgruppen i Kullabygden finns inte men erbjuder ändå väktartjänster till privatpersoner och företagare i skånska Viken. Nu polisanmäls företaget av polisen.

Cyberattacker – en miljonindustri

Antalet cyberattacker och skadliga program har ökat elva gånger i volym sedan 2016, visar Cisco 2018 Annual Cybersecurity Report som publiceras för elfte året i rad.

Nyhetsbrev

Securitas tecknar avtal med modejätte

Arkiv

Polisen och Säpo förbättrar samarbetet

Polismyndighetens och Säkerhetspolisens utbyte av information regionalt behöver förbättras. Det visar ny granskning från Riksrevisionen.

Advenica tecknar miljonavtal med myndighet

Fler utbildas till polis

Antalet utbildningsplatser till polisutbildningen har nästan tredubblats på två år. Men vem som helst kan inte bli polis.

Ny branschstandard ska stoppa tjuvtankning

Prosero växer med två bolag

Kameror ska öka tryggheten för ordningsvakterna

Den 14 februari började SL:s ordningsvakter bära kroppsburna trygghetskameror. Målet är att minska risken för våld och hot mot ordningsvakter samt att hjälpa till att förebygga och lösa brott.

Ny vd på Strongpoint

Mer narkotika beslagtas

Antalet beslag av narkotika, alkohol och tobak ökade markant år 2017 och även fler skjutvapen stoppades vid gränsen. Under året började Tullverket dessutom stoppa införsel av explosiva varor.

Cybersäkerhet i nationens intresse

Nya chefer på Loomis

Hjälper varandra att rekrytera

Vill att Sverige tar hem IS-anhängare

Hon lämnar Securitas

Fångar skurkar med smarta glasögon

Hoppfulla ministrar efter möte

Safeteam får förlängt avtal med kosmetikkedja

Kriminalvården storrekryterar

Karolinska Institutet höjer säkerheten

Tempest i nytt samarbete

Assa Abloy köper Phoniro

Ny partner i Cubsec

Ny chef på Verifone

Lägre volym för Loomis i Sverige

Skåne får ny kriminalvårdsanstalt

Anlitar Zenita Security

Han ska leda Securitas Direct Sverige

Tredje gången gillt – då greps rånaren

Han lämnar Assa Abloy

Vesper till SCEG

Sänd till en kollega

0.178