SFI-elever lär mer om räddningstjänst

| Av Veronica Rönnlund | Tipsa redaktionen

Under krisberedskapsveckan den 8-13 maj kommer Räddningstjänsten Skåne Nordväst att utbilda regionens SFI-elever i krisberedskap, brandskydd och hur den svenska räddningstjänsten fungerar.

– Det blir en spännande utmaning. Inom räddningstjänsten har vi väldigt lång erfarenhet av utbildning inom brandskydd och vi vet vad som funkar där. Just krisberedskap utifrån dessa vinklar brukar vi däremot inte specifikt prata om på våra utbildningar. Den här målgruppen har dessutom erfarenheter av krig och katastrofer, det är ju lite speciellt, säger Dennis Borg, brandinspektör vid Räddningstjänsten Skåne Nordväst.

Ämnet krisberedskap kommer bland annat handla om närmiljön i hemmet. Vad bör man ha hemma för att klara en större samhällskris? Och vad kan man förvänta sig av räddningstjänsten och andra myndigheter?

– MSB har tagit fram ett antal ganska enkla filmer som är ganska pedagogiska och lätta att ta till sig. De tar upp vad man kan göra för att förbereda sig i hemmet för till exempel ett långvarigt strömavbrott, säger Dennis Borg.

Som ett komplement till detta kommer Räddningstjänsten Skåne Nordväst även att ta fram egna filmer som ska spridas på sociala medier under krisberedskapsveckan.

– Vi tror på att våra medarbetare är våra bästa budskapsspridare, oavsett om ämnet gäller brandskydd eller krisberedskap. Svensk räddningstjänst åtnjuter ett förtroende i Sverige som är helt unikt, och det ska vi bli ännu bättre på att dra nytta av i vår kommunikation, säger Magnus Mosén, kommunikationsstrateg, Räddningstjänsten Skåne Nordväst.


Håll dig uppdaterad med Skydd & Säkerhet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Tieto köper NSEC

Svag IT-säkerhet skrämmer bort kunderna

Dålig kunskap om dataskydd

Åtta av tio svenskar har liten eller ingen kunskap om hur de påverkas av GDPR – sämst är kunskapen hos äldre.

Dags att anmäla alla brott

De skyddar Spotify

TC Connects dotterbolag får order för musikföretagets kontor i Amsterdam.

Trots polisens tillskott – åklagare kritiserar vårbudgeten

Vårbudgeten, som presenterades i går, ger polisen 200 miljoner extra till bland annat ny utrustning och förstärkningsvapen. Men alla är inte nöjda.

Nyhetsbrev

Digitala lås kan skydda äldre

Arkiv

Lanserar utbildning i informationssäkerhet

Färre vapen lämnas in till polisen

Ny CMO på Addsecure

Vesper första svenska personsäkerhetsföretag på världsmässan

Vesper Group blir det första svenska personsäkerhetsföretag som ställer ut på International Security Expo i London – en av väldens största säkerhetsmässor.

Inyett får ny vd

Svenska skolor har höjt säkerheten

70 procent av Sveriges kommuner har höjt säkerheten på skolorna och fler är på väg. Det visar en ny enkät som Dagens Samhälle har gjort.

En halv miljard för tryggare kollektivtrafik

Nu ska antalet väktare öka kraftigt i Stockholms kollektivtrafik. Alliansen satsar en halv miljard kronor för att bygga upp tryggheten i SL-trafiken – och de vill återinföra tunnelbanepolisen.

Åtalas för flyktingspionage

Stor inspektion av HVB-hem – efter hoten

Så läckte Facebook informationen

55 000 svenska Facebook-konton finns bland de 87 miljoner konton vars information har delats till konsultbolaget Cambridge Analytica. Delningen skedde via en specialdesignad app.

Mozart för stressade polishundar

Den spanska polisen tar till ett oväntat grepp för att minska polishundarnas höga stressnivåer. Musikterapi.

Tar in väktare mot lågstadieelev

Han leder Nixu

Björn-Erik Karlsson ansvarar för den svenska verksamheten.

Ökat antal it-angrepp mot myndigheter

Antalet it-angrepp mot statliga myndigheter ökade med 18 procent förra året. Det visar MSB:s årsrapport för allvarliga it-incidenter hos statliga myndigheter.

Därför är isbrytarna viktiga för säkerheten

Minskning av våldsbrott i Stockholm city

Antalet våldsbrott i Stockholm city har under den senaste tioårsperioden minskat kraftigt. En av anledningarna är stadens långsiktiga arbetet för en mer ansvarsfull alkoholservering.

Tiden snart ute för isbrytarna

De svenska isbrytarna börjar bli ålderstigna och bör ersättas. "Om ingenting görs kommer förmågan att assistera vintersjöfarten att minska successivt. Det skulle innebära stora negativa konsekvenser för landet", säger Dan Broström på Sjöfartsverket.

Swedsecur byter ägare

JSB förlänger med Nokas

Ökade kostnader för väktare på skånska sjukhus

Många söker till Kriminalvården

Ny chef på CIA

Åldersbedömning mer osäker för flickor

Han är årets ledare

SOS Alarm växer i Falun

Drönare i jakt på olagligt ålfiske

Tre år för tre rån

Ny miljonorder för Advenica

Skåne förbereder sjukvården på terrordåd

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.166