UNHCR vill rädda liv med mobilteknik

| Av Veronica Rönnlund | Tipsa redaktionen

Flyktingströmmarna över Medelhavet, som kallas ”världens farligaste flyktväg”, fortsätter. Hittills i år har 1344 personer omkommit genom drunkning, enligt UNHCR. I FN-organets analyser framgår att sedan början av 2017 omkommer en person av 35 på den livsfarliga sjöresan där den vanligaste rutten är överfarten mellan Libyen och Italien.

”Det ökade antalet passagerare ombord på fartyg som används av människohandlare med i genomsnitt 100–150 personer är alarmerande och huvudorsaken till förlisningarna. Riskerna ökar av fartygens försämrade kvalitet och den ökande användningen av gummibåtar i stället för träbåtar. Allt oftare upptäcker vi att det inte finns några satellittelefoner på dessa fartyg vilket gör räddningsinsatserna ännu svårare, eftersom migranter och asylsökande inte kan ringa efter hjälp och blir svårare att lokalisera”, skriver UNHCR som uppmanar staterna i Europa och Afrika att skapa humanitära lösningar för att stoppa problemet.

Enligt Sveriges Radio ska UNHCR under de närmaste åren satsa särskilda resurser på att sprida mobilteknik till flyktingar på olika håll i världen. Tillgång till mobiler har blivit allt viktigare för organisera hjälp, menar FN:s flyktingorgan som i en rapport visar att bara hälften av världens flyktingar har tillgång till smarta mobiler som ger full tillgång till internet.

Hur det går dokumenteras på utställningen " I'm Alive - mobil teknik på liv och död". Utställningen arrangeras på Tekniska museet i Stockholm och pågår fram till den 20 augusti i år.


Håll dig uppdaterad med Skydd & Säkerhet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Handlaren kallar till krismöte

Polis stod utanför masskjutningen - gjorde ingenting

All trygghetspersonal på SL ska terrorutbildas

Ytterligare 250 anställda ska få utökade kunskaper om asymmetriska hot.

Anställdas inkorg svagaste länken

Falskt väktarbolag polisanmäls

Bolaget Skyddsgruppen i Kullabygden finns inte men erbjuder ändå väktartjänster till privatpersoner och företagare i skånska Viken. Nu polisanmäls företaget av polisen.

Cyberattacker – en miljonindustri

Antalet cyberattacker och skadliga program har ökat elva gånger i volym sedan 2016, visar Cisco 2018 Annual Cybersecurity Report som publiceras för elfte året i rad.

Nyhetsbrev

Securitas tecknar avtal med modejätte

Arkiv

Polisen och Säpo förbättrar samarbetet

Polismyndighetens och Säkerhetspolisens utbyte av information regionalt behöver förbättras. Det visar ny granskning från Riksrevisionen.

Advenica tecknar miljonavtal med myndighet

Fler utbildas till polis

Antalet utbildningsplatser till polisutbildningen har nästan tredubblats på två år. Men vem som helst kan inte bli polis.

Ny branschstandard ska stoppa tjuvtankning

Prosero växer med två bolag

Kameror ska öka tryggheten för ordningsvakterna

Den 14 februari började SL:s ordningsvakter bära kroppsburna trygghetskameror. Målet är att minska risken för våld och hot mot ordningsvakter samt att hjälpa till att förebygga och lösa brott.

Ny vd på Strongpoint

Mer narkotika beslagtas

Antalet beslag av narkotika, alkohol och tobak ökade markant år 2017 och även fler skjutvapen stoppades vid gränsen. Under året började Tullverket dessutom stoppa införsel av explosiva varor.

Cybersäkerhet i nationens intresse

Nya chefer på Loomis

Hjälper varandra att rekrytera

Vill att Sverige tar hem IS-anhängare

Hon lämnar Securitas

Fångar skurkar med smarta glasögon

Hoppfulla ministrar efter möte

Safeteam får förlängt avtal med kosmetikkedja

Kriminalvården storrekryterar

Karolinska Institutet höjer säkerheten

Tempest i nytt samarbete

Assa Abloy köper Phoniro

Ny partner i Cubsec

Ny chef på Verifone

Lägre volym för Loomis i Sverige

Skåne får ny kriminalvårdsanstalt

Anlitar Zenita Security

Han ska leda Securitas Direct Sverige

Tredje gången gillt – då greps rånaren

Han lämnar Assa Abloy

Vesper till SCEG

Sänd till en kollega

0.194