På kurs mot Medelhavet

| Av Ylva Åkesson | Tipsa redaktionen
Här lämnar Kustbevakningens kombinationsfartyg Triton Skeppsbrokajen för kurs mot Medelhavet.

Nytt för i år är bland annat att sjukvårdspersonal finns ombord, liksom att kvinnors och barns situation ges större fokus.

Ombord på fartyget finns personal från kustbevakningen, från polisen och sjukvårdspersonal.

Under tre månader i sommar ingår de i Frontex operation Triton i Medelhavet, där de ska bistå Italien med övervakning av EU:s yttre gräns och rädda liv till sjöss.

– Jag är otroligt stolt över svenska insatser som hitills räddat 10 600 människor upp på svenska däck, samtidigt som svenska insatser är med och förhindrar brottslighet, sade inrikesminister Anders Ygeman .

I strålande sol talade han i morse inför en skara press och myndighetsföreträdare, på ett akterdäck som som mest under tidigare operationer 2015 kom att rymma över 600 båtflyktingar.

Hålla ordning ombord

Då finns inte stort mer plats än att sitta ner. En av polisens uppgifter ombord blir helt enkelt att hålla ordning.

– Vi ska tänka som vi gör på ett vanligt torg, här ska ordning och säkerhet råda under på färden till Italien, förklarade Stefan Hector , chef för operativa enheten på Noa.

En annan av polisens uppgifter är att samla på sig information, i första hand genom egna iakttagelser, kring vilka som skulle kunna vara flyktingsmugglare bland de som tas ombord och gömmer sig i folkmängden. Här ingår till exempel att söka reda på mobiltelefoner och GPS-utrustning.

Unikt samarbete

Något som lyftes fram på pressträffen var det smidiga samarbetet mellan MSB, polis och kustbevakning, ett samarbete som också lovordats internationellt.

– Vi gör inte det här ensamma. För att det här ska kunna fungera behövs polisen och MSB. Vi har ett unikt samarbete: det typiska svenska sättet att samverka, där alla betyder lika mycket och där vi tillsammans kan göra skillnad för alla, sade bland annat Anders Kjaersegaard , överdirektör på Kustbevakningen.

2015 gjordes en motsvarande svensk insats med stort kustbevakningsfartyg, också då i Medelhavet. Lärdomen från den gången är bland annat att det behövs regelrätt sjukvårdspersonal ombord. Många av de båtflyktingar som räddas upp på däck är utmattade och sjuka.

Hänsyn till kvinnor och barn

Den svenska insatsen har också lovordats för sin respektfulla förhållningssätt av nödställda.

Inför den här aktionen har personalen ombord speciellt drillats i frågor kring människors lika värde. Den här gången kommer det att vara kvinnor som visiterar de kvinnor som räddats ombord. Kvinnor och barn får också speciellt avdelade toaletter.

– Allt tyder på att situationen har förvärrats där nere. Det är fler smugglare och fler människor ombord på varje båt, säger Kenneth Neijnes , bitrdande operativ chef, Kustbevakningen till tidningen Skydd & Säkerhet.

Antalet döda och drunknade har ökat, smugglarna har blivit aggressivare och flera migranter bär spår av misshandel och beskjutning.

Bildtext:

Under tre månader i sommar ingår KBV 002 Triton med besättningar i Frontex operation Triton i Medelhavet. Fartyget, som normalt är baserat i Slite på Gotland, är ett systerfartyg till KBV 001 Poseidon som sommaren 2015 hade samma uppdrag.

Foto: Ylva ÅkessonHåll dig uppdaterad med Skydd & Säkerhet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Svag IT-säkerhet skrämmer bort kunderna

Dålig kunskap om dataskydd

Åtta av tio svenskar har liten eller ingen kunskap om hur de påverkas av GDPR – sämst är kunskapen hos äldre.

Dags att anmäla alla brott

De skyddar Spotify

TC Connects dotterbolag får order för musikföretagets kontor i Amsterdam.

Trots polisens tillskott – åklagare kritiserar vårbudgeten

Vårbudgeten, som presenterades i går, ger polisen 200 miljoner extra till bland annat ny utrustning och förstärkningsvapen. Men alla är inte nöjda.

Digitala lås kan skydda äldre

Nyhetsbrev

Lanserar utbildning i informationssäkerhet

Arkiv

Färre vapen lämnas in till polisen

Ny CMO på Addsecure

Vesper första svenska personsäkerhetsföretag på världsmässan

Vesper Group blir det första svenska personsäkerhetsföretag som ställer ut på International Security Expo i London – en av väldens största säkerhetsmässor.

Inyett får ny vd

Svenska skolor har höjt säkerheten

70 procent av Sveriges kommuner har höjt säkerheten på skolorna och fler är på väg. Det visar en ny enkät som Dagens Samhälle har gjort.

En halv miljard för tryggare kollektivtrafik

Nu ska antalet väktare öka kraftigt i Stockholms kollektivtrafik. Alliansen satsar en halv miljard kronor för att bygga upp tryggheten i SL-trafiken – och de vill återinföra tunnelbanepolisen.

Åtalas för flyktingspionage

Stor inspektion av HVB-hem – efter hoten

Så läckte Facebook informationen

55 000 svenska Facebook-konton finns bland de 87 miljoner konton vars information har delats till konsultbolaget Cambridge Analytica. Delningen skedde via en specialdesignad app.

Mozart för stressade polishundar

Den spanska polisen tar till ett oväntat grepp för att minska polishundarnas höga stressnivåer. Musikterapi.

Tar in väktare mot lågstadieelev

Han leder Nixu

Björn-Erik Karlsson ansvarar för den svenska verksamheten.

Ökat antal it-angrepp mot myndigheter

Antalet it-angrepp mot statliga myndigheter ökade med 18 procent förra året. Det visar MSB:s årsrapport för allvarliga it-incidenter hos statliga myndigheter.

Därför är isbrytarna viktiga för säkerheten

Minskning av våldsbrott i Stockholm city

Antalet våldsbrott i Stockholm city har under den senaste tioårsperioden minskat kraftigt. En av anledningarna är stadens långsiktiga arbetet för en mer ansvarsfull alkoholservering.

Tiden snart ute för isbrytarna

De svenska isbrytarna börjar bli ålderstigna och bör ersättas. "Om ingenting görs kommer förmågan att assistera vintersjöfarten att minska successivt. Det skulle innebära stora negativa konsekvenser för landet", säger Dan Broström på Sjöfartsverket.

Utökar samarbetet med smarta lås

Hemleveranstjänsten Amazon Key kan nu erbjuda åtta smarta lås.

Swedsecur byter ägare

JSB förlänger med Nokas

Ökade kostnader för väktare på skånska sjukhus

Många söker till Kriminalvården

Ny chef på CIA

Åldersbedömning mer osäker för flickor

Han är årets ledare

SOS Alarm växer i Falun

Drönare i jakt på olagligt ålfiske

Tre år för tre rån

Ny miljonorder för Advenica

Skåne förbereder sjukvården på terrordåd

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.511