DEBATT: ”Bevakningskameror klarar upp brott”

| Av Veronica Rönnlund | Tipsa redaktionen

På initiativ av regeringen utreds just nu kameraövervakningslagen och i juni ska regeringens särskilda utredare Susanne Kaevergaard presentera sitt slutbetänkande. Efter remissarbetet får Sverige därmed en ny kameraövervakningslag 2018.

I en lång debattartikel i Dagens Nyheter kritiserar företrädare för säkerhetsbranschen svårigheten med att få kameratillstånd och Brå:s forskning som drar slutsatsen att kameror inte har en tillräckligt avskräckande effekt.

”I reda tal kan den brottsreducerande effekten i stadskärnor vara 23–28 procent. Detta är något som regeringens särskilda utredare bör ta hänsyn till. Framför allt innebär det att den nya lagen måste låta kameraövervakningens nytta få en betydligt större vikt än vad som tidigare varit fallet i avvägningen mellan brottsbekämpning/trygghet och integritet”, skriver Kristina Axén Olin, ordförande, Säkerhet för näringsliv och samhälle (SNOS), Björn Eriksson, ordförande, Säkerhetsbranschen, Joachim Källsholm, ordförande, Säkerhetsföretagen och Lennart Alexandrie, publisher, SecurityUser.com.

”Kameraövervakning är alltså ett viktigt verktyg både för att förebygga och klara upp brott. Det är vår förväntan att lagstiftarna känner till de problem som präglat tidigare forskning om kameraövervakning och brottsprevention, samt tar del av den moderna forskningen vars metodik undviker dessa problem och visar att säkerhetskameror kan ha en betydande brottsförebyggande effekt. För vi behöver en mer tillåtande lagstiftning som möjliggör kameraövervakning med kontinuerlig inspelning på brottsutsatta platser. Får vi det så är det ett litet, men nog så viktigt steg för ett tryggare samhälle”, hävdar debattörerna.


Håll dig uppdaterad med Skydd & Säkerhet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Handlaren kallar till krismöte

Polis stod utanför masskjutningen - gjorde ingenting

All trygghetspersonal på SL ska terrorutbildas

Ytterligare 250 anställda ska få utökade kunskaper om asymmetriska hot.

Anställdas inkorg svagaste länken

Falskt väktarbolag polisanmäls

Bolaget Skyddsgruppen i Kullabygden finns inte men erbjuder ändå väktartjänster till privatpersoner och företagare i skånska Viken. Nu polisanmäls företaget av polisen.

Cyberattacker – en miljonindustri

Antalet cyberattacker och skadliga program har ökat elva gånger i volym sedan 2016, visar Cisco 2018 Annual Cybersecurity Report som publiceras för elfte året i rad.

Nyhetsbrev

Securitas tecknar avtal med modejätte

Arkiv

Polisen och Säpo förbättrar samarbetet

Polismyndighetens och Säkerhetspolisens utbyte av information regionalt behöver förbättras. Det visar ny granskning från Riksrevisionen.

Advenica tecknar miljonavtal med myndighet

Fler utbildas till polis

Antalet utbildningsplatser till polisutbildningen har nästan tredubblats på två år. Men vem som helst kan inte bli polis.

Ny branschstandard ska stoppa tjuvtankning

Prosero växer med två bolag

Kameror ska öka tryggheten för ordningsvakterna

Den 14 februari började SL:s ordningsvakter bära kroppsburna trygghetskameror. Målet är att minska risken för våld och hot mot ordningsvakter samt att hjälpa till att förebygga och lösa brott.

Ny vd på Strongpoint

Mer narkotika beslagtas

Antalet beslag av narkotika, alkohol och tobak ökade markant år 2017 och även fler skjutvapen stoppades vid gränsen. Under året började Tullverket dessutom stoppa införsel av explosiva varor.

Cybersäkerhet i nationens intresse

Nya chefer på Loomis

Hjälper varandra att rekrytera

Vill att Sverige tar hem IS-anhängare

Hon lämnar Securitas

Fångar skurkar med smarta glasögon

Hoppfulla ministrar efter möte

Safeteam får förlängt avtal med kosmetikkedja

Kriminalvården storrekryterar

Karolinska Institutet höjer säkerheten

Tempest i nytt samarbete

Assa Abloy köper Phoniro

Ny partner i Cubsec

Ny chef på Verifone

Lägre volym för Loomis i Sverige

Skåne får ny kriminalvårdsanstalt

Anlitar Zenita Security

Han ska leda Securitas Direct Sverige

Tredje gången gillt – då greps rånaren

Han lämnar Assa Abloy

Vesper till SCEG

Sänd till en kollega

0.117