Bocken tände het debatt om bevakning

| Av Hanna Stenvall | Tipsa redaktionen
Otrygga kvinnor och brända bockar – symptom på komplexa samhällsproblem som vi måste komma till rätta med.

Var fjärde kvinna vågar inte gå ut på kvällen. Bland män är motsvarande siffra en på tio, vilket i och för sig är illa nog. Men frågan är hur tryggheten påverkats av de senaste årens utveckling i samhället. I januari presenteras nästa del av Brottsförebyggande rådets Nationella Trygghetsundersökning. I del ett som publicerades nyligen visade det sig att sexualbrott mot kvinnor är ett av få brottstyper som ökar. Frågan är dock som vanligt vad som ligger bakom statistiken? Ökar sexualbrotten så är det ohyggligt illa – har de säkerhetssatsningar som görs med bland annat kamerabevakning och bättre belysning på allmänna platser ingen effekt? Eller är det inom hemmets fyra väggar de ökar, och vad beror det i så fall på? En tanke är såklart att brotten faktiskt inte ökar, utan att det är fler utsatta kvinnor som vågar och orkar anmäla. Det är i så fall en positiv utveckling, som debatten kring bland annat övergrepp vid festivaler lär ha bidragit till. Låt oss hoppas att så är fallet.

Tiden går fort när man har kul, och plötsligt står julen för dörren. Säkerhetslösningsföretaget Mindmancer fick i år i uppdrag att övervaka den traditionella Gävlebocken med intelligent kameraövervakning. Två vakter var dessutom satta på uppdraget, men när en av dem behövde uppsöka toalett passade bockbrännaren på. Bara timmar efter att bocken invigdes, för 50:onde året i rad, stod den i lågor. Dådet tände en gnista i sociala medier, där debatten och personell vs teknisk bevakning blossade upp. En spännande och viktig diskussion nu och framöver, som vi på Skydd & Säkerhet kommer att belysa bland annat vid våra event 2017.

De värdiga vinnarna i Security Awards har precis utsetts, dem kan du läsa mer om i det här numret. Bara några veckor återstår av 2016, som varit ett fantastiskt roligt, innehållsrikt och utmanande år på många sätt. Nu sitter vi på Team Skydd & Säkerhet och slipar på de sista detaljerna inför de uppdateringar vi gör inför nästa år. Så länge önskar vi er alla en riktig god jul och ett gott slut!


Håll dig uppdaterad med Skydd & Säkerhet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Handlaren kallar till krismöte

Polis stod utanför masskjutningen - gjorde ingenting

All trygghetspersonal på SL ska terrorutbildas

Ytterligare 250 anställda ska få utökade kunskaper om asymmetriska hot.

Anställdas inkorg svagaste länken

Falskt väktarbolag polisanmäls

Bolaget Skyddsgruppen i Kullabygden finns inte men erbjuder ändå väktartjänster till privatpersoner och företagare i skånska Viken. Nu polisanmäls företaget av polisen.

Cyberattacker – en miljonindustri

Antalet cyberattacker och skadliga program har ökat elva gånger i volym sedan 2016, visar Cisco 2018 Annual Cybersecurity Report som publiceras för elfte året i rad.

Nyhetsbrev

Securitas tecknar avtal med modejätte

Arkiv

Polisen och Säpo förbättrar samarbetet

Polismyndighetens och Säkerhetspolisens utbyte av information regionalt behöver förbättras. Det visar ny granskning från Riksrevisionen.

Advenica tecknar miljonavtal med myndighet

Fler utbildas till polis

Antalet utbildningsplatser till polisutbildningen har nästan tredubblats på två år. Men vem som helst kan inte bli polis.

Ny branschstandard ska stoppa tjuvtankning

Prosero växer med två bolag

Kameror ska öka tryggheten för ordningsvakterna

Den 14 februari började SL:s ordningsvakter bära kroppsburna trygghetskameror. Målet är att minska risken för våld och hot mot ordningsvakter samt att hjälpa till att förebygga och lösa brott.

Ny vd på Strongpoint

Mer narkotika beslagtas

Antalet beslag av narkotika, alkohol och tobak ökade markant år 2017 och även fler skjutvapen stoppades vid gränsen. Under året började Tullverket dessutom stoppa införsel av explosiva varor.

Cybersäkerhet i nationens intresse

Nya chefer på Loomis

Hjälper varandra att rekrytera

Vill att Sverige tar hem IS-anhängare

Hon lämnar Securitas

Fångar skurkar med smarta glasögon

Hoppfulla ministrar efter möte

Safeteam får förlängt avtal med kosmetikkedja

Kriminalvården storrekryterar

Karolinska Institutet höjer säkerheten

Tempest i nytt samarbete

Assa Abloy köper Phoniro

Ny partner i Cubsec

Ny chef på Verifone

Lägre volym för Loomis i Sverige

Skåne får ny kriminalvårdsanstalt

Anlitar Zenita Security

Han ska leda Securitas Direct Sverige

Tredje gången gillt – då greps rånaren

Han lämnar Assa Abloy

Vesper till SCEG

Sänd till en kollega

0.165