"De här gängen försöker ta över"

| Av Ylva Åkesson | Tipsa redaktionen
Otaliga olagliga vapen, bilbränder och rekordmånga skjutningar. De kriminella gängen sätter skräck i Malmöborna.

– Polisen har svårt att fullfölja det uppdrag vi har idag, konstaterar Anetta Bergstrand, tf sektionschef vid underrättelseenheten i Malmöpolisen, Region Syd.

Anette Bergstrand har sin yrkesmässiga bakgrund som polis i Rosengård, där hon började sin underrättelsebana. Vid Offsäks vårkonferens i Malmö berättade hon om den verklighet hon och kollegorna i Region Syd har att tampas med.

Ett område som klassas som ”särskilt utsatt” utmärks exempelvis av låg socioekonomisk status, kriminell påverkan på lokalsamhället, parallella samhällsstrukturer och invånare som inte vill vittna. Områdena styrs av kriminella nätverk eller stora familjer med en egen agenda.

– Polisen har svårt att fullfölja det uppdrag vi har idag, säger Anette Bergstrand utan omsvep.

– DET ÄR ingen som anmäler, ingen som vill vittna – och när vi är där ute bemöts vi av stenkastning och blir beskjutna med fyrverkerier. Då är det svårt för oss att utreda, vi har svårt att göra vårt jobb.

Att läget är så tufft som det är i Malmö förklaras delvis av storleken, menar Anette Bergstrand. Från vart och ett av de utsatta områdena är det inte mer än mellan fem och sju minuter till stadskärnan.

53 områden i Sverige räknas som utsatta, 15 som särskilt utsatta, och 6 är i riskzonen att bli klassade som utsatta.

– Två av de områden som varit i riskzonen skickar vi upp nationellt nu, berättar Anette Bergstrand.

GÄNGEN SOM FINNS i de utsatta områdena har olika sammansättning. De kan endera vara baserade på gemensamma nämnare som var de kommer ifrån, att de vuxit upp tillsammans eller är släkt.

– Vi ser att det ofta handlar om yngre människor, som sällan begår brott utanför lokalområdet. De här gängen är impulsiva, de planerare inte sina brott och de lever upp pengarna.

I Rosengård finns det idag enligt vad polisen känner till sex olika nätverk. De flesta har grundats på den gemensamma uppväxten.

– Här ser vi öppen narkotikahandel, våldsbrott, bränder, utpressning, och då de har god tillgång på vapen, ofta även rån.

– De här gängen försöker ta över.

Malmöpolisen har koll på cirka 20 nätverk, och totalt 205 personer man klassar in som deltagare i dem. De flesta gängmedlemmarna är mellan 19 och 24 år gamla. De flesta av döms för brott första gången före 17 års ålder.

– Sedan finns det också organiserad brottslighet i Malmö, och de som sysslar med det är i betydligt högre grad systematiska. Nätverken består mestadels av kriminella aktörer – de har specialister i sina nätverk för att kunna begå så många brott som möjligt, förklarar Anette Bergstrand.

Ett nytt problem är att migranter utnyttjas av nätverken. Det handlar om människor som saknar något annat nätverk här i Sverige och som ofta är i stort behov av pengar då de står utanför arbetsmarknaden, som utnyttjas för att begå brott.

POLISEN HAR ALLTSÅ ganska bra koll på dem som utför brotten, och följer brottstrender och förflyttningar. De som styr Malmös undre värld har man dock svårare att ringa in.

– Vi vet inte till hundra vilka som styr Malmös undre värld, men vi har koll på ett antal maffialiknande nätverk. Kärnan består ofta av gamla kompisar, och de berör sällan verksamheten. De delegerar och hivar in pengarna när det är klart, helt enkelt. Sedan begår de ofta egna brott utanför nätverket, och det anses som helt okej.

HÄR HAR MAN koll på ett hundratal medlemmar i nätverken, och det finns inte någon grund som bygger på exempelvis någon särskilt nationalitet. Springpojkarna som rör sig i utkanten kommer dock oftast från de utsatta områdena.

– Problemen med de organiserade kriminella nätverken är att vi sällan hör något om dem. Förr ville de synas och höras. Nu vill de verka i det tysta, och de enda vi ser är springpojkarna. De är multikriminella och består inte de stora brotten. Vår lagstiftning räcker inte till för att få dem dömda – det är många men inte så grova brott, så de kan inte få något längre straff.

