Politiskt motiverade sabotage ökar

| Av Veronica Rönnlund | Tipsa redaktionen

2016 var ett exceptionellt år bland cyberkriminella med extraordinära attacker; bland annat virtuella bankrån där angriparna kommit över flera miljarder dollar och uppenbara försök att påverka den amerikanska valprocessen genom statligt sponsrade grupper, enligt Symantech Corporations rapport som släpptes idag.

”Även om cyberattacker som innefattar sabotage varit ganska sällsynta, pekar den uppfattade framgången hos flera kampanjer, exempelvis valet i USA, på en växande trend av brottslingar som försöker påverka politik och skapa konflikter i andra länder”, skriver Symantech.

– Hotlandskapets natur ligger i sofistikerade och innovativa attacker, men i år har vi identifierat ett stort skifte i motivation och fokus. Världen har sett specifika nationalstaters fördubbling av politisk manipulation och sabotage. Samtidigt har cyberkriminella orsakat nya nivåer av störningar genom att fokusera sina attacker mot relativt enkla IT-verktyg och molntjänster, säger Ola Rehnberg, säkerhetsexpert på Symantec.

I rapporten noteras också nya typer av angripare med stora finansiella ambitioner, vilket skulle kunna vara en övning för att finansiera hemliga statsfientliga aktiviteter. Medan några av dessa attacker utförs av organiserade kriminella gäng verkar även nationalstater för första gången vara involverade. Symantec uppger att de avslöjat bevis som kopplar Nordkorea till attacker mot banker i Bangladesh, Vietnam, Ecuador och Polen.

– Det här var en otroligt djärv attack, det var även första gången vi observerade starka indikationer på nationernas medverkan i finansiella cyberbrott. Även om de hade ännu högre mål kom angriparna åt minst 94 miljoner US-dollar, säger Ola Rehnberg.

Ett ofta förekommande vapen är PowerShell, ett vanligt scriptspråk som finns installerat på datorer och Microsoft Office-filer. Att använda email som infektionspunkt har också ökat. Ett ökat beroende av molntjänster som lämnar företag sårbara för attacker ställer även till problem.


Håll dig uppdaterad med Skydd & Säkerhet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

TC Connect planerar namnbyte

Försvaret siktar in sig på Bråvalla

Tieto köper NSEC

Svag IT-säkerhet skrämmer bort kunderna

Dålig kunskap om dataskydd

Åtta av tio svenskar har liten eller ingen kunskap om hur de påverkas av GDPR – sämst är kunskapen hos äldre.

Dags att anmäla alla brott

Nyhetsbrev

De skyddar Spotify

TC Connects dotterbolag får order för musikföretagets kontor i Amsterdam.

Arkiv

Trots polisens tillskott – åklagare kritiserar vårbudgeten

Vårbudgeten, som presenterades i går, ger polisen 200 miljoner extra till bland annat ny utrustning och förstärkningsvapen. Men alla är inte nöjda.

Digitala lås kan skydda äldre

Lanserar utbildning i informationssäkerhet

Färre vapen lämnas in till polisen

Ny CMO på Addsecure

Vesper första svenska personsäkerhetsföretag på världsmässan

Vesper Group blir det första svenska personsäkerhetsföretag som ställer ut på International Security Expo i London – en av väldens största säkerhetsmässor.

Inyett får ny vd

Svenska skolor har höjt säkerheten

70 procent av Sveriges kommuner har höjt säkerheten på skolorna och fler är på väg. Det visar en ny enkät som Dagens Samhälle har gjort.

En halv miljard för tryggare kollektivtrafik

Nu ska antalet väktare öka kraftigt i Stockholms kollektivtrafik. Alliansen satsar en halv miljard kronor för att bygga upp tryggheten i SL-trafiken – och de vill återinföra tunnelbanepolisen.

Åtalas för flyktingspionage

Stor inspektion av HVB-hem – efter hoten

Så läckte Facebook informationen

55 000 svenska Facebook-konton finns bland de 87 miljoner konton vars information har delats till konsultbolaget Cambridge Analytica. Delningen skedde via en specialdesignad app.

Mozart för stressade polishundar

Den spanska polisen tar till ett oväntat grepp för att minska polishundarnas höga stressnivåer. Musikterapi.

Tar in väktare mot lågstadieelev

Han leder Nixu

Björn-Erik Karlsson ansvarar för den svenska verksamheten.

Ökat antal it-angrepp mot myndigheter

Antalet it-angrepp mot statliga myndigheter ökade med 18 procent förra året. Det visar MSB:s årsrapport för allvarliga it-incidenter hos statliga myndigheter.

Därför är isbrytarna viktiga för säkerheten

Swedsecur byter ägare

JSB förlänger med Nokas

Ökade kostnader för väktare på skånska sjukhus

Många söker till Kriminalvården

Ny chef på CIA

Åldersbedömning mer osäker för flickor

Han är årets ledare

SOS Alarm växer i Falun

Drönare i jakt på olagligt ålfiske

Tre år för tre rån

Ny miljonorder för Advenica

Skåne förbereder sjukvården på terrordåd

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.121