23948sdkhjf

Sju tips – så här skyddas varumärket mot bedragare

| Av Veronica Rönnlund | Tipsa redaktionen

Den 7 juni uppmärksammas World Anti-Counterfeiting Day 2017. Det här är 19:e året som medlemmarna i nätverket GACG drar igång kampanjen.

Mark Monitor, specialiserade inom varumärkesskydd på nätet, varnar varumärkesägare för de risker som finns för att piratkopierade produkter säljs av bedragare på nätet.

– För en varumärkesägare är det i dag svårt att hålla kontroll över hur och var ens produkter säljs. Det är också stor risk att de produkter som bjuds ut under ett varumärke är förfalskningar, säger Kevin Day, expert på varumärkesskydd, Mark Monitor.

Problemen med förfalskade produkter är globala och de förvärras. Numera handlar det inte bara om kopior av modeaccessoarer. Läkemedel, verktyg, bildelar, delar till flygplan, det finns kopior på allt. Vissa förfalskningar är mycket svåra att upptäcka, eftersom de levereras i förpackningar som på pricken liknar originalet. Kvalitetsbrister i förfalskade produkter kan få förödande konsekvenser.
– En falsk märkesväska kan man leva med, men om man köper verkningslös eller giftig medicin kan man faktiskt dö, säger Kevin Day.

För varumärkesägaren är det illa på många sätt. Dels får varumärket dåligt rykte om konsumenter betalar dyrt för något som de lurats att tro är en premiumvara – och som sedan visar sig inte hålla måttet. Dels går varumärkesägaren miste om försäljningsintäkten.

Här delar Mark Monitor med sig av sju tips på hur man på bästa sätt kan skydda sitt varumärke och sina kunder från att drabbas av piratkopiering online.

Använd samma vapen som bedragarna
Hur stort är hotet mot varumärket? Först och främst måste problemets dignitet värderas, genom att t ex övervaka och analysera alla de online-kanaler, där förfalskade produkter kan tänkas florera. Online-bedragare förlitar sig främst på teknologi för att skapa storskalig försäljning. Försök därför att själv använda dig av samma verktyg och teknologi som bedragarna, för att skapa dig en helhetsbild av hotets omfattning.
Övervaka kampanjsidor
Naturligtvis är det viktigt att identifiera och hindra falska distributionskanaler, men problemet slutar inte där. Online-bedragare letar kontinuerligt efter nya försäljningskanaler. Därför är det viktigt att ständigt övervaka nätets kampanjsidor, (där bedragare själva betalar för sökannonsering), länkar på sociala medier, SEO, cybersquatting och spam, som styr datatrafik mot tvivelaktiga sajter.
Var proaktiv
När du som företag har identifierat de främsta hoten är det viktigt att vara proaktiv och påbörja en aggressiv handlingsplan:

Identifiera de största online-bedragarna och rikta in dig på dessa först
Fokusera övervakningen på cybersquatting (när andra använder ditt företagsnamn eller varumärke i ett domännamn).
Synliggör att du slåss med full kraft mot piratkopiering och använder alla de vapen du har till ditt förfogande, för att skydda din verksamhet.
Arbeta tillsammans med andra aktörer i din sits. Affärsrelationer kan vara ett kraftfullt vapen i kampen mot piratkopiering på nätet.

Engagera hela företaget
Allt blir lättare om man gör det tillsammans - även när det gäller att upptäcka piratkopiering på nätet. Därför måste hela företaget involveras, t ex genom att skapa en tvärfunktionell arbetsgrupp som arbetar för att lösa problemet. Arbetsgruppen kan innefatta avdelningar inom t ex juridik, marknadsföring, riskhantering och supply chain-management.
Låt skyddsåtgärderna baseras på online-intelligens
Fysiska undersökningar, som t ex fabriksräder och andra offline-aktiviteter kan vara både dyra och tidskrävande. Därför är det helt avgörande att de fokuserar på de rätta prioriteringarna. Online- intelligens kan hjälpa till att identifiera de mest extrema online-bedragarna, så att de fysiska skyddsåtgärderna kan utnyttjas på bästa sätt.
Agera snabbt - och globalt
Den snabba tillväxten av internationell e-handel erbjuder konsumenter ett stort urval av bra alternativ, men det ger samtidigt även online-bedragare enorma fördelar. Kom ihåg att alltid agera snabbt och globalt när du lanserar ett initiativ mot piratkopiering. Här är det viktigt att säkerställa att varumärket finns registrerat internationellt, inte minst i Kina, som har en så kallad "first-to-file"- politik, d v s att den som först registrerar varumärket äger det.
Utbilda dina kunder
Dina kunder kan vara viktiga allierade i kampen för att minska försäljningen av förfalskade varor. Berätta för dem om riskerna med att köpa varor från obehöriga källor och ge dem incitament att delta i arbetet mot bedragarna genom att själva rapportera om misstänkta varor och försäljare.


Håll dig uppdaterad med Skydd & Säkerhet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Får avtalet med Migrationsverket

Till myndighetens verksamhet i Stockholm.

Tempest SOC flyttar in under DN-skrapan

Tre våningar ned under jord.

Två butiker – två anlagda bränder

Snabbväxande nykomlingar på tech-listan

Sensec i samarbete med butikskedja

Stal kött – och ville ha pengar tillbaka

Nyhetsbrev

Loomis skriver jätteavtal i USA

Arkiv

Rekryteras till nytt gränsuppdrag

CSG säkerställer 150 arbetstillfällen

Så mycket är nya avtalet med SL värt.

"Både upprörd och arg"

Efter attacken mot polismannens bostad

Alla måste informera om vem som filmar

Miljardbrotten som ingen talar högt om

Så kapar, förfalskar och utnyttjar bedragarna bolagen och beställer varor för miljarder. Handeln och leverantörerna betalar priset.

”Bollen ligger hos politikerna”

Överraskande säkerhetskritik

Två av tre utsatta för bedrägeriförsök

Phishingförsök en vanlig syn i svenskarnas mejlkorgar.

Lämnar Twilfit för Securitas

Fräcka bedragarens bluffsamtal – lyssna!

Äldre mannen lyckas få ned allt på band.

5G-hajpen – ingen vill halka efter

Säkerhet högt upp på agendan – men Sverige bjuder ändå in Kina.

Nu är Googles betallösning här

20 år sedan diskoteksbranden i Göteborg

Tusentals i fackeltåg för att hedra offren – gärningsmännen lever under skyddad identitet.

Är två en för mycket?

Han hoppas att branschorganisationerna ska återförenas.

Nu är Robocop här

Avslöjad av vissna julblommor

Blomsterleverans - med 250 kilo narkotika

2

REPORTAGE
Mobila ordningsvakternas kamp mot knarket mitt i city

S&S tog rygg på Nokas nya trygghetsvakter.

Får miljonavtal med Svenskt Näringsliv

PÅ NYTT JOBB
Ny affärområdeschef på Stanley retail

Branschen som får GDPR-kritik

Öppnar upp trollarkiv

Väktare stal för över 100 000 från kund

Ska leverera säker webb till Finland

PÅ NYTT JOBB
Ny marknadschef på Akamai

Bedragare stal bonuspoäng på Coop

Ska samarbeta med Lidingöloppet

PÅ NYTT JOBB
Internrekryteras på Stanley Security

PÅ NYTT JOBB
Då larmoperatör – nu försäljningschef

Brandskyddet brister i Kaknästornet

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.238