Politiskt motiverade sabotage ökar

| Av Veronica Rönnlund | Tipsa redaktionen

2016 var ett exceptionellt år bland cyberkriminella med extraordinära attacker; bland annat virtuella bankrån där angriparna kommit över flera miljarder dollar och uppenbara försök att påverka den amerikanska valprocessen genom statligt sponsrade grupper, enligt Symantech Corporations rapport som släpptes idag.

”Även om cyberattacker som innefattar sabotage varit ganska sällsynta, pekar den uppfattade framgången hos flera kampanjer, exempelvis valet i USA, på en växande trend av brottslingar som försöker påverka politik och skapa konflikter i andra länder”, skriver Symantech.

– Hotlandskapets natur ligger i sofistikerade och innovativa attacker, men i år har vi identifierat ett stort skifte i motivation och fokus. Världen har sett specifika nationalstaters fördubbling av politisk manipulation och sabotage. Samtidigt har cyberkriminella orsakat nya nivåer av störningar genom att fokusera sina attacker mot relativt enkla IT-verktyg och molntjänster, säger Ola Rehnberg, säkerhetsexpert på Symantec.

I rapporten noteras också nya typer av angripare med stora finansiella ambitioner, vilket skulle kunna vara en övning för att finansiera hemliga statsfientliga aktiviteter. Medan några av dessa attacker utförs av organiserade kriminella gäng verkar även nationalstater för första gången vara involverade. Symantec uppger att de avslöjat bevis som kopplar Nordkorea till attacker mot banker i Bangladesh, Vietnam, Ecuador och Polen.

– Det här var en otroligt djärv attack, det var även första gången vi observerade starka indikationer på nationernas medverkan i finansiella cyberbrott. Även om de hade ännu högre mål kom angriparna åt minst 94 miljoner US-dollar, säger Ola Rehnberg.

Ett ofta förekommande vapen är PowerShell, ett vanligt scriptspråk som finns installerat på datorer och Microsoft Office-filer. Att använda email som infektionspunkt har också ökat. Ett ökat beroende av molntjänster som lämnar företag sårbara för attacker ställer även till problem.


Håll dig uppdaterad med Skydd & Säkerhet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Handlaren kallar till krismöte

Polis stod utanför masskjutningen - gjorde ingenting

All trygghetspersonal på SL ska terrorutbildas

Ytterligare 250 anställda ska få utökade kunskaper om asymmetriska hot.

Anställdas inkorg svagaste länken

Falskt väktarbolag polisanmäls

Bolaget Skyddsgruppen i Kullabygden finns inte men erbjuder ändå väktartjänster till privatpersoner och företagare i skånska Viken. Nu polisanmäls företaget av polisen.

Cyberattacker – en miljonindustri

Antalet cyberattacker och skadliga program har ökat elva gånger i volym sedan 2016, visar Cisco 2018 Annual Cybersecurity Report som publiceras för elfte året i rad.

Nyhetsbrev

Securitas tecknar avtal med modejätte

Arkiv

Polisen och Säpo förbättrar samarbetet

Polismyndighetens och Säkerhetspolisens utbyte av information regionalt behöver förbättras. Det visar ny granskning från Riksrevisionen.

Advenica tecknar miljonavtal med myndighet

Fler utbildas till polis

Antalet utbildningsplatser till polisutbildningen har nästan tredubblats på två år. Men vem som helst kan inte bli polis.

Ny branschstandard ska stoppa tjuvtankning

Prosero växer med två bolag

Kameror ska öka tryggheten för ordningsvakterna

Den 14 februari började SL:s ordningsvakter bära kroppsburna trygghetskameror. Målet är att minska risken för våld och hot mot ordningsvakter samt att hjälpa till att förebygga och lösa brott.

Ny vd på Strongpoint

Mer narkotika beslagtas

Antalet beslag av narkotika, alkohol och tobak ökade markant år 2017 och även fler skjutvapen stoppades vid gränsen. Under året började Tullverket dessutom stoppa införsel av explosiva varor.

Cybersäkerhet i nationens intresse

Nya chefer på Loomis

Hjälper varandra att rekrytera

Vill att Sverige tar hem IS-anhängare

Hon lämnar Securitas

Fångar skurkar med smarta glasögon

Hoppfulla ministrar efter möte

Safeteam får förlängt avtal med kosmetikkedja

Kriminalvården storrekryterar

Karolinska Institutet höjer säkerheten

Tempest i nytt samarbete

Assa Abloy köper Phoniro

Ny partner i Cubsec

Ny chef på Verifone

Lägre volym för Loomis i Sverige

Skåne får ny kriminalvårdsanstalt

Anlitar Zenita Security

Han ska leda Securitas Direct Sverige

Tredje gången gillt – då greps rånaren

Han lämnar Assa Abloy

Vesper till SCEG

Sänd till en kollega

0.284