Lanserar brandövning i VR

| Av Hanna Stenvall | Tipsa redaktionen
Försäkringsbolaget Trygg-Hansa lanserar en ny sorts brandövning i Virtual Reality.

Trygg-Hansa först med brandövning i Virtual Reality Varje dag brinner det i genomsnitt i 17 svenska hem och december är en av de mest branddrabbade månaderna på året.

En undersökning som Novus genomfört på uppdrag av Trygg-Hansa visar att bara två av tio familjer brandövar hemma, trots att det kan vara livsavgörande. För att uppmuntra flera att öva på att utrymma hemmet lanserar nu Trygg-Hansa en VR-brandövning – som gör att både barn och vuxna på ett ofarligt sätt kan få en upplevelse av brand.

Syftet med Trygg-Hansas nya brandövningsfilm i virtual reality, VR, med syfte att få fler familjer att brandöva hemma på ett mer verklighetsnära sätt.

– Barn reagerar precis som vuxna ofta irrationellt vid en stressad situation som exempelvis brand. Forskning och erfarenhet visar att barn ofta blir paralyserade när det börjar brinna, rädslan för röken och elden gör att de många gånger gömmer sig under sängen eller i garderoben istället för att lämna bostaden. Genom att skapa en brandövning i VR hoppas vi att fler familjer ska vilja brandöva hemma, säger Alexandra Gahnström, Barnens försäkringsexpert hos Trygg-Hansa.

Försäkringsbolagets undersökning visar att 23 procent av de svenska familjerna har övat på hur man släcker en brand, och 86 procent har inte någon uppsamlingsplats där familjen samlas om bostaden behövts utrymmas.

– Genom att brandöva i virtual reality tror vi att fler kan ta till sig övningen och samtidigt känna att det är roligt och spännande. VR är ett nytt sätt för oss att kommunicera och vi tror att det kan användas i större utsträckning framöver när vi jobbar med enkla instruktionsfilmer för att öka säkerhet och trygghet, säger Hanna Axelsson, Kommunikationschef på Trygg-Hansa.

Kampanjen startar 8 december 2016.

Varje år anmäls ungefär 23 000 bostadsbränder till svenska försäkringsbolag, företrädelsevis under vintermånaderna. Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, omkom 110 personer i bränder under 2015 vilket är den högsta siffran på fyra år.


Håll dig uppdaterad med Skydd & Säkerhet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Handlaren kallar till krismöte

Polis stod utanför masskjutningen - gjorde ingenting

All trygghetspersonal på SL ska terrorutbildas

Ytterligare 250 anställda ska få utökade kunskaper om asymmetriska hot.

Anställdas inkorg svagaste länken

Falskt väktarbolag polisanmäls

Bolaget Skyddsgruppen i Kullabygden finns inte men erbjuder ändå väktartjänster till privatpersoner och företagare i skånska Viken. Nu polisanmäls företaget av polisen.

Cyberattacker – en miljonindustri

Antalet cyberattacker och skadliga program har ökat elva gånger i volym sedan 2016, visar Cisco 2018 Annual Cybersecurity Report som publiceras för elfte året i rad.

Nyhetsbrev

Securitas tecknar avtal med modejätte

Arkiv

Polisen och Säpo förbättrar samarbetet

Polismyndighetens och Säkerhetspolisens utbyte av information regionalt behöver förbättras. Det visar ny granskning från Riksrevisionen.

Advenica tecknar miljonavtal med myndighet

Fler utbildas till polis

Antalet utbildningsplatser till polisutbildningen har nästan tredubblats på två år. Men vem som helst kan inte bli polis.

Ny branschstandard ska stoppa tjuvtankning

Prosero växer med två bolag

Kameror ska öka tryggheten för ordningsvakterna

Den 14 februari började SL:s ordningsvakter bära kroppsburna trygghetskameror. Målet är att minska risken för våld och hot mot ordningsvakter samt att hjälpa till att förebygga och lösa brott.

Ny vd på Strongpoint

Mer narkotika beslagtas

Antalet beslag av narkotika, alkohol och tobak ökade markant år 2017 och även fler skjutvapen stoppades vid gränsen. Under året började Tullverket dessutom stoppa införsel av explosiva varor.

Cybersäkerhet i nationens intresse

Nya chefer på Loomis

Hjälper varandra att rekrytera

Vill att Sverige tar hem IS-anhängare

Hon lämnar Securitas

Fångar skurkar med smarta glasögon

Hoppfulla ministrar efter möte

Safeteam får förlängt avtal med kosmetikkedja

Kriminalvården storrekryterar

Karolinska Institutet höjer säkerheten

Tempest i nytt samarbete

Assa Abloy köper Phoniro

Ny partner i Cubsec

Ny chef på Verifone

Lägre volym för Loomis i Sverige

Skåne får ny kriminalvårdsanstalt

Anlitar Zenita Security

Han ska leda Securitas Direct Sverige

Tredje gången gillt – då greps rånaren

Han lämnar Assa Abloy

Vesper till SCEG

Sänd till en kollega

0.144