”Idén om kommunala ordningsmän är utmärkt”

| Av Hanna Stenvall | Tipsa redaktionen
”Jag vill se en ny lagstiftning som möjliggör för seriösa, auktoriserade bevakningsföretag att axla de uppgifterna”, skriver Securitas Sveriges vd Joachim Källsholm om kommunala säkerhetsvakter som avlastar polisen.

I en kommentar i Svenska Dagbladet menar Joachim Källsholm att förutsättningarna redan finns men att myndigheterna måste våga erkänna det och bland annat ändra i sina författningar för bevakningsbolag (så kallade FAP).

”Landets kommuner betalar i dag väsentliga summor till mitt bolag och till mina konkurrenter för olika säkerhetstjänster. Anledningen är att medlen för hur man ska nå en optimal trygghet i landet Sverige inte alltid fördelas på bästa sätt – dels på grund av lagstiftningen, dels på grund av dålig tillämpning av upphandlingsregler. Offentlig sektor i Sverige köper säkerhetsrelaterade tjänster för 3–4 miljarder kronor och av dessa utgör Sveriges kommuner en betydande del. Som referens kan sägas att polisen årligen kostar 21 miljarder kronor och säkerhetspolisen närmare 1 miljard.”

Redan idag sköter bevakningsbolagen tjänster som bland annat skyddsvakter vid samhällskritiska anläggningar, ordningsvakter i centrum, parkeringsvakter, personskyddsväktare till hotade tjänstemän och bovärdar som löser störningar i det kommunala bostadsbeståndet. Men de olika tjänsterna upphandlas ofta var för sig, vilket försvårar en överblick av samordningsfördelarna:

”Det intressanta är att alla tjänsterna tillsammans lägger grunden till det som många efterfrågar: en kommunal ”ordningsman”. Personligen tycker jag att idén om kommunala ordningsmän är utmärkt. Arbetsuppgifterna varierar över dygnet och vi, tillsammans med våra konkurrenter, finns redo dygnet runt, året om. Med all respekt för rågång och våldsmonopol: på många orter är vår personal redan något av den kvarterspolis som fanns på 1970- och 80-talen och som i dag, år 2016, saknas och behövs”, skriver Joachim Källsholm och fortsätter:

”Med en fortsatt respekt för polisens våldsmonopol kan vi hjälpa till med anmälningar, enklare utredningar, närvara vid skolor och även störa ut kriminella. Ge oss rätt förutsättningar så kommer vi att vara redo när den dagen kommer.”


Håll dig uppdaterad med Skydd & Säkerhet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Handlaren kallar till krismöte

Polis stod utanför masskjutningen - gjorde ingenting

All trygghetspersonal på SL ska terrorutbildas

Ytterligare 250 anställda ska få utökade kunskaper om asymmetriska hot.

Anställdas inkorg svagaste länken

Falskt väktarbolag polisanmäls

Bolaget Skyddsgruppen i Kullabygden finns inte men erbjuder ändå väktartjänster till privatpersoner och företagare i skånska Viken. Nu polisanmäls företaget av polisen.

Cyberattacker – en miljonindustri

Antalet cyberattacker och skadliga program har ökat elva gånger i volym sedan 2016, visar Cisco 2018 Annual Cybersecurity Report som publiceras för elfte året i rad.

Nyhetsbrev

Securitas tecknar avtal med modejätte

Arkiv

Polisen och Säpo förbättrar samarbetet

Polismyndighetens och Säkerhetspolisens utbyte av information regionalt behöver förbättras. Det visar ny granskning från Riksrevisionen.

Advenica tecknar miljonavtal med myndighet

Fler utbildas till polis

Antalet utbildningsplatser till polisutbildningen har nästan tredubblats på två år. Men vem som helst kan inte bli polis.

Ny branschstandard ska stoppa tjuvtankning

Prosero växer med två bolag

Kameror ska öka tryggheten för ordningsvakterna

Den 14 februari började SL:s ordningsvakter bära kroppsburna trygghetskameror. Målet är att minska risken för våld och hot mot ordningsvakter samt att hjälpa till att förebygga och lösa brott.

Ny vd på Strongpoint

Mer narkotika beslagtas

Antalet beslag av narkotika, alkohol och tobak ökade markant år 2017 och även fler skjutvapen stoppades vid gränsen. Under året började Tullverket dessutom stoppa införsel av explosiva varor.

Cybersäkerhet i nationens intresse

Nya chefer på Loomis

Hjälper varandra att rekrytera

Vill att Sverige tar hem IS-anhängare

Hon lämnar Securitas

Fångar skurkar med smarta glasögon

Hoppfulla ministrar efter möte

Safeteam får förlängt avtal med kosmetikkedja

Kriminalvården storrekryterar

Karolinska Institutet höjer säkerheten

Tempest i nytt samarbete

Assa Abloy köper Phoniro

Ny partner i Cubsec

Ny chef på Verifone

Lägre volym för Loomis i Sverige

Skåne får ny kriminalvårdsanstalt

Anlitar Zenita Security

Han ska leda Securitas Direct Sverige

Tredje gången gillt – då greps rånaren

Han lämnar Assa Abloy

Vesper till SCEG

Sänd till en kollega

0.117