Sju tips – så här skyddas varumärket mot bedragare

| Av Veronica Rönnlund | Tipsa redaktionen

Den 7 juni uppmärksammas World Anti-Counterfeiting Day 2017. Det här är 19:e året som medlemmarna i nätverket GACG drar igång kampanjen.

Mark Monitor, specialiserade inom varumärkesskydd på nätet, varnar varumärkesägare för de risker som finns för att piratkopierade produkter säljs av bedragare på nätet.

– För en varumärkesägare är det i dag svårt att hålla kontroll över hur och var ens produkter säljs. Det är också stor risk att de produkter som bjuds ut under ett varumärke är förfalskningar, säger Kevin Day, expert på varumärkesskydd, Mark Monitor.

Problemen med förfalskade produkter är globala och de förvärras. Numera handlar det inte bara om kopior av modeaccessoarer. Läkemedel, verktyg, bildelar, delar till flygplan, det finns kopior på allt. Vissa förfalskningar är mycket svåra att upptäcka, eftersom de levereras i förpackningar som på pricken liknar originalet. Kvalitetsbrister i förfalskade produkter kan få förödande konsekvenser.
– En falsk märkesväska kan man leva med, men om man köper verkningslös eller giftig medicin kan man faktiskt dö, säger Kevin Day.

För varumärkesägaren är det illa på många sätt. Dels får varumärket dåligt rykte om konsumenter betalar dyrt för något som de lurats att tro är en premiumvara – och som sedan visar sig inte hålla måttet. Dels går varumärkesägaren miste om försäljningsintäkten.

Här delar Mark Monitor med sig av sju tips på hur man på bästa sätt kan skydda sitt varumärke och sina kunder från att drabbas av piratkopiering online.

Använd samma vapen som bedragarna
Hur stort är hotet mot varumärket? Först och främst måste problemets dignitet värderas, genom att t ex övervaka och analysera alla de online-kanaler, där förfalskade produkter kan tänkas florera. Online-bedragare förlitar sig främst på teknologi för att skapa storskalig försäljning. Försök därför att själv använda dig av samma verktyg och teknologi som bedragarna, för att skapa dig en helhetsbild av hotets omfattning.
Övervaka kampanjsidor
Naturligtvis är det viktigt att identifiera och hindra falska distributionskanaler, men problemet slutar inte där. Online-bedragare letar kontinuerligt efter nya försäljningskanaler. Därför är det viktigt att ständigt övervaka nätets kampanjsidor, (där bedragare själva betalar för sökannonsering), länkar på sociala medier, SEO, cybersquatting och spam, som styr datatrafik mot tvivelaktiga sajter.
Var proaktiv
När du som företag har identifierat de främsta hoten är det viktigt att vara proaktiv och påbörja en aggressiv handlingsplan:

Identifiera de största online-bedragarna och rikta in dig på dessa först
Fokusera övervakningen på cybersquatting (när andra använder ditt företagsnamn eller varumärke i ett domännamn).
Synliggör att du slåss med full kraft mot piratkopiering och använder alla de vapen du har till ditt förfogande, för att skydda din verksamhet.
Arbeta tillsammans med andra aktörer i din sits. Affärsrelationer kan vara ett kraftfullt vapen i kampen mot piratkopiering på nätet.

Engagera hela företaget
Allt blir lättare om man gör det tillsammans - även när det gäller att upptäcka piratkopiering på nätet. Därför måste hela företaget involveras, t ex genom att skapa en tvärfunktionell arbetsgrupp som arbetar för att lösa problemet. Arbetsgruppen kan innefatta avdelningar inom t ex juridik, marknadsföring, riskhantering och supply chain-management.
Låt skyddsåtgärderna baseras på online-intelligens
Fysiska undersökningar, som t ex fabriksräder och andra offline-aktiviteter kan vara både dyra och tidskrävande. Därför är det helt avgörande att de fokuserar på de rätta prioriteringarna. Online- intelligens kan hjälpa till att identifiera de mest extrema online-bedragarna, så att de fysiska skyddsåtgärderna kan utnyttjas på bästa sätt.
Agera snabbt - och globalt
Den snabba tillväxten av internationell e-handel erbjuder konsumenter ett stort urval av bra alternativ, men det ger samtidigt även online-bedragare enorma fördelar. Kom ihåg att alltid agera snabbt och globalt när du lanserar ett initiativ mot piratkopiering. Här är det viktigt att säkerställa att varumärket finns registrerat internationellt, inte minst i Kina, som har en så kallad "first-to-file"- politik, d v s att den som först registrerar varumärket äger det.
Utbilda dina kunder
Dina kunder kan vara viktiga allierade i kampen för att minska försäljningen av förfalskade varor. Berätta för dem om riskerna med att köpa varor från obehöriga källor och ge dem incitament att delta i arbetet mot bedragarna genom att själva rapportera om misstänkta varor och försäljare.


