Han tar över efter Inge Lidén

| Av Hanna Stenvall | Tipsa redaktionen
Håkan Hedlund lämnar SSF efter tolv år, för att bli Assas nya standardiseringschef efter branschprofilen Inge Lidén.

Inge Lidén fyller 67 och ska gå i pension. Nu står det klart att han efterträds av Eskilstunasonen Håkan Hedlund, med sina 51 år ”bara barnet i standardiseringssammanhang”.

– Jag har bävat för den dagen då Inge ska gå i pension och tänkt att då blir det tufft. I två år har vi letat efter rätt person, och kom fram till att Håkan är den naturliga kronprinsen, säger en nöjd Urban Doverholt, vd för Assa.

Håkan Hedlund har under de senaste tolv åren jobbat med provning och standardiseringsfrågor på Svenska Stöldskyddsföreningen, SSF, och har både nationell och internationell erfarenhet av standardiseringsarbete.

– Jag var på mitt första standardiseringsmöte för 25 år sedan, och har varit verksam inom standarder och normer sedan dess i olika konstellationer, både i Sverige och på Europanivå. Jag tror på hur standarder och normer kan bidra till att få affären att fungera. På Assa får jag lite nya utmaningar och lite nya frågor men i samma skrå, säger Håkan Hedlund.

– Mitt mål är få standarder att fungera för de inblandade parterna, för leverantörer som Assa exempelvis men även för de som ska kravställa och använda säkerheten i sin vardag. Med min erfarenhet ser jag vad kravställarna kan tänkas behöva, men också hur produktutvecklingen kan nå dit.

Den tekniska utvecklingen på låssidan gör att standardiseringsarbetet blir allt mer komplext, och kraven på både säkerhet, hållbarhet och enkelhet ökar.

– Mekaniken har inte försvunnit, men elektroniken växer väldigt snabbt, och Sverige och Norge är Europaledande – faktiskt bland de världsledande – på det området. När utvecklingen glider över till elektromekanik är det viktigt att standards och normarbetet följer med, konstaterar Urban Doverholt.

– Som ordförande för Semgroup och vd för Assa ser jag att det är bra både för Assa och för Sverige att Håkan har tackat ja till det här uppdraget.

Håkan Hedlund tillträder som standardiseringschef på Assa den 1 mars, och Inge Lidén kommer att finnas med i bilden under en övergångsperiod.


Håll dig uppdaterad med Skydd & Säkerhet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Prosero växer med två bolag

Kameror ska öka tryggheten för ordningsvakterna

Den 14 februari började SL:s ordningsvakter bära kroppsburna trygghetskameror. Målet är att minska risken för våld och hot mot ordningsvakter samt att hjälpa till att förebygga och lösa brott.

Ny vd på Strongpoint

Mer narkotika beslagtas

Antalet beslag av narkotika, alkohol och tobak ökade markant år 2017 och även fler skjutvapen stoppades vid gränsen. Under året började Tullverket dessutom stoppa införsel av explosiva varor.

Cybersäkerhet i nationens intresse

Nya chefer på Loomis

Nyhetsbrev

Hjälper varandra att rekrytera

Arkiv

Vill att Sverige tar hem IS-anhängare

Hon lämnar Securitas

Fångar skurkar med smarta glasögon

Hoppfulla ministrar efter möte

Safeteam får förlängt avtal med kosmetikkedja

Kriminalvården storrekryterar

Välkomnar förslagen mot stöldligorna

Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel, är positiv till att regeringen vill ta krafttag mot den organiserade brottsligheten som inriktar sig mot handeln.

Försvarets nya helikoptrar en svindyr historia

Här är regeringens åtgärder mot stöldligor

Längre straff som avtjänas i hemlandet, skärpta kontroller vid gränserna och ett utökat samarbete med internationell polis – så föreslår regeringen att man ska få bukt med utländska stöldligor.

Karolinska Institutet höjer säkerheten

Tempest i nytt samarbete

Sätrahandlare hoppas på tillträdesförbud

Regeringen tillsätter utredning om tillträdesförbud i butiker men ett lagförslag kan ligga klart tidigast 2020 och få effekt om åtta år.

Vakter utbildas om terrorattentat

Kriminalvården måste utöka

Våld mot personal ökar

2017 var ett rekordår, enligt Statens institutionsstyrelse.

Walkie-talkie-app i centrum för mordutredning

Rakhmat Akilov kommunicerade med mobilappen Zello som används i både terrorns och frihetens tjänst.

Nu ska sjöfarten nyktra till

Assa Abloy köper Phoniro

Ny partner i Cubsec

Ny chef på Verifone

Lägre volym för Loomis i Sverige

Skåne får ny kriminalvårdsanstalt

Anlitar Zenita Security

Han ska leda Securitas Direct Sverige

Tredje gången gillt – då greps rånaren

Han lämnar Assa Abloy

Vesper till SCEG

Brott mot person ökar mest

Great Security köper Norrköpingsbolag

Sänd till en kollega

0.167