Nygammal ljusteknik ökar säkerheten på vägarna

| Av Veronica Rönnlund | Tipsa redaktionen


Under de senaste åren har fler olyckor inträffat i samband med räddningsinsats på väg. I flera fall har räddningspersonal skadats och några har förolyckats.

– För att förhindra det gäller det framförallt att få ner hastigheten i trafiken runt räddningsinsats, säger Ida Texéll, räddningschef Brandkåren Attunda.

En väg dit kan vara effektivare varningssystem som kompletterar reflexer på varningsskyltar och varselväster och som ökar synbarheten och säkerheten för räddningspersonal och trafikanter på väg.

Med pengar från Trafikverket testar Brandkåren Attunda och ljusföretaget Topright varselväster, skyltar, ljusband (för exempelvis farthinder och för att markera körväg) med elektroluminiscent ljusteknik.Tekniken är inte ny, den har länge använts för nödutgångsbelysningen på flygplan, men den är energisnål och bländar inte.

Grundtanken är att själva produkterna, ska vara de ”gamla inkörda”, material som personer som jobbar på vägbanor i och i anslutning till miljöer där man exponeras för höga hastigheter är vana vid.

Men utrustningens befintliga reflexer ska kompletteras med belysning. Reflexer är passiva, och lyser bara när jus faller på dem. I dimma, regn och vid skymd sikt gör de inte lika stor nytta som ett aktivt ljussystem.

Testerna hittills hittills visar att synbarheten på långt avstånd fördubblas. Speciellt bra blir det om man använder blinkande ljus.

Testerna fortsätter och Topright hoppas att det här så småningom ska bli standard för personal på väg, för såväl räddningstjänst och polis, som personal i sjukvården och hos Trafikverket.

– Men redan idag har vi förfrågningar från till exempel både spårpersonal (ej poliser) och viltvårdare som vill synas bättre vid arbete vid vägkanter och i mörker, säger Anders Myrbäck. Anders Myrbäck, vd, Topright Nordic.


Håll dig uppdaterad med Skydd & Säkerhet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Handlaren kallar till krismöte

Polis stod utanför masskjutningen - gjorde ingenting

All trygghetspersonal på SL ska terrorutbildas

Ytterligare 250 anställda ska få utökade kunskaper om asymmetriska hot.

Anställdas inkorg svagaste länken

Falskt väktarbolag polisanmäls

Bolaget Skyddsgruppen i Kullabygden finns inte men erbjuder ändå väktartjänster till privatpersoner och företagare i skånska Viken. Nu polisanmäls företaget av polisen.

Cyberattacker – en miljonindustri

Antalet cyberattacker och skadliga program har ökat elva gånger i volym sedan 2016, visar Cisco 2018 Annual Cybersecurity Report som publiceras för elfte året i rad.

Nyhetsbrev

Securitas tecknar avtal med modejätte

Arkiv

Polisen och Säpo förbättrar samarbetet

Polismyndighetens och Säkerhetspolisens utbyte av information regionalt behöver förbättras. Det visar ny granskning från Riksrevisionen.

Advenica tecknar miljonavtal med myndighet

Fler utbildas till polis

Antalet utbildningsplatser till polisutbildningen har nästan tredubblats på två år. Men vem som helst kan inte bli polis.

Ny branschstandard ska stoppa tjuvtankning

Prosero växer med två bolag

Kameror ska öka tryggheten för ordningsvakterna

Den 14 februari började SL:s ordningsvakter bära kroppsburna trygghetskameror. Målet är att minska risken för våld och hot mot ordningsvakter samt att hjälpa till att förebygga och lösa brott.

Ny vd på Strongpoint

Mer narkotika beslagtas

Antalet beslag av narkotika, alkohol och tobak ökade markant år 2017 och även fler skjutvapen stoppades vid gränsen. Under året började Tullverket dessutom stoppa införsel av explosiva varor.

Cybersäkerhet i nationens intresse

Nya chefer på Loomis

Hjälper varandra att rekrytera

Vill att Sverige tar hem IS-anhängare

Hon lämnar Securitas

Fångar skurkar med smarta glasögon

Hoppfulla ministrar efter möte

Safeteam får förlängt avtal med kosmetikkedja

Kriminalvården storrekryterar

Karolinska Institutet höjer säkerheten

Tempest i nytt samarbete

Assa Abloy köper Phoniro

Ny partner i Cubsec

Ny chef på Verifone

Lägre volym för Loomis i Sverige

Skåne får ny kriminalvårdsanstalt

Anlitar Zenita Security

Han ska leda Securitas Direct Sverige

Tredje gången gillt – då greps rånaren

Han lämnar Assa Abloy

Vesper till SCEG

Sänd till en kollega

0.14