Sju tips – så här skyddas varumärket mot bedragare

| Av Veronica Rönnlund | Tipsa redaktionen

Den 7 juni uppmärksammas World Anti-Counterfeiting Day 2017. Det här är 19:e året som medlemmarna i nätverket GACG drar igång kampanjen.

Mark Monitor, specialiserade inom varumärkesskydd på nätet, varnar varumärkesägare för de risker som finns för att piratkopierade produkter säljs av bedragare på nätet.

– För en varumärkesägare är det i dag svårt att hålla kontroll över hur och var ens produkter säljs. Det är också stor risk att de produkter som bjuds ut under ett varumärke är förfalskningar, säger Kevin Day, expert på varumärkesskydd, Mark Monitor.

Problemen med förfalskade produkter är globala och de förvärras. Numera handlar det inte bara om kopior av modeaccessoarer. Läkemedel, verktyg, bildelar, delar till flygplan, det finns kopior på allt. Vissa förfalskningar är mycket svåra att upptäcka, eftersom de levereras i förpackningar som på pricken liknar originalet. Kvalitetsbrister i förfalskade produkter kan få förödande konsekvenser.
– En falsk märkesväska kan man leva med, men om man köper verkningslös eller giftig medicin kan man faktiskt dö, säger Kevin Day.

För varumärkesägaren är det illa på många sätt. Dels får varumärket dåligt rykte om konsumenter betalar dyrt för något som de lurats att tro är en premiumvara – och som sedan visar sig inte hålla måttet. Dels går varumärkesägaren miste om försäljningsintäkten.

Här delar Mark Monitor med sig av sju tips på hur man på bästa sätt kan skydda sitt varumärke och sina kunder från att drabbas av piratkopiering online.

Använd samma vapen som bedragarna
Hur stort är hotet mot varumärket? Först och främst måste problemets dignitet värderas, genom att t ex övervaka och analysera alla de online-kanaler, där förfalskade produkter kan tänkas florera. Online-bedragare förlitar sig främst på teknologi för att skapa storskalig försäljning. Försök därför att själv använda dig av samma verktyg och teknologi som bedragarna, för att skapa dig en helhetsbild av hotets omfattning.
Övervaka kampanjsidor
Naturligtvis är det viktigt att identifiera och hindra falska distributionskanaler, men problemet slutar inte där. Online-bedragare letar kontinuerligt efter nya försäljningskanaler. Därför är det viktigt att ständigt övervaka nätets kampanjsidor, (där bedragare själva betalar för sökannonsering), länkar på sociala medier, SEO, cybersquatting och spam, som styr datatrafik mot tvivelaktiga sajter.
Var proaktiv
När du som företag har identifierat de främsta hoten är det viktigt att vara proaktiv och påbörja en aggressiv handlingsplan:

Identifiera de största online-bedragarna och rikta in dig på dessa först
Fokusera övervakningen på cybersquatting (när andra använder ditt företagsnamn eller varumärke i ett domännamn).
Synliggör att du slåss med full kraft mot piratkopiering och använder alla de vapen du har till ditt förfogande, för att skydda din verksamhet.
Arbeta tillsammans med andra aktörer i din sits. Affärsrelationer kan vara ett kraftfullt vapen i kampen mot piratkopiering på nätet.

Engagera hela företaget
Allt blir lättare om man gör det tillsammans - även när det gäller att upptäcka piratkopiering på nätet. Därför måste hela företaget involveras, t ex genom att skapa en tvärfunktionell arbetsgrupp som arbetar för att lösa problemet. Arbetsgruppen kan innefatta avdelningar inom t ex juridik, marknadsföring, riskhantering och supply chain-management.
Låt skyddsåtgärderna baseras på online-intelligens
Fysiska undersökningar, som t ex fabriksräder och andra offline-aktiviteter kan vara både dyra och tidskrävande. Därför är det helt avgörande att de fokuserar på de rätta prioriteringarna. Online- intelligens kan hjälpa till att identifiera de mest extrema online-bedragarna, så att de fysiska skyddsåtgärderna kan utnyttjas på bästa sätt.
Agera snabbt - och globalt
Den snabba tillväxten av internationell e-handel erbjuder konsumenter ett stort urval av bra alternativ, men det ger samtidigt även online-bedragare enorma fördelar. Kom ihåg att alltid agera snabbt och globalt när du lanserar ett initiativ mot piratkopiering. Här är det viktigt att säkerställa att varumärket finns registrerat internationellt, inte minst i Kina, som har en så kallad "first-to-file"- politik, d v s att den som först registrerar varumärket äger det.
Utbilda dina kunder
Dina kunder kan vara viktiga allierade i kampen för att minska försäljningen av förfalskade varor. Berätta för dem om riskerna med att köpa varor från obehöriga källor och ge dem incitament att delta i arbetet mot bedragarna genom att själva rapportera om misstänkta varor och försäljare.


