"De här gängen försöker ta över"

| Av Ylva Åkesson | Tipsa redaktionen
Otaliga olagliga vapen, bilbränder och rekordmånga skjutningar. De kriminella gängen sätter skräck i Malmöborna.

– Polisen har svårt att fullfölja det uppdrag vi har idag, konstaterar Anetta Bergstrand, tf sektionschef vid underrättelseenheten i Malmöpolisen, Region Syd.

Anette Bergstrand har sin yrkesmässiga bakgrund som polis i Rosengård, där hon började sin underrättelsebana. Vid Offsäks vårkonferens i Malmö berättade hon om den verklighet hon och kollegorna i Region Syd har att tampas med.

Ett område som klassas som ”särskilt utsatt” utmärks exempelvis av låg socioekonomisk status, kriminell påverkan på lokalsamhället, parallella samhällsstrukturer och invånare som inte vill vittna. Områdena styrs av kriminella nätverk eller stora familjer med en egen agenda.

– Polisen har svårt att fullfölja det uppdrag vi har idag, säger Anette Bergstrand utan omsvep.

– DET ÄR ingen som anmäler, ingen som vill vittna – och när vi är där ute bemöts vi av stenkastning och blir beskjutna med fyrverkerier. Då är det svårt för oss att utreda, vi har svårt att göra vårt jobb.

Att läget är så tufft som det är i Malmö förklaras delvis av storleken, menar Anette Bergstrand. Från vart och ett av de utsatta områdena är det inte mer än mellan fem och sju minuter till stadskärnan.

53 områden i Sverige räknas som utsatta, 15 som särskilt utsatta, och 6 är i riskzonen att bli klassade som utsatta.

– Två av de områden som varit i riskzonen skickar vi upp nationellt nu, berättar Anette Bergstrand.

GÄNGEN SOM FINNS i de utsatta områdena har olika sammansättning. De kan endera vara baserade på gemensamma nämnare som var de kommer ifrån, att de vuxit upp tillsammans eller är släkt.

– Vi ser att det ofta handlar om yngre människor, som sällan begår brott utanför lokalområdet. De här gängen är impulsiva, de planerare inte sina brott och de lever upp pengarna.

I Rosengård finns det idag enligt vad polisen känner till sex olika nätverk. De flesta har grundats på den gemensamma uppväxten.

– Här ser vi öppen narkotikahandel, våldsbrott, bränder, utpressning, och då de har god tillgång på vapen, ofta även rån.

– De här gängen försöker ta över.

Malmöpolisen har koll på cirka 20 nätverk, och totalt 205 personer man klassar in som deltagare i dem. De flesta gängmedlemmarna är mellan 19 och 24 år gamla. De flesta av döms för brott första gången före 17 års ålder.

– Sedan finns det också organiserad brottslighet i Malmö, och de som sysslar med det är i betydligt högre grad systematiska. Nätverken består mestadels av kriminella aktörer – de har specialister i sina nätverk för att kunna begå så många brott som möjligt, förklarar Anette Bergstrand.

Ett nytt problem är att migranter utnyttjas av nätverken. Det handlar om människor som saknar något annat nätverk här i Sverige och som ofta är i stort behov av pengar då de står utanför arbetsmarknaden, som utnyttjas för att begå brott.

POLISEN HAR ALLTSÅ ganska bra koll på dem som utför brotten, och följer brottstrender och förflyttningar. De som styr Malmös undre värld har man dock svårare att ringa in.

– Vi vet inte till hundra vilka som styr Malmös undre värld, men vi har koll på ett antal maffialiknande nätverk. Kärnan består ofta av gamla kompisar, och de berör sällan verksamheten. De delegerar och hivar in pengarna när det är klart, helt enkelt. Sedan begår de ofta egna brott utanför nätverket, och det anses som helt okej.

