Stort värde på gängens skrämselkapital

| Av Hanna Stenvall | Tipsa redaktionen


Att samhället blir hårdare är ingen nyhet, något som diskuterades på mer än ett seminarium under Almedalsveckan i somras. Ofta börjar en kriminell bana med mindre grova brott, som stölder eller bedrägerier. För att förhindra förstagångsförbrytare att fortsätta på inslagen bana krävs därför krafttag vid mängdbrott – innan hen dragits för långt ner i en spiral av kriminalitet och negativa miljöer.

En av de debatter som berörde mig mest under mitt Almedalsäventyr handlade om utsatta områden och den tystnadskultur som breder ut sig. Det är lätt att ropa efter fler poliser, men hur ska myndigheter agera när en person blir skjuten mitt på torget mitt på blanka dagen bland massor av människor – och ingen erkänner att de varken sett eller hört någonting?

Gängbildningen i förorterna tas upp i Brottsförebyggande rådets studie över organiserad brottslighet, ett begrepp som många med mig strösslar med till vardags. Mycket skiljer olika grupperingar åt, men något som genomsyrar dem alla är skrämselkapital. Det må vara på olika nivå, men oavsett om gängen skjuter varandra på öppen gata, bedriver indrivning mot lokala näringsidkare eller kastar sten på ordningsmakten så är syftet detsamma.

En mycket tänkvärd lärdom jag tar med mig från debatten om tystnadskultur är dock att den existerar även på fina gatan i villaområdet. Där är dock syftet ofta att inte fläcka ner grannskapets rykte, vilket ger intressanta associationer till hederskulturen.

Men jösses vilket fantastiskt jobb ni gör där ute! Nördig som jag blivit tittar jag mer på vakterna som upprätthåller ordningen på konserten än vad som händer på scenen, och på bussen letar jag kameror och håller koll på vilket bevakningsföretag som sköter barnens skola och vem som lappar bilarna. Det är klart att det är oförlåtligt när någon brister i sin profession och beter sig som ett svin i uniform – men när jag tänker på hur mycket av ansvaret för tryggheten i samhället som vilar på näringslivets axlar blir jag bara stum av förundran.

Snart är det dags att åter uppmärksamma passionerade branschprofiler, innovativa säkerhetslösningar och verksamheter som gör skillnad. Den 25 oktober tar vi över scenen på SKYDD och korar vinnarna i Security Awards 2016. Du är väl med oss och jublar vilt och firar dem som firas bör?


Håll dig uppdaterad med Skydd & Säkerhet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Svag IT-säkerhet skrämmer bort kunderna

Dålig kunskap om dataskydd

Åtta av tio svenskar har liten eller ingen kunskap om hur de påverkas av GDPR – sämst är kunskapen hos äldre.

Dags att anmäla alla brott

De skyddar Spotify

TC Connects dotterbolag får order för musikföretagets kontor i Amsterdam.

Trots polisens tillskott – åklagare kritiserar vårbudgeten

Vårbudgeten, som presenterades i går, ger polisen 200 miljoner extra till bland annat ny utrustning och förstärkningsvapen. Men alla är inte nöjda.

Digitala lås kan skydda äldre

Nyhetsbrev

Lanserar utbildning i informationssäkerhet

Arkiv

Färre vapen lämnas in till polisen

Ny CMO på Addsecure

Vesper första svenska personsäkerhetsföretag på världsmässan

Vesper Group blir det första svenska personsäkerhetsföretag som ställer ut på International Security Expo i London – en av väldens största säkerhetsmässor.

Inyett får ny vd

Svenska skolor har höjt säkerheten

70 procent av Sveriges kommuner har höjt säkerheten på skolorna och fler är på väg. Det visar en ny enkät som Dagens Samhälle har gjort.

En halv miljard för tryggare kollektivtrafik

Nu ska antalet väktare öka kraftigt i Stockholms kollektivtrafik. Alliansen satsar en halv miljard kronor för att bygga upp tryggheten i SL-trafiken – och de vill återinföra tunnelbanepolisen.

Åtalas för flyktingspionage

Stor inspektion av HVB-hem – efter hoten

Så läckte Facebook informationen

55 000 svenska Facebook-konton finns bland de 87 miljoner konton vars information har delats till konsultbolaget Cambridge Analytica. Delningen skedde via en specialdesignad app.

Mozart för stressade polishundar

Den spanska polisen tar till ett oväntat grepp för att minska polishundarnas höga stressnivåer. Musikterapi.

Tar in väktare mot lågstadieelev

Han leder Nixu

Björn-Erik Karlsson ansvarar för den svenska verksamheten.

Ökat antal it-angrepp mot myndigheter

Antalet it-angrepp mot statliga myndigheter ökade med 18 procent förra året. Det visar MSB:s årsrapport för allvarliga it-incidenter hos statliga myndigheter.

Därför är isbrytarna viktiga för säkerheten

Minskning av våldsbrott i Stockholm city

Antalet våldsbrott i Stockholm city har under den senaste tioårsperioden minskat kraftigt. En av anledningarna är stadens långsiktiga arbetet för en mer ansvarsfull alkoholservering.

Tiden snart ute för isbrytarna

De svenska isbrytarna börjar bli ålderstigna och bör ersättas. "Om ingenting görs kommer förmågan att assistera vintersjöfarten att minska successivt. Det skulle innebära stora negativa konsekvenser för landet", säger Dan Broström på Sjöfartsverket.

Utökar samarbetet med smarta lås

Hemleveranstjänsten Amazon Key kan nu erbjuda åtta smarta lås.

Swedsecur byter ägare

JSB förlänger med Nokas

Ökade kostnader för väktare på skånska sjukhus

Många söker till Kriminalvården

Ny chef på CIA

Åldersbedömning mer osäker för flickor

Han är årets ledare

SOS Alarm växer i Falun

Drönare i jakt på olagligt ålfiske

Tre år för tre rån

Ny miljonorder för Advenica

Skåne förbereder sjukvården på terrordåd

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.192