RAPPORT FRÅN BRÅ: Antalet brott och domar minskar

| Av Veronica Rönnlund | Tipsa redaktionen

Antalet lagföringsbeslut, intagna på kriminalvårdsanstalter och personer som återfallit i brott, minskade 2016. Det framgår i en rapport som BRÅ publicerar idag.

I rapporten påtalas att alla typer av lagföringsbeslut har minskat jämfört med 2015. Domsluten minskade med fem procent till 56 700 domslut, strafföreläggandena med sju procent till 29 300 beslut och åtalsunderlåtelserna med 22 procent till 12 500 beslut.

Antalet domslut med huvudpåföljden fängelse minskade med tre procent till 10 400 domslut jämfört med 2015. Sammantaget gäller minskningen fängelsedomar med kortare strafftider på upp till och med högst sex månader. Utdömda strafftider på över sex månader till högst ett år respektive över ett år ökade däremot med två respektive nio procent, jämfört med 2015. Förändringarna innebar att den totala utdömda strafftiden ökade med sex procent.

Antalet domslut med andra huvudpåföljder minskade dock. Domslut där huvudpåföljden var böter minskade med tre procent, domslut med huvudpåföljd villkorlig dom minskade med åtta procent och domslut där huvudpåföljden var skyddstillsyn minskade med fem procent.

År 2016 intogs 8 500 personer i kriminalvårdsanstalt , vilket är en minskning med en procent jämfört med året innan. Av de som intogs i anstalt 2016 hade 60 procent dömts för narkotikabrott, tillgreppsbrott eller brott mot liv och hälsa som huvudbrott.

Av de personer som intogs i anstalt under 2016 var cirka åtta procent kvinnor och 92 procent män. Jämfört med 2015 har andelen kvinnor ökat med två procent.

2016 påbörjade 9 440 personer frivårdspåföljder med övervakning. Det är en minskning med sex procent jämfört med 2015. 12 procent av dessa var kvinnor och 88 procent män.

Av samtliga personer med en ingångshändelse 2010 återföll 40 procent i brott inom tre år. Bland kvinnorna återföll 28 procent och bland männen 43 procent.

Av de personer som hade fängelse som mest ingripande påföljd i ingångshändelsen 2010 har dock återfallsandelen minskat med sex procent jämfört med 2003. Störst var minskningen för de med en utdömd strafftid på mer än ett år och högst två år. I den kategorin minskade återfallsandelen med elva procent jämfört med 2003.

Andelen som återfaller i brott har även minskat i flertalet andra påföljdskategorier sedan 2003.


Håll dig uppdaterad med Skydd & Säkerhet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Tieto köper NSEC

Svag IT-säkerhet skrämmer bort kunderna

Dålig kunskap om dataskydd

Åtta av tio svenskar har liten eller ingen kunskap om hur de påverkas av GDPR – sämst är kunskapen hos äldre.

Dags att anmäla alla brott

De skyddar Spotify

TC Connects dotterbolag får order för musikföretagets kontor i Amsterdam.

Trots polisens tillskott – åklagare kritiserar vårbudgeten

Vårbudgeten, som presenterades i går, ger polisen 200 miljoner extra till bland annat ny utrustning och förstärkningsvapen. Men alla är inte nöjda.

Nyhetsbrev

Digitala lås kan skydda äldre

Arkiv

Lanserar utbildning i informationssäkerhet

Färre vapen lämnas in till polisen

Ny CMO på Addsecure

Vesper första svenska personsäkerhetsföretag på världsmässan

Vesper Group blir det första svenska personsäkerhetsföretag som ställer ut på International Security Expo i London – en av väldens största säkerhetsmässor.

Inyett får ny vd

Svenska skolor har höjt säkerheten

70 procent av Sveriges kommuner har höjt säkerheten på skolorna och fler är på väg. Det visar en ny enkät som Dagens Samhälle har gjort.

En halv miljard för tryggare kollektivtrafik

Nu ska antalet väktare öka kraftigt i Stockholms kollektivtrafik. Alliansen satsar en halv miljard kronor för att bygga upp tryggheten i SL-trafiken – och de vill återinföra tunnelbanepolisen.

Åtalas för flyktingspionage

Stor inspektion av HVB-hem – efter hoten

Så läckte Facebook informationen

55 000 svenska Facebook-konton finns bland de 87 miljoner konton vars information har delats till konsultbolaget Cambridge Analytica. Delningen skedde via en specialdesignad app.

Mozart för stressade polishundar

Den spanska polisen tar till ett oväntat grepp för att minska polishundarnas höga stressnivåer. Musikterapi.

Tar in väktare mot lågstadieelev

Han leder Nixu

Björn-Erik Karlsson ansvarar för den svenska verksamheten.

Ökat antal it-angrepp mot myndigheter

Antalet it-angrepp mot statliga myndigheter ökade med 18 procent förra året. Det visar MSB:s årsrapport för allvarliga it-incidenter hos statliga myndigheter.

Därför är isbrytarna viktiga för säkerheten

Minskning av våldsbrott i Stockholm city

Antalet våldsbrott i Stockholm city har under den senaste tioårsperioden minskat kraftigt. En av anledningarna är stadens långsiktiga arbetet för en mer ansvarsfull alkoholservering.

Tiden snart ute för isbrytarna

De svenska isbrytarna börjar bli ålderstigna och bör ersättas. "Om ingenting görs kommer förmågan att assistera vintersjöfarten att minska successivt. Det skulle innebära stora negativa konsekvenser för landet", säger Dan Broström på Sjöfartsverket.

Swedsecur byter ägare

JSB förlänger med Nokas

Ökade kostnader för väktare på skånska sjukhus

Många söker till Kriminalvården

Ny chef på CIA

Åldersbedömning mer osäker för flickor

Han är årets ledare

SOS Alarm växer i Falun

Drönare i jakt på olagligt ålfiske

Tre år för tre rån

Ny miljonorder för Advenica

Skåne förbereder sjukvården på terrordåd

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.106