Svensk polis på kredit

| Av Hanna Stenvall | Tipsa redaktionen
Polismyndigheten tvingas använda hälften av sin anslagskredit under 2017, som en följd av det ansträngda operativa läget.

Vikande resultat och en ansträngd arbetsmiljö har försatt polisen i ett ansträngt operativt läge – på grund av bland annat krav om högre terrorberedskap, gränskontroller och upptrappat våld i främst storstäderna. För att möta behoven utökades antalet civilanställda med 1 131 personer förra året, skriver polisen.

− Det var nödvändigt att öka antalet anställda, men det innebär en ökad anslagsförbrukning. Vår bedömning är att vi tvingas använda cirka hälften av anslagskrediten i år i väntan på nya ekonomiska besked från regeringen. Men jag har goda förhoppningar inför höstens budgetproposition, säger rikspolischef Dan Eliasson i en kommentar.

Den ekonomiska bedömningen görs i den anslagsprognos som Polismyndigheten nu har lämnat över till regeringen. Den nya prognosen bekräftar, med vissa förändringar, den anslagsprognos som lämnades in i oktober 2016. Under fjolåret fick myndigheten ett engångsanslag på 283 miljoner kronor mot bakgrund av flyktingströmmarna, och därefter räknade regeringen upp polisens anslag med en miljard kronor under åren 2017–2019.

− Men den miljard vi tillförs är inte tillräcklig. Om prognosen inte ska bli verklighet behöver vi både effektivisera verksamheten och få ytterligare resurstillskott, säger Dan Eliasson.

− Räcker inte effektiviseringarna kan det betyda en sänkt takt för nyrekryteringar och en större restriktivitet vid ersättningsrekryteringar.


Håll dig uppdaterad med Skydd & Säkerhet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Handlaren kallar till krismöte

Polis stod utanför masskjutningen - gjorde ingenting

All trygghetspersonal på SL ska terrorutbildas

Ytterligare 250 anställda ska få utökade kunskaper om asymmetriska hot.

Anställdas inkorg svagaste länken

Falskt väktarbolag polisanmäls

Bolaget Skyddsgruppen i Kullabygden finns inte men erbjuder ändå väktartjänster till privatpersoner och företagare i skånska Viken. Nu polisanmäls företaget av polisen.

Cyberattacker – en miljonindustri

Antalet cyberattacker och skadliga program har ökat elva gånger i volym sedan 2016, visar Cisco 2018 Annual Cybersecurity Report som publiceras för elfte året i rad.

Nyhetsbrev

Securitas tecknar avtal med modejätte

Arkiv

Polisen och Säpo förbättrar samarbetet

Polismyndighetens och Säkerhetspolisens utbyte av information regionalt behöver förbättras. Det visar ny granskning från Riksrevisionen.

Advenica tecknar miljonavtal med myndighet

Fler utbildas till polis

Antalet utbildningsplatser till polisutbildningen har nästan tredubblats på två år. Men vem som helst kan inte bli polis.

Ny branschstandard ska stoppa tjuvtankning

Prosero växer med två bolag

Kameror ska öka tryggheten för ordningsvakterna

Den 14 februari började SL:s ordningsvakter bära kroppsburna trygghetskameror. Målet är att minska risken för våld och hot mot ordningsvakter samt att hjälpa till att förebygga och lösa brott.

Ny vd på Strongpoint

Mer narkotika beslagtas

Antalet beslag av narkotika, alkohol och tobak ökade markant år 2017 och även fler skjutvapen stoppades vid gränsen. Under året började Tullverket dessutom stoppa införsel av explosiva varor.

Cybersäkerhet i nationens intresse

Nya chefer på Loomis

Hjälper varandra att rekrytera

Vill att Sverige tar hem IS-anhängare

Hon lämnar Securitas

Fångar skurkar med smarta glasögon

Hoppfulla ministrar efter möte

Safeteam får förlängt avtal med kosmetikkedja

Kriminalvården storrekryterar

Karolinska Institutet höjer säkerheten

Tempest i nytt samarbete

Assa Abloy köper Phoniro

Ny partner i Cubsec

Ny chef på Verifone

Lägre volym för Loomis i Sverige

Skåne får ny kriminalvårdsanstalt

Anlitar Zenita Security

Han ska leda Securitas Direct Sverige

Tredje gången gillt – då greps rånaren

Han lämnar Assa Abloy

Vesper till SCEG

Sänd till en kollega

0.424