Bocken tände het debatt om bevakning

| Av Hanna Stenvall | Tipsa redaktionen
Otrygga kvinnor och brända bockar – symptom på komplexa samhällsproblem som vi måste komma till rätta med.

Var fjärde kvinna vågar inte gå ut på kvällen. Bland män är motsvarande siffra en på tio, vilket i och för sig är illa nog. Men frågan är hur tryggheten påverkats av de senaste årens utveckling i samhället. I januari presenteras nästa del av Brottsförebyggande rådets Nationella Trygghetsundersökning. I del ett som publicerades nyligen visade det sig att sexualbrott mot kvinnor är ett av få brottstyper som ökar. Frågan är dock som vanligt vad som ligger bakom statistiken? Ökar sexualbrotten så är det ohyggligt illa – har de säkerhetssatsningar som görs med bland annat kamerabevakning och bättre belysning på allmänna platser ingen effekt? Eller är det inom hemmets fyra väggar de ökar, och vad beror det i så fall på? En tanke är såklart att brotten faktiskt inte ökar, utan att det är fler utsatta kvinnor som vågar och orkar anmäla. Det är i så fall en positiv utveckling, som debatten kring bland annat övergrepp vid festivaler lär ha bidragit till. Låt oss hoppas att så är fallet.

Tiden går fort när man har kul, och plötsligt står julen för dörren. Säkerhetslösningsföretaget Mindmancer fick i år i uppdrag att övervaka den traditionella Gävlebocken med intelligent kameraövervakning. Två vakter var dessutom satta på uppdraget, men när en av dem behövde uppsöka toalett passade bockbrännaren på. Bara timmar efter att bocken invigdes, för 50:onde året i rad, stod den i lågor. Dådet tände en gnista i sociala medier, där debatten och personell vs teknisk bevakning blossade upp. En spännande och viktig diskussion nu och framöver, som vi på Skydd & Säkerhet kommer att belysa bland annat vid våra event 2017.

De värdiga vinnarna i Security Awards har precis utsetts, dem kan du läsa mer om i det här numret. Bara några veckor återstår av 2016, som varit ett fantastiskt roligt, innehållsrikt och utmanande år på många sätt. Nu sitter vi på Team Skydd & Säkerhet och slipar på de sista detaljerna inför de uppdateringar vi gör inför nästa år. Så länge önskar vi er alla en riktig god jul och ett gott slut!


Håll dig uppdaterad med Skydd & Säkerhet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Tieto köper NSEC

Svag IT-säkerhet skrämmer bort kunderna

Dålig kunskap om dataskydd

Åtta av tio svenskar har liten eller ingen kunskap om hur de påverkas av GDPR – sämst är kunskapen hos äldre.

Dags att anmäla alla brott

De skyddar Spotify

TC Connects dotterbolag får order för musikföretagets kontor i Amsterdam.

Trots polisens tillskott – åklagare kritiserar vårbudgeten

Vårbudgeten, som presenterades i går, ger polisen 200 miljoner extra till bland annat ny utrustning och förstärkningsvapen. Men alla är inte nöjda.

Nyhetsbrev

Digitala lås kan skydda äldre

Arkiv

Lanserar utbildning i informationssäkerhet

Färre vapen lämnas in till polisen

Ny CMO på Addsecure

Vesper första svenska personsäkerhetsföretag på världsmässan

Vesper Group blir det första svenska personsäkerhetsföretag som ställer ut på International Security Expo i London – en av väldens största säkerhetsmässor.

Inyett får ny vd

Svenska skolor har höjt säkerheten

70 procent av Sveriges kommuner har höjt säkerheten på skolorna och fler är på väg. Det visar en ny enkät som Dagens Samhälle har gjort.

En halv miljard för tryggare kollektivtrafik

Nu ska antalet väktare öka kraftigt i Stockholms kollektivtrafik. Alliansen satsar en halv miljard kronor för att bygga upp tryggheten i SL-trafiken – och de vill återinföra tunnelbanepolisen.

Åtalas för flyktingspionage

Stor inspektion av HVB-hem – efter hoten

Så läckte Facebook informationen

55 000 svenska Facebook-konton finns bland de 87 miljoner konton vars information har delats till konsultbolaget Cambridge Analytica. Delningen skedde via en specialdesignad app.

Mozart för stressade polishundar

Den spanska polisen tar till ett oväntat grepp för att minska polishundarnas höga stressnivåer. Musikterapi.

Tar in väktare mot lågstadieelev

Han leder Nixu

Björn-Erik Karlsson ansvarar för den svenska verksamheten.

Ökat antal it-angrepp mot myndigheter

Antalet it-angrepp mot statliga myndigheter ökade med 18 procent förra året. Det visar MSB:s årsrapport för allvarliga it-incidenter hos statliga myndigheter.

Därför är isbrytarna viktiga för säkerheten

Minskning av våldsbrott i Stockholm city

Antalet våldsbrott i Stockholm city har under den senaste tioårsperioden minskat kraftigt. En av anledningarna är stadens långsiktiga arbetet för en mer ansvarsfull alkoholservering.

Tiden snart ute för isbrytarna

De svenska isbrytarna börjar bli ålderstigna och bör ersättas. "Om ingenting görs kommer förmågan att assistera vintersjöfarten att minska successivt. Det skulle innebära stora negativa konsekvenser för landet", säger Dan Broström på Sjöfartsverket.

Swedsecur byter ägare

JSB förlänger med Nokas

Ökade kostnader för väktare på skånska sjukhus

Många söker till Kriminalvården

Ny chef på CIA

Åldersbedömning mer osäker för flickor

Han är årets ledare

SOS Alarm växer i Falun

Drönare i jakt på olagligt ålfiske

Tre år för tre rån

Ny miljonorder för Advenica

Skåne förbereder sjukvården på terrordåd

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.109