HÄR HAR MAN koll på ett hundratal medlemmar i nätverken, och det finns inte någon grund som bygger på exempelvis någon särskilt nationalitet. Springpojkarna som rör sig i utkanten kommer dock oftast från de utsatta områdena.

– Problemen med de organiserade kriminella nätverken är att vi sällan hör något om dem. Förr ville de synas och höras. Nu vill de verka i det tysta, och de enda vi ser är springpojkarna. De är multikriminella och består inte de stora brotten. Vår lagstiftning räcker inte till för att få dem dömda – det är många men inte så grova brott, så de kan inte få något längre straff.

ENLIGT BROTTSFÖREBYGGANDE RÅDETS beräkningar skulle samhället spara 50–100 miljoner kronor om man lyckas omvända en enda av medlemmarna i nätverken.

Om man lyckas omvända ett helt gäng så handlar det om samhällsbesparingar på 500 miljoner till en miljard.

Under 2016 hade man 156 skjutningar i Malmö, vilket var all time high. Året innan var siffran 103. Hittills i år ser det ut att bli något färre än rekordåret 2016:

– Det är i vart fall vår förhoppning. Men vi har väldigt mycket vapen i stan, det är ett stort problem.

HANNA STENVALL


Håll dig uppdaterad med Skydd & Säkerhet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Handlaren kallar till krismöte

Polis stod utanför masskjutningen - gjorde ingenting

All trygghetspersonal på SL ska terrorutbildas

Ytterligare 250 anställda ska få utökade kunskaper om asymmetriska hot.

Anställdas inkorg svagaste länken

Falskt väktarbolag polisanmäls

Bolaget Skyddsgruppen i Kullabygden finns inte men erbjuder ändå väktartjänster till privatpersoner och företagare i skånska Viken. Nu polisanmäls företaget av polisen.

Cyberattacker – en miljonindustri

Antalet cyberattacker och skadliga program har ökat elva gånger i volym sedan 2016, visar Cisco 2018 Annual Cybersecurity Report som publiceras för elfte året i rad.

Nyhetsbrev

Securitas tecknar avtal med modejätte

Arkiv

Polisen och Säpo förbättrar samarbetet

Polismyndighetens och Säkerhetspolisens utbyte av information regionalt behöver förbättras. Det visar ny granskning från Riksrevisionen.

Advenica tecknar miljonavtal med myndighet

Fler utbildas till polis

Antalet utbildningsplatser till polisutbildningen har nästan tredubblats på två år. Men vem som helst kan inte bli polis.

Ny branschstandard ska stoppa tjuvtankning

Prosero växer med två bolag

Kameror ska öka tryggheten för ordningsvakterna

Den 14 februari började SL:s ordningsvakter bära kroppsburna trygghetskameror. Målet är att minska risken för våld och hot mot ordningsvakter samt att hjälpa till att förebygga och lösa brott.

Ny vd på Strongpoint

Mer narkotika beslagtas

Antalet beslag av narkotika, alkohol och tobak ökade markant år 2017 och även fler skjutvapen stoppades vid gränsen. Under året började Tullverket dessutom stoppa införsel av explosiva varor.

Cybersäkerhet i nationens intresse

Nya chefer på Loomis

Hjälper varandra att rekrytera

Vill att Sverige tar hem IS-anhängare

Hon lämnar Securitas

Fångar skurkar med smarta glasögon

Hoppfulla ministrar efter möte

Safeteam får förlängt avtal med kosmetikkedja

Kriminalvården storrekryterar

Karolinska Institutet höjer säkerheten

Tempest i nytt samarbete

Assa Abloy köper Phoniro

Ny partner i Cubsec

Ny chef på Verifone

Lägre volym för Loomis i Sverige

Skåne får ny kriminalvårdsanstalt

Anlitar Zenita Security

Han ska leda Securitas Direct Sverige

Tredje gången gillt – då greps rånaren

Han lämnar Assa Abloy

Vesper till SCEG

Sänd till en kollega

0.172