På kurs mot Medelhavet

| Av Ylva Åkesson | Tipsa redaktionen
Här lämnar Kustbevakningens kombinationsfartyg Triton Skeppsbrokajen för kurs mot Medelhavet.

Nytt för i år är bland annat att sjukvårdspersonal finns ombord, liksom att kvinnors och barns situation ges större fokus.

Ombord på fartyget finns personal från kustbevakningen, från polisen och sjukvårdspersonal.

Under tre månader i sommar ingår de i Frontex operation Triton i Medelhavet, där de ska bistå Italien med övervakning av EU:s yttre gräns och rädda liv till sjöss.

– Jag är otroligt stolt över svenska insatser som hitills räddat 10 600 människor upp på svenska däck, samtidigt som svenska insatser är med och förhindrar brottslighet, sade inrikesminister Anders Ygeman.

I strålande sol talade han i morse inför en skara press och myndighetsföreträdare, på ett akterdäck som som mest under tidigare operationer 2015 kom att rymma över 600 båtflyktingar.

Hålla ordning ombord

Då finns inte stort mer plats än att sitta ner. En av polisens uppgifter ombord blir helt enkelt att hålla ordning.

– Vi ska tänka som vi gör på ett vanligt torg, här ska ordning och säkerhet råda under på färden till Italien, förklarade Stefan Hector, chef för operativa enheten på Noa.

En annan av polisens uppgifter är att samla på sig information, i första hand genom egna iakttagelser, kring vilka som skulle kunna vara flyktingsmugglare bland de som tas ombord och gömmer sig i folkmängden. Här ingår till exempel att söka reda på mobiltelefoner och GPS-utrustning.

Unikt samarbete

Något som lyftes fram på pressträffen var det smidiga samarbetet mellan MSB, polis och kustbevakning, ett samarbete som också lovordats internationellt.

– Vi gör inte det här ensamma. För att det här ska kunna fungera behövs polisen och MSB. Vi har ett unikt samarbete: det typiska svenska sättet att samverka, där alla betyder lika mycket och där vi tillsammans kan göra skillnad för alla, sade bland annat Anders Kjaersegaard, överdirektör på Kustbevakningen.

2015 gjordes en motsvarande svensk insats med stort kustbevakningsfartyg, också då i Medelhavet. Lärdomen från den gången är bland annat att det behövs regelrätt sjukvårdspersonal ombord. Många av de båtflyktingar som räddas upp på däck är utmattade och sjuka.

Hänsyn till kvinnor och barn

Den svenska insatsen har också lovordats för sin respektfulla förhållningssätt av nödställda.

Inför den här aktionen har personalen ombord speciellt drillats i frågor kring människors lika värde. Den här gången kommer det att vara kvinnor som visiterar de kvinnor som räddats ombord. Kvinnor och barn får också speciellt avdelade toaletter.

– Allt tyder på att situationen har förvärrats där nere. Det är fler smugglare och fler människor ombord på varje båt, säger Kenneth Neijnes, bitrdande operativ chef, Kustbevakningen till tidningen Skydd & Säkerhet.

Antalet döda och drunknade har ökat, smugglarna har blivit aggressivare och flera migranter bär spår av misshandel och beskjutning.

Bildtext:

Under tre månader i sommar ingår KBV 002 Triton med besättningar i Frontex operation Triton i Medelhavet. Fartyget, som normalt är baserat i Slite på Gotland, är ett systerfartyg till KBV 001 Poseidon som sommaren 2015 hade samma uppdrag.

Foto: Ylva ÅkessonHåll dig uppdaterad med Skydd & Säkerhet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Handlaren kallar till krismöte

Polis stod utanför masskjutningen - gjorde ingenting

All trygghetspersonal på SL ska terrorutbildas

Ytterligare 250 anställda ska få utökade kunskaper om asymmetriska hot.

Anställdas inkorg svagaste länken

Falskt väktarbolag polisanmäls

Bolaget Skyddsgruppen i Kullabygden finns inte men erbjuder ändå väktartjänster till privatpersoner och företagare i skånska Viken. Nu polisanmäls företaget av polisen.

Cyberattacker – en miljonindustri

Antalet cyberattacker och skadliga program har ökat elva gånger i volym sedan 2016, visar Cisco 2018 Annual Cybersecurity Report som publiceras för elfte året i rad.

Nyhetsbrev

Securitas tecknar avtal med modejätte

Arkiv

Polisen och Säpo förbättrar samarbetet

Polismyndighetens och Säkerhetspolisens utbyte av information regionalt behöver förbättras. Det visar ny granskning från Riksrevisionen.

Advenica tecknar miljonavtal med myndighet

Fler utbildas till polis

Antalet utbildningsplatser till polisutbildningen har nästan tredubblats på två år. Men vem som helst kan inte bli polis.

Ny branschstandard ska stoppa tjuvtankning

Prosero växer med två bolag

Kameror ska öka tryggheten för ordningsvakterna

Den 14 februari började SL:s ordningsvakter bära kroppsburna trygghetskameror. Målet är att minska risken för våld och hot mot ordningsvakter samt att hjälpa till att förebygga och lösa brott.

Ny vd på Strongpoint

Mer narkotika beslagtas

Antalet beslag av narkotika, alkohol och tobak ökade markant år 2017 och även fler skjutvapen stoppades vid gränsen. Under året började Tullverket dessutom stoppa införsel av explosiva varor.

Cybersäkerhet i nationens intresse

Nya chefer på Loomis

Hjälper varandra att rekrytera

Vill att Sverige tar hem IS-anhängare

Hon lämnar Securitas

Fångar skurkar med smarta glasögon

Hoppfulla ministrar efter möte

Safeteam får förlängt avtal med kosmetikkedja

Kriminalvården storrekryterar

Karolinska Institutet höjer säkerheten

Tempest i nytt samarbete

Assa Abloy köper Phoniro

Ny partner i Cubsec

Ny chef på Verifone

Lägre volym för Loomis i Sverige

Skåne får ny kriminalvårdsanstalt

Anlitar Zenita Security

Han ska leda Securitas Direct Sverige

Tredje gången gillt – då greps rånaren

Han lämnar Assa Abloy

Vesper till SCEG

Sänd till en kollega

0.124