Håll dig uppdaterad med Skydd & Säkerhet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Tieto köper NSEC

Svag IT-säkerhet skrämmer bort kunderna

Dålig kunskap om dataskydd

Åtta av tio svenskar har liten eller ingen kunskap om hur de påverkas av GDPR – sämst är kunskapen hos äldre.

Dags att anmäla alla brott

De skyddar Spotify

TC Connects dotterbolag får order för musikföretagets kontor i Amsterdam.

Trots polisens tillskott – åklagare kritiserar vårbudgeten

Vårbudgeten, som presenterades i går, ger polisen 200 miljoner extra till bland annat ny utrustning och förstärkningsvapen. Men alla är inte nöjda.

Nyhetsbrev

Digitala lås kan skydda äldre

Arkiv

Lanserar utbildning i informationssäkerhet

Färre vapen lämnas in till polisen

Ny CMO på Addsecure

Vesper första svenska personsäkerhetsföretag på världsmässan

Vesper Group blir det första svenska personsäkerhetsföretag som ställer ut på International Security Expo i London – en av väldens största säkerhetsmässor.

Inyett får ny vd

Svenska skolor har höjt säkerheten

70 procent av Sveriges kommuner har höjt säkerheten på skolorna och fler är på väg. Det visar en ny enkät som Dagens Samhälle har gjort.

En halv miljard för tryggare kollektivtrafik

Nu ska antalet väktare öka kraftigt i Stockholms kollektivtrafik. Alliansen satsar en halv miljard kronor för att bygga upp tryggheten i SL-trafiken – och de vill återinföra tunnelbanepolisen.

Åtalas för flyktingspionage

Stor inspektion av HVB-hem – efter hoten

Så läckte Facebook informationen

55 000 svenska Facebook-konton finns bland de 87 miljoner konton vars information har delats till konsultbolaget Cambridge Analytica. Delningen skedde via en specialdesignad app.

Mozart för stressade polishundar

Den spanska polisen tar till ett oväntat grepp för att minska polishundarnas höga stressnivåer. Musikterapi.

Tar in väktare mot lågstadieelev

Han leder Nixu

Björn-Erik Karlsson ansvarar för den svenska verksamheten.

Ökat antal it-angrepp mot myndigheter

Antalet it-angrepp mot statliga myndigheter ökade med 18 procent förra året. Det visar MSB:s årsrapport för allvarliga it-incidenter hos statliga myndigheter.

Därför är isbrytarna viktiga för säkerheten

Minskning av våldsbrott i Stockholm city

Antalet våldsbrott i Stockholm city har under den senaste tioårsperioden minskat kraftigt. En av anledningarna är stadens långsiktiga arbetet för en mer ansvarsfull alkoholservering.

Tiden snart ute för isbrytarna

De svenska isbrytarna börjar bli ålderstigna och bör ersättas. "Om ingenting görs kommer förmågan att assistera vintersjöfarten att minska successivt. Det skulle innebära stora negativa konsekvenser för landet", säger Dan Broström på Sjöfartsverket.

Swedsecur byter ägare

JSB förlänger med Nokas

Ökade kostnader för väktare på skånska sjukhus

Många söker till Kriminalvården

Ny chef på CIA

Åldersbedömning mer osäker för flickor

Han är årets ledare

SOS Alarm växer i Falun

Drönare i jakt på olagligt ålfiske

Tre år för tre rån

Ny miljonorder för Advenica

Skåne förbereder sjukvården på terrordåd

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.122