Han tar över efter Inge Lidén

| Av Hanna Stenvall | Tipsa redaktionen
Håkan Hedlund lämnar SSF efter tolv år, för att bli Assas nya standardiseringschef efter branschprofilen Inge Lidén.

Inge Lidén fyller 67 och ska gå i pension. Nu står det klart att han efterträds av Eskilstunasonen Håkan Hedlund, med sina 51 år ”bara barnet i standardiseringssammanhang”.

– Jag har bävat för den dagen då Inge ska gå i pension och tänkt att då blir det tufft. I två år har vi letat efter rätt person, och kom fram till att Håkan är den naturliga kronprinsen, säger en nöjd Urban Doverholt, vd för Assa.

Håkan Hedlund har under de senaste tolv åren jobbat med provning och standardiseringsfrågor på Svenska Stöldskyddsföreningen, SSF, och har både nationell och internationell erfarenhet av standardiseringsarbete.

– Jag var på mitt första standardiseringsmöte för 25 år sedan, och har varit verksam inom standarder och normer sedan dess i olika konstellationer, både i Sverige och på Europanivå. Jag tror på hur standarder och normer kan bidra till att få affären att fungera. På Assa får jag lite nya utmaningar och lite nya frågor men i samma skrå, säger Håkan Hedlund.

– Mitt mål är få standarder att fungera för de inblandade parterna, för leverantörer som Assa exempelvis men även för de som ska kravställa och använda säkerheten i sin vardag. Med min erfarenhet ser jag vad kravställarna kan tänkas behöva, men också hur produktutvecklingen kan nå dit.

Den tekniska utvecklingen på låssidan gör att standardiseringsarbetet blir allt mer komplext, och kraven på både säkerhet, hållbarhet och enkelhet ökar.

– Mekaniken har inte försvunnit, men elektroniken växer väldigt snabbt, och Sverige och Norge är Europaledande – faktiskt bland de världsledande – på det området. När utvecklingen glider över till elektromekanik är det viktigt att standards och normarbetet följer med, konstaterar Urban Doverholt.

– Som ordförande för Semgroup och vd för Assa ser jag att det är bra både för Assa och för Sverige att Håkan har tackat ja till det här uppdraget.

Håkan Hedlund tillträder som standardiseringschef på Assa den 1 mars, och Inge Lidén kommer att finnas med i bilden under en övergångsperiod.


Håll dig uppdaterad med Skydd & Säkerhet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Svag IT-säkerhet skrämmer bort kunderna

Dålig kunskap om dataskydd

Åtta av tio svenskar har liten eller ingen kunskap om hur de påverkas av GDPR – sämst är kunskapen hos äldre.

Dags att anmäla alla brott

De skyddar Spotify

TC Connects dotterbolag får order för musikföretagets kontor i Amsterdam.

Trots polisens tillskott – åklagare kritiserar vårbudgeten

Vårbudgeten, som presenterades i går, ger polisen 200 miljoner extra till bland annat ny utrustning och förstärkningsvapen. Men alla är inte nöjda.

Digitala lås kan skydda äldre

Nyhetsbrev

Lanserar utbildning i informationssäkerhet

Arkiv

Färre vapen lämnas in till polisen

Ny CMO på Addsecure

Vesper första svenska personsäkerhetsföretag på världsmässan

Vesper Group blir det första svenska personsäkerhetsföretag som ställer ut på International Security Expo i London – en av väldens största säkerhetsmässor.

Inyett får ny vd

Svenska skolor har höjt säkerheten

70 procent av Sveriges kommuner har höjt säkerheten på skolorna och fler är på väg. Det visar en ny enkät som Dagens Samhälle har gjort.

En halv miljard för tryggare kollektivtrafik

Nu ska antalet väktare öka kraftigt i Stockholms kollektivtrafik. Alliansen satsar en halv miljard kronor för att bygga upp tryggheten i SL-trafiken – och de vill återinföra tunnelbanepolisen.

Åtalas för flyktingspionage

Stor inspektion av HVB-hem – efter hoten

Så läckte Facebook informationen

55 000 svenska Facebook-konton finns bland de 87 miljoner konton vars information har delats till konsultbolaget Cambridge Analytica. Delningen skedde via en specialdesignad app.

Mozart för stressade polishundar

Den spanska polisen tar till ett oväntat grepp för att minska polishundarnas höga stressnivåer. Musikterapi.

Tar in väktare mot lågstadieelev

Han leder Nixu

Björn-Erik Karlsson ansvarar för den svenska verksamheten.

Ökat antal it-angrepp mot myndigheter

Antalet it-angrepp mot statliga myndigheter ökade med 18 procent förra året. Det visar MSB:s årsrapport för allvarliga it-incidenter hos statliga myndigheter.

Därför är isbrytarna viktiga för säkerheten

Minskning av våldsbrott i Stockholm city

Antalet våldsbrott i Stockholm city har under den senaste tioårsperioden minskat kraftigt. En av anledningarna är stadens långsiktiga arbetet för en mer ansvarsfull alkoholservering.

Tiden snart ute för isbrytarna

De svenska isbrytarna börjar bli ålderstigna och bör ersättas. "Om ingenting görs kommer förmågan att assistera vintersjöfarten att minska successivt. Det skulle innebära stora negativa konsekvenser för landet", säger Dan Broström på Sjöfartsverket.

Utökar samarbetet med smarta lås

Hemleveranstjänsten Amazon Key kan nu erbjuda åtta smarta lås.

Swedsecur byter ägare

JSB förlänger med Nokas

Ökade kostnader för väktare på skånska sjukhus

Många söker till Kriminalvården

Ny chef på CIA

Åldersbedömning mer osäker för flickor

Han är årets ledare

SOS Alarm växer i Falun

Drönare i jakt på olagligt ålfiske

Tre år för tre rån

Ny miljonorder för Advenica

Skåne förbereder sjukvården på terrordåd

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.116