RAPPORT FRÅN BRÅ: Antalet brott och domar minskar

| Av Veronica Rönnlund | Tipsa redaktionen

Antalet lagföringsbeslut, intagna på kriminalvårdsanstalter och personer som återfallit i brott, minskade 2016. Det framgår i en rapport som BRÅ publicerar idag.

I rapporten påtalas att alla typer av lagföringsbeslut har minskat jämfört med 2015. Domsluten minskade med fem procent till 56 700 domslut, strafföreläggandena med sju procent till 29 300 beslut och åtalsunderlåtelserna med 22 procent till 12 500 beslut.

Antalet domslut med huvudpåföljden fängelse minskade med tre procent till 10 400 domslut jämfört med 2015. Sammantaget gäller minskningen fängelsedomar med kortare strafftider på upp till och med högst sex månader. Utdömda strafftider på över sex månader till högst ett år respektive över ett år ökade däremot med två respektive nio procent, jämfört med 2015. Förändringarna innebar att den totala utdömda strafftiden ökade med sex procent.

Antalet domslut med andra huvudpåföljder minskade dock. Domslut där huvudpåföljden var böter minskade med tre procent, domslut med huvudpåföljd villkorlig dom minskade med åtta procent och domslut där huvudpåföljden var skyddstillsyn minskade med fem procent.

År 2016 intogs 8 500 personer i kriminalvårdsanstalt, vilket är en minskning med en procent jämfört med året innan. Av de som intogs i anstalt 2016 hade 60 procent dömts för narkotikabrott, tillgreppsbrott eller brott mot liv och hälsa som huvudbrott.

Av de personer som intogs i anstalt under 2016 var cirka åtta procent kvinnor och 92 procent män. Jämfört med 2015 har andelen kvinnor ökat med två procent.

2016 påbörjade 9 440 personer frivårdspåföljder med övervakning. Det är en minskning med sex procent jämfört med 2015. 12 procent av dessa var kvinnor och 88 procent män.

Av samtliga personer med en ingångshändelse 2010 återföll 40 procent i brott inom tre år. Bland kvinnorna återföll 28 procent och bland männen 43 procent.

Av de personer som hade fängelse som mest ingripande påföljd i ingångshändelsen 2010 har dock återfallsandelen minskat med sex procent jämfört med 2003. Störst var minskningen för de med en utdömd strafftid på mer än ett år och högst två år. I den kategorin minskade återfallsandelen med elva procent jämfört med 2003.

Andelen som återfaller i brott har även minskat i flertalet andra påföljdskategorier sedan 2003.


Håll dig uppdaterad med Skydd & Säkerhet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Handlaren kallar till krismöte

Polis stod utanför masskjutningen - gjorde ingenting

All trygghetspersonal på SL ska terrorutbildas

Ytterligare 250 anställda ska få utökade kunskaper om asymmetriska hot.

Anställdas inkorg svagaste länken

Falskt väktarbolag polisanmäls

Bolaget Skyddsgruppen i Kullabygden finns inte men erbjuder ändå väktartjänster till privatpersoner och företagare i skånska Viken. Nu polisanmäls företaget av polisen.

Cyberattacker – en miljonindustri

Antalet cyberattacker och skadliga program har ökat elva gånger i volym sedan 2016, visar Cisco 2018 Annual Cybersecurity Report som publiceras för elfte året i rad.

Nyhetsbrev

Securitas tecknar avtal med modejätte

Arkiv

Polisen och Säpo förbättrar samarbetet

Polismyndighetens och Säkerhetspolisens utbyte av information regionalt behöver förbättras. Det visar ny granskning från Riksrevisionen.

Advenica tecknar miljonavtal med myndighet

Fler utbildas till polis

Antalet utbildningsplatser till polisutbildningen har nästan tredubblats på två år. Men vem som helst kan inte bli polis.

Ny branschstandard ska stoppa tjuvtankning

Prosero växer med två bolag

Kameror ska öka tryggheten för ordningsvakterna

Den 14 februari började SL:s ordningsvakter bära kroppsburna trygghetskameror. Målet är att minska risken för våld och hot mot ordningsvakter samt att hjälpa till att förebygga och lösa brott.

Ny vd på Strongpoint

Mer narkotika beslagtas

Antalet beslag av narkotika, alkohol och tobak ökade markant år 2017 och även fler skjutvapen stoppades vid gränsen. Under året började Tullverket dessutom stoppa införsel av explosiva varor.

Cybersäkerhet i nationens intresse

Nya chefer på Loomis

Hjälper varandra att rekrytera

Vill att Sverige tar hem IS-anhängare

Hon lämnar Securitas

Fångar skurkar med smarta glasögon

Hoppfulla ministrar efter möte

Safeteam får förlängt avtal med kosmetikkedja

Kriminalvården storrekryterar

Karolinska Institutet höjer säkerheten

Tempest i nytt samarbete

Assa Abloy köper Phoniro

Ny partner i Cubsec

Ny chef på Verifone

Lägre volym för Loomis i Sverige

Skåne får ny kriminalvårdsanstalt

Anlitar Zenita Security

Han ska leda Securitas Direct Sverige

Tredje gången gillt – då greps rånaren

Han lämnar Assa Abloy

Vesper till SCEG

Sänd till en kollega

0.194