”Idén om kommunala ordningsmän är utmärkt”

| Av Hanna Stenvall | Tipsa redaktionen
”Jag vill se en ny lagstiftning som möjliggör för seriösa, auktoriserade bevakningsföretag att axla de uppgifterna”, skriver Securitas Sveriges vd Joachim Källsholm om kommunala säkerhetsvakter som avlastar polisen.

I en kommentar i Svenska Dagbladet menar Joachim Källsholm att förutsättningarna redan finns men att myndigheterna måste våga erkänna det och bland annat ändra i sina författningar för bevakningsbolag (så kallade FAP).

”Landets kommuner betalar i dag väsentliga summor till mitt bolag och till mina konkurrenter för olika säkerhetstjänster. Anledningen är att medlen för hur man ska nå en optimal trygghet i landet Sverige inte alltid fördelas på bästa sätt – dels på grund av lagstiftningen, dels på grund av dålig tillämpning av upphandlingsregler. Offentlig sektor i Sverige köper säkerhetsrelaterade tjänster för 3–4 miljarder kronor och av dessa utgör Sveriges kommuner en betydande del. Som referens kan sägas att polisen årligen kostar 21 miljarder kronor och säkerhetspolisen närmare 1 miljard.”

Redan idag sköter bevakningsbolagen tjänster som bland annat skyddsvakter vid samhällskritiska anläggningar, ordningsvakter i centrum, parkeringsvakter, personskyddsväktare till hotade tjänstemän och bovärdar som löser störningar i det kommunala bostadsbeståndet. Men de olika tjänsterna upphandlas ofta var för sig, vilket försvårar en överblick av samordningsfördelarna:

”Det intressanta är att alla tjänsterna tillsammans lägger grunden till det som många efterfrågar: en kommunal ”ordningsman”. Personligen tycker jag att idén om kommunala ordningsmän är utmärkt. Arbetsuppgifterna varierar över dygnet och vi, tillsammans med våra konkurrenter, finns redo dygnet runt, året om. Med all respekt för rågång och våldsmonopol: på många orter är vår personal redan något av den kvarterspolis som fanns på 1970- och 80-talen och som i dag, år 2016, saknas och behövs”, skriver Joachim Källsholm och fortsätter:

”Med en fortsatt respekt för polisens våldsmonopol kan vi hjälpa till med anmälningar, enklare utredningar, närvara vid skolor och även störa ut kriminella. Ge oss rätt förutsättningar så kommer vi att vara redo när den dagen kommer.”


Håll dig uppdaterad med Skydd & Säkerhet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Tieto köper NSEC

Svag IT-säkerhet skrämmer bort kunderna

Dålig kunskap om dataskydd

Åtta av tio svenskar har liten eller ingen kunskap om hur de påverkas av GDPR – sämst är kunskapen hos äldre.

Dags att anmäla alla brott

De skyddar Spotify

TC Connects dotterbolag får order för musikföretagets kontor i Amsterdam.

Trots polisens tillskott – åklagare kritiserar vårbudgeten

Vårbudgeten, som presenterades i går, ger polisen 200 miljoner extra till bland annat ny utrustning och förstärkningsvapen. Men alla är inte nöjda.

Nyhetsbrev

Digitala lås kan skydda äldre

Arkiv

Lanserar utbildning i informationssäkerhet

Färre vapen lämnas in till polisen

Ny CMO på Addsecure

Vesper första svenska personsäkerhetsföretag på världsmässan

Vesper Group blir det första svenska personsäkerhetsföretag som ställer ut på International Security Expo i London – en av väldens största säkerhetsmässor.

Inyett får ny vd

Svenska skolor har höjt säkerheten

70 procent av Sveriges kommuner har höjt säkerheten på skolorna och fler är på väg. Det visar en ny enkät som Dagens Samhälle har gjort.

En halv miljard för tryggare kollektivtrafik

Nu ska antalet väktare öka kraftigt i Stockholms kollektivtrafik. Alliansen satsar en halv miljard kronor för att bygga upp tryggheten i SL-trafiken – och de vill återinföra tunnelbanepolisen.

Åtalas för flyktingspionage

Stor inspektion av HVB-hem – efter hoten

Så läckte Facebook informationen

55 000 svenska Facebook-konton finns bland de 87 miljoner konton vars information har delats till konsultbolaget Cambridge Analytica. Delningen skedde via en specialdesignad app.

Mozart för stressade polishundar

Den spanska polisen tar till ett oväntat grepp för att minska polishundarnas höga stressnivåer. Musikterapi.

Tar in väktare mot lågstadieelev

Han leder Nixu

Björn-Erik Karlsson ansvarar för den svenska verksamheten.

Ökat antal it-angrepp mot myndigheter

Antalet it-angrepp mot statliga myndigheter ökade med 18 procent förra året. Det visar MSB:s årsrapport för allvarliga it-incidenter hos statliga myndigheter.

Därför är isbrytarna viktiga för säkerheten

Minskning av våldsbrott i Stockholm city

Antalet våldsbrott i Stockholm city har under den senaste tioårsperioden minskat kraftigt. En av anledningarna är stadens långsiktiga arbetet för en mer ansvarsfull alkoholservering.

Tiden snart ute för isbrytarna

De svenska isbrytarna börjar bli ålderstigna och bör ersättas. "Om ingenting görs kommer förmågan att assistera vintersjöfarten att minska successivt. Det skulle innebära stora negativa konsekvenser för landet", säger Dan Broström på Sjöfartsverket.

Swedsecur byter ägare

JSB förlänger med Nokas

Ökade kostnader för väktare på skånska sjukhus

Många söker till Kriminalvården

Ny chef på CIA

Åldersbedömning mer osäker för flickor

Han är årets ledare

SOS Alarm växer i Falun

Drönare i jakt på olagligt ålfiske

Tre år för tre rån

Ny miljonorder för Advenica

Skåne förbereder sjukvården på terrordåd

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.126