Nygammal ljusteknik ökar säkerheten på vägarna

| Av Veronica Rönnlund | Tipsa redaktionen


Under de senaste åren har fler olyckor inträffat i samband med räddningsinsats på väg. I flera fall har räddningspersonal skadats och några har förolyckats.

– För att förhindra det gäller det framförallt att få ner hastigheten i trafiken runt räddningsinsats, säger Ida Texéll, räddningschef Brandkåren Attunda.

En väg dit kan vara effektivare varningssystem som kompletterar reflexer på varningsskyltar och varselväster och som ökar synbarheten och säkerheten för räddningspersonal och trafikanter på väg.

Med pengar från Trafikverket testar Brandkåren Attunda och ljusföretaget Topright varselväster, skyltar, ljusband (för exempelvis farthinder och för att markera körväg) med elektroluminiscent ljusteknik.Tekniken är inte ny, den har länge använts för nödutgångsbelysningen på flygplan, men den är energisnål och bländar inte.

Grundtanken är att själva produkterna, ska vara de ”gamla inkörda”, material som personer som jobbar på vägbanor i och i anslutning till miljöer där man exponeras för höga hastigheter är vana vid.

Men utrustningens befintliga reflexer ska kompletteras med belysning. Reflexer är passiva, och lyser bara när jus faller på dem. I dimma, regn och vid skymd sikt gör de inte lika stor nytta som ett aktivt ljussystem.

Testerna hittills hittills visar att synbarheten på långt avstånd fördubblas. Speciellt bra blir det om man använder blinkande ljus.

Testerna fortsätter och Topright hoppas att det här så småningom ska bli standard för personal på väg, för såväl räddningstjänst och polis, som personal i sjukvården och hos Trafikverket.

– Men redan idag har vi förfrågningar från till exempel både spårpersonal (ej poliser) och viltvårdare som vill synas bättre vid arbete vid vägkanter och i mörker, säger Anders Myrbäck. Anders Myrbäck, vd, Topright Nordic.


Håll dig uppdaterad med Skydd & Säkerhet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Tieto köper NSEC

Svag IT-säkerhet skrämmer bort kunderna

Dålig kunskap om dataskydd

Åtta av tio svenskar har liten eller ingen kunskap om hur de påverkas av GDPR – sämst är kunskapen hos äldre.

Dags att anmäla alla brott

De skyddar Spotify

TC Connects dotterbolag får order för musikföretagets kontor i Amsterdam.

Trots polisens tillskott – åklagare kritiserar vårbudgeten

Vårbudgeten, som presenterades i går, ger polisen 200 miljoner extra till bland annat ny utrustning och förstärkningsvapen. Men alla är inte nöjda.

Nyhetsbrev

Digitala lås kan skydda äldre

Arkiv

Lanserar utbildning i informationssäkerhet

Färre vapen lämnas in till polisen

Ny CMO på Addsecure

Vesper första svenska personsäkerhetsföretag på världsmässan

Vesper Group blir det första svenska personsäkerhetsföretag som ställer ut på International Security Expo i London – en av väldens största säkerhetsmässor.

Inyett får ny vd

Svenska skolor har höjt säkerheten

70 procent av Sveriges kommuner har höjt säkerheten på skolorna och fler är på väg. Det visar en ny enkät som Dagens Samhälle har gjort.

En halv miljard för tryggare kollektivtrafik

Nu ska antalet väktare öka kraftigt i Stockholms kollektivtrafik. Alliansen satsar en halv miljard kronor för att bygga upp tryggheten i SL-trafiken – och de vill återinföra tunnelbanepolisen.

Åtalas för flyktingspionage

Stor inspektion av HVB-hem – efter hoten

Så läckte Facebook informationen

55 000 svenska Facebook-konton finns bland de 87 miljoner konton vars information har delats till konsultbolaget Cambridge Analytica. Delningen skedde via en specialdesignad app.

Mozart för stressade polishundar

Den spanska polisen tar till ett oväntat grepp för att minska polishundarnas höga stressnivåer. Musikterapi.

Tar in väktare mot lågstadieelev

Han leder Nixu

Björn-Erik Karlsson ansvarar för den svenska verksamheten.

Ökat antal it-angrepp mot myndigheter

Antalet it-angrepp mot statliga myndigheter ökade med 18 procent förra året. Det visar MSB:s årsrapport för allvarliga it-incidenter hos statliga myndigheter.

Därför är isbrytarna viktiga för säkerheten

Minskning av våldsbrott i Stockholm city

Antalet våldsbrott i Stockholm city har under den senaste tioårsperioden minskat kraftigt. En av anledningarna är stadens långsiktiga arbetet för en mer ansvarsfull alkoholservering.

Tiden snart ute för isbrytarna

De svenska isbrytarna börjar bli ålderstigna och bör ersättas. "Om ingenting görs kommer förmågan att assistera vintersjöfarten att minska successivt. Det skulle innebära stora negativa konsekvenser för landet", säger Dan Broström på Sjöfartsverket.

Swedsecur byter ägare

JSB förlänger med Nokas

Ökade kostnader för väktare på skånska sjukhus

Många söker till Kriminalvården

Ny chef på CIA

Åldersbedömning mer osäker för flickor

Han är årets ledare

SOS Alarm växer i Falun

Drönare i jakt på olagligt ålfiske

Tre år för tre rån

Ny miljonorder för Advenica

Skåne förbereder sjukvården på terrordåd

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.121