ENLIGT BROTTSFÖREBYGGANDE RÅDETS beräkningar skulle samhället spara 50–100 miljoner kronor om man lyckas omvända en enda av medlemmarna i nätverken.

Om man lyckas omvända ett helt gäng så handlar det om samhällsbesparingar på 500 miljoner till en miljard.

Under 2016 hade man 156 skjutningar i Malmö, vilket var all time high. Året innan var siffran 103. Hittills i år ser det ut att bli något färre än rekordåret 2016:

– Det är i vart fall vår förhoppning. Men vi har väldigt mycket vapen i stan, det är ett stort problem.

HANNA STENVALL


Håll dig uppdaterad med Skydd & Säkerhet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Tieto köper NSEC

Svag IT-säkerhet skrämmer bort kunderna

Dålig kunskap om dataskydd

Åtta av tio svenskar har liten eller ingen kunskap om hur de påverkas av GDPR – sämst är kunskapen hos äldre.

Dags att anmäla alla brott

De skyddar Spotify

TC Connects dotterbolag får order för musikföretagets kontor i Amsterdam.

Trots polisens tillskott – åklagare kritiserar vårbudgeten

Vårbudgeten, som presenterades i går, ger polisen 200 miljoner extra till bland annat ny utrustning och förstärkningsvapen. Men alla är inte nöjda.

Nyhetsbrev

Digitala lås kan skydda äldre

Arkiv

Lanserar utbildning i informationssäkerhet

Färre vapen lämnas in till polisen

Ny CMO på Addsecure

Vesper första svenska personsäkerhetsföretag på världsmässan

Vesper Group blir det första svenska personsäkerhetsföretag som ställer ut på International Security Expo i London – en av väldens största säkerhetsmässor.

Inyett får ny vd

Svenska skolor har höjt säkerheten

70 procent av Sveriges kommuner har höjt säkerheten på skolorna och fler är på väg. Det visar en ny enkät som Dagens Samhälle har gjort.

En halv miljard för tryggare kollektivtrafik

Nu ska antalet väktare öka kraftigt i Stockholms kollektivtrafik. Alliansen satsar en halv miljard kronor för att bygga upp tryggheten i SL-trafiken – och de vill återinföra tunnelbanepolisen.

Åtalas för flyktingspionage

Stor inspektion av HVB-hem – efter hoten

Så läckte Facebook informationen

55 000 svenska Facebook-konton finns bland de 87 miljoner konton vars information har delats till konsultbolaget Cambridge Analytica. Delningen skedde via en specialdesignad app.

Mozart för stressade polishundar

Den spanska polisen tar till ett oväntat grepp för att minska polishundarnas höga stressnivåer. Musikterapi.

Tar in väktare mot lågstadieelev

Han leder Nixu

Björn-Erik Karlsson ansvarar för den svenska verksamheten.

Ökat antal it-angrepp mot myndigheter

Antalet it-angrepp mot statliga myndigheter ökade med 18 procent förra året. Det visar MSB:s årsrapport för allvarliga it-incidenter hos statliga myndigheter.

Därför är isbrytarna viktiga för säkerheten

Minskning av våldsbrott i Stockholm city

Antalet våldsbrott i Stockholm city har under den senaste tioårsperioden minskat kraftigt. En av anledningarna är stadens långsiktiga arbetet för en mer ansvarsfull alkoholservering.

Tiden snart ute för isbrytarna

De svenska isbrytarna börjar bli ålderstigna och bör ersättas. "Om ingenting görs kommer förmågan att assistera vintersjöfarten att minska successivt. Det skulle innebära stora negativa konsekvenser för landet", säger Dan Broström på Sjöfartsverket.

Swedsecur byter ägare

JSB förlänger med Nokas

Ökade kostnader för väktare på skånska sjukhus

Många söker till Kriminalvården

Ny chef på CIA

Åldersbedömning mer osäker för flickor

Han är årets ledare

SOS Alarm växer i Falun

Drönare i jakt på olagligt ålfiske

Tre år för tre rån

Ny miljonorder för Advenica

Skåne förbereder sjukvården på terrordåd

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.156