Sant och relevant i tider av alternativa fakta

| Av Ylva Åkesson | Tipsa redaktionen
Filterbubblor, alternativa fakta, "fake news", infotainment... Aldrig har vi haft till gång till mer så kallat content, medieinnehåll, och samtidigt har väl aldrig behovet av god journalistik varit större.

Nätet rymmer både högt och lågt, vetenskapliga databaser och gulliga kattungar, lätt förklädda faktatexter som egentligen är till för att marknadsföra ett företag eller en åsikt, all världens digitaliserade litteratur, direkt access till storartade konstsamlingar från museer världen över, sida vid sida med kallblodigt producerade klickvänliga texter som producerats för snöd vinnings skull.

Den enskilde översköljs helt enkelt av information. Ändå är det svårt att hitta rätt i nyhets- och faktadjungeln.

Nätet har givit fantastiska möjligheter. Här finns oceaner av kunskap av ösa ur. Individer och grupper som tidigare inte haft någon offentlig röst kan göra sig hörda.

Samtidigt ställer det stora krav på den enskilda läsarens kunskaper och förmåga till källkritik. Det är dock en omöjlig uppgift att vara sin egen expert på alla upptänkliga områden. Några delar av tillvaron är man kunskapsstinn, kanske på grund av jobbet eller ett brinnande fritidsintressen. På andra finns varken tiden eller kunskapen att i alla lägen göra bedömningen av rimlighet och relevans.

Då blir god journalistik, tidningstitlar (i tryck och på nätet) och etermedia med kvalitetsstämpel då extra viktiga. De blir någon att bildlikt "hålla i handen" på vägen genom informationsdjungeln, någon som guidar läsaren till ett lödigt urval för att kunna greppa samtiden och göra kloka val.

Läsaren av fackpress blir bättre rustad än andra att fatta beslut. Han eller hon har redan sin yrkeskunskap som skärper synen i läsningen. Här är istället ofta tiden den smala sektorn. Dagens yrkesliv är pressat. God branschtidningsjournalistik ger inspiration och underlag för det egna beslutsfattandet på lång och kort sikt. Branschtidningens journalistik ger läsaren en kurerat, relevant urval.

”Sant och relevant” är en devis som jag fick lära mig under studierna i journalistik.. Det känns som om det har större relevans nu än någonsin.

De riktlinjerna har jag också framför mig i min roll som chefredaktör på tidningen Skydd & Säkerhet. Vi syns i spalterna, de tryckta och de digitala!

Trevlig läsning,

önskar Ylva Åkesson,

chefredaktörHåll dig uppdaterad med Skydd & Säkerhet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Handlaren kallar till krismöte

Polis stod utanför masskjutningen - gjorde ingenting

All trygghetspersonal på SL ska terrorutbildas

Ytterligare 250 anställda ska få utökade kunskaper om asymmetriska hot.

Anställdas inkorg svagaste länken

Falskt väktarbolag polisanmäls

Bolaget Skyddsgruppen i Kullabygden finns inte men erbjuder ändå väktartjänster till privatpersoner och företagare i skånska Viken. Nu polisanmäls företaget av polisen.

Cyberattacker – en miljonindustri

Antalet cyberattacker och skadliga program har ökat elva gånger i volym sedan 2016, visar Cisco 2018 Annual Cybersecurity Report som publiceras för elfte året i rad.

Nyhetsbrev

Securitas tecknar avtal med modejätte

Arkiv

Polisen och Säpo förbättrar samarbetet

Polismyndighetens och Säkerhetspolisens utbyte av information regionalt behöver förbättras. Det visar ny granskning från Riksrevisionen.

Advenica tecknar miljonavtal med myndighet

Fler utbildas till polis

Antalet utbildningsplatser till polisutbildningen har nästan tredubblats på två år. Men vem som helst kan inte bli polis.

Ny branschstandard ska stoppa tjuvtankning

Prosero växer med två bolag

Kameror ska öka tryggheten för ordningsvakterna

Den 14 februari började SL:s ordningsvakter bära kroppsburna trygghetskameror. Målet är att minska risken för våld och hot mot ordningsvakter samt att hjälpa till att förebygga och lösa brott.

Ny vd på Strongpoint

Mer narkotika beslagtas

Antalet beslag av narkotika, alkohol och tobak ökade markant år 2017 och även fler skjutvapen stoppades vid gränsen. Under året började Tullverket dessutom stoppa införsel av explosiva varor.

Cybersäkerhet i nationens intresse

Nya chefer på Loomis

Hjälper varandra att rekrytera

Vill att Sverige tar hem IS-anhängare

Hon lämnar Securitas

Fångar skurkar med smarta glasögon

Hoppfulla ministrar efter möte

Safeteam får förlängt avtal med kosmetikkedja

Kriminalvården storrekryterar

Karolinska Institutet höjer säkerheten

Tempest i nytt samarbete

Assa Abloy köper Phoniro

Ny partner i Cubsec

Ny chef på Verifone

Lägre volym för Loomis i Sverige

Skåne får ny kriminalvårdsanstalt

Anlitar Zenita Security

Han ska leda Securitas Direct Sverige

Tredje gången gillt – då greps rånaren

Han lämnar Assa Abloy

Vesper till SCEG

Sänd till en kollega

0.148