Håll dig uppdaterad med Skydd & Säkerhet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Vill skydda svenska stadskärnor med konst

"På lång sikt behöver vi få in det här på ett naturligt sätt i stadsmiljön."

PÅ NYTT JOBB
Hon tar över som säkerhetschef i Helsingborg

City Gross i Efterlyst: ”Handlar om organiserade stöldligor”

I kväll, torsdag, uppmärksammas de organiserade stöldligorna live i TV3:s brottsprogram Efterlyst med Hasse Aro. En omfattande rakbladsstöld hos City Gross i Ytterby utanför Göteborg ligger i fokus. ”Det är viktigt att det kommer upp till ytan”, säger butikschefen Kenneth Hult.

Polismästarens utspel: ”Ica-handlarna är rikast – och vill ha poliser överallt”

"Många kämpar hårt med att få det att gå runt" kontrade Livsmedelshandlarnas vd Pär Bygdeson.

Krönika
Modern säkerhet kan bidra till vinsten

"Den digitala utvecklingen med smarta kameror och RFID-teknik i spetsen kan både skydda handeln och bidra till vinst", skriver Hans Molin, vd på IT-säkerhetsbolaget Secits, i en gästkrönika.

Lösningen på organiserade stölder: ”Vi har tekniken”

De sju personer som frigivits efter miljonhärvan i Göteborg skulle kanske skaka galler om spårbarheten på produkterna vore bättre. Men tekniken finns och är på väg ut i handeln. ”Pilottester beräknas under 2019”, säger Staffan Olsson, produktchef hos den världsledande streckkodsleverantören GS1.

Nyhetsbrev

Trendbrott – fler män offer för människohandel

För första gången är fler män än kvinnor offer för människohandel, enligt en färsk rapport från Polisen.

Arkiv

Nollvisionen – fortfarande en utopi

Kampen mot mutbrotten håller "måttlig efterlevnad"

Sverige klarar sig hyfsat bra i nytt korruptionsindex.

Efter stöldhärvan – DNA-märkningen sprids till 400 butiker

Ica-handlaren Mikael Ovrells initiativ till DNA-märkning har startat en omfattande expansion i branschen. 200 butiker har i det tysta smugit igång med tekniken. ”Vi räknar med att siffran snart fördubblats”, säger Monika Johannesen, försäljningschef på Vindico, som står bakom DNA-sprejen.

Nytt högtflygande avtal klart

Ny säkerhetsapp för utsatta kvinnor

Med säkerhetsappen SRS-Alert kan användaren larma och meddela sin position om något allvarligt inträffar.

3 av de 5 största kameratillverkarna väljer svensk intelligens

"Bara Panasonic och Avilon kvar nu"

"Dags att vi slutar konkurrera med varandra"

Pierre Lindekrantz bolag har ingått i Assa-koncernen sedan 2009 – men opererat under egen flagg. Nu är det slut med det.

Svensk Handel om miljonhärvan: ”Det är fruktansvärt”

Fri Köpenskaps granskning av miljonhärvan, där sju frias och gods för nio miljoner lämnas tillbaka till de misstänkta, väckte starka reaktioner över hela landet. "Jag blev mycket upprörd när jag såg hur blåögt det hanterats i rätten", säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel.

Elcykel-bedrägerier tömmer statens premiekassa

Över hundra polisanmälningar har gjorts av misstänkta bedrägerier kring den så kallade elfordonspremien.

Tummen ned från Sjöfartsverket

Att göra de pensionerade helikoptrarna luftvärdiga för brandbekämpning skulle stjälpa egna verksamheten.

1

Sju friade efter miljonhärva: ”Det är en enorm skandal”

Mikael Ovrell avslöjade stöldhärva över hela landet. Samtliga frias och miljoner i rättskostnader läggs på staten.

DEBATT
"Företag måste bli mer riskmedvetna om IoT"

Svar till Lars Koelendorfs debattartikel

IT-SÄKERHET
Bank-id förstärks mot bedrägerier

Ny uppdatering för e-legitimationen.

"Värsta sommaren på tio år"

VALET 2018
Falska nyheter sprids efter valet

Skönhetskedjans nya jättebutik väljer Nokas

IT-SÄKERHET
Hit flyttar amerikanska IT-jätten

"Vill finnas där den bästa kompetensen finns"

IT-SÄKERHET
Växer snabbast på marknaden

VALET 2018
Långsiktig risk för dagens valsedlar

PÅ NYTT JOBB
AddSecure satsar på HR – tillsätter CHRO

AddSecure stärker varumärket inom IoT

PÅ NYTT JOBB
Ny vd för Scantron

PÅ NYTT JOBB
Ny marknadschef för Assa Abloy

Smart lås lockar investerare

PÅ NYTT JOBB
Han blir ny landschef i Finland

Misstänkt grov mordbrand hos Coop Extra i Fagersta

Misstänkt bilbrännare gripen i Turkiet

PÅ NYTT JOBB
Han blir AddSecures nya CTO

Erfaren lås- och larmfirma i konkurs

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.149