Sant och relevant i tider av alternativa fakta

| Av Ylva Åkesson | Tipsa redaktionen
Filterbubblor, alternativa fakta, "fake news", infotainment... Aldrig har vi haft till gång till mer så kallat content, medieinnehåll, och samtidigt har väl aldrig behovet av god journalistik varit större.

Nätet rymmer både högt och lågt, vetenskapliga databaser och gulliga kattungar, lätt förklädda faktatexter som egentligen är till för att marknadsföra ett företag eller en åsikt, all världens digitaliserade litteratur, direkt access till storartade konstsamlingar från museer världen över, sida vid sida med kallblodigt producerade klickvänliga texter som producerats för snöd vinnings skull.

Den enskilde översköljs helt enkelt av information. Ändå är det svårt att hitta rätt i nyhets- och faktadjungeln.

Nätet har givit fantastiska möjligheter. Här finns oceaner av kunskap av ösa ur. Individer och grupper som tidigare inte haft någon offentlig röst kan göra sig hörda.

Samtidigt ställer det stora krav på den enskilda läsarens kunskaper och förmåga till källkritik. Det är dock en omöjlig uppgift att vara sin egen expert på alla upptänkliga områden. Några delar av tillvaron är man kunskapsstinn, kanske på grund av jobbet eller ett brinnande fritidsintressen. På andra finns varken tiden eller kunskapen att i alla lägen göra bedömningen av rimlighet och relevans.

Då blir god journalistik , tidningstitlar (i tryck och på nätet) och etermedia med kvalitetsstämpel då extra viktiga. De blir någon att bildlikt "hålla i handen" på vägen genom informationsdjungeln, någon som guidar läsaren till ett lödigt urval för att kunna greppa samtiden och göra kloka val.

Läsaren av fackpress blir bättre rustad än andra att fatta beslut. Han eller hon har redan sin yrkeskunskap som skärper synen i läsningen. Här är istället ofta tiden den smala sektorn. Dagens yrkesliv är pressat. God branschtidningsjournalistik ger inspiration och underlag för det egna beslutsfattandet på lång och kort sikt. Branschtidningens journalistik ger läsaren en kurerat, relevant urval.

”Sant och relevant” är en devis som jag fick lära mig under studierna i journalistik.. Det känns som om det har större relevans nu än någonsin.

De riktlinjerna har jag också framför mig i min roll som chefredaktör på tidningen Skydd & Säkerhet. Vi syns i spalterna, de tryckta och de digitala!

Trevlig läsning,

önskar Ylva Åkesson,

chefredaktörHåll dig uppdaterad med Skydd & Säkerhet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Tieto köper NSEC

Svag IT-säkerhet skrämmer bort kunderna

Dålig kunskap om dataskydd

Åtta av tio svenskar har liten eller ingen kunskap om hur de påverkas av GDPR – sämst är kunskapen hos äldre.

Dags att anmäla alla brott

De skyddar Spotify

TC Connects dotterbolag får order för musikföretagets kontor i Amsterdam.

Trots polisens tillskott – åklagare kritiserar vårbudgeten

Vårbudgeten, som presenterades i går, ger polisen 200 miljoner extra till bland annat ny utrustning och förstärkningsvapen. Men alla är inte nöjda.

Nyhetsbrev

Digitala lås kan skydda äldre

Arkiv

Lanserar utbildning i informationssäkerhet

Färre vapen lämnas in till polisen

Ny CMO på Addsecure

Vesper första svenska personsäkerhetsföretag på världsmässan

Vesper Group blir det första svenska personsäkerhetsföretag som ställer ut på International Security Expo i London – en av väldens största säkerhetsmässor.

Inyett får ny vd

Svenska skolor har höjt säkerheten

70 procent av Sveriges kommuner har höjt säkerheten på skolorna och fler är på väg. Det visar en ny enkät som Dagens Samhälle har gjort.

En halv miljard för tryggare kollektivtrafik

Nu ska antalet väktare öka kraftigt i Stockholms kollektivtrafik. Alliansen satsar en halv miljard kronor för att bygga upp tryggheten i SL-trafiken – och de vill återinföra tunnelbanepolisen.

Åtalas för flyktingspionage

Stor inspektion av HVB-hem – efter hoten

Så läckte Facebook informationen

55 000 svenska Facebook-konton finns bland de 87 miljoner konton vars information har delats till konsultbolaget Cambridge Analytica. Delningen skedde via en specialdesignad app.

Mozart för stressade polishundar

Den spanska polisen tar till ett oväntat grepp för att minska polishundarnas höga stressnivåer. Musikterapi.

Tar in väktare mot lågstadieelev

Han leder Nixu

Björn-Erik Karlsson ansvarar för den svenska verksamheten.

Ökat antal it-angrepp mot myndigheter

Antalet it-angrepp mot statliga myndigheter ökade med 18 procent förra året. Det visar MSB:s årsrapport för allvarliga it-incidenter hos statliga myndigheter.

Därför är isbrytarna viktiga för säkerheten

Minskning av våldsbrott i Stockholm city

Antalet våldsbrott i Stockholm city har under den senaste tioårsperioden minskat kraftigt. En av anledningarna är stadens långsiktiga arbetet för en mer ansvarsfull alkoholservering.

Tiden snart ute för isbrytarna

De svenska isbrytarna börjar bli ålderstigna och bör ersättas. "Om ingenting görs kommer förmågan att assistera vintersjöfarten att minska successivt. Det skulle innebära stora negativa konsekvenser för landet", säger Dan Broström på Sjöfartsverket.

Swedsecur byter ägare

JSB förlänger med Nokas

Ökade kostnader för väktare på skånska sjukhus

Många söker till Kriminalvården

Ny chef på CIA

Åldersbedömning mer osäker för flickor

Han är årets ledare

SOS Alarm växer i Falun

Drönare i jakt på olagligt ålfiske

Tre år för tre rån

Ny miljonorder för Advenica

Skåne förbereder sjukvården på terrordåd

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.149