Sju tips – så här skyddas varumärket mot bedragare

| Av Veronica Rönnlund | Tipsa redaktionen

Den 7 juni uppmärksammas World Anti-Counterfeiting Day 2017. Det här är 19:e året som medlemmarna i nätverket GACG drar igång kampanjen.

Mark Monitor, specialiserade inom varumärkesskydd på nätet, varnar varumärkesägare för de risker som finns för att piratkopierade produkter säljs av bedragare på nätet.

– För en varumärkesägare är det i dag svårt att hålla kontroll över hur och var ens produkter säljs. Det är också stor risk att de produkter som bjuds ut under ett varumärke är förfalskningar, säger Kevin Day, expert på varumärkesskydd, Mark Monitor.

Problemen med förfalskade produkter är globala och de förvärras. Numera handlar det inte bara om kopior av modeaccessoarer. Läkemedel, verktyg, bildelar, delar till flygplan, det finns kopior på allt. Vissa förfalskningar är mycket svåra att upptäcka, eftersom de levereras i förpackningar som på pricken liknar originalet. Kvalitetsbrister i förfalskade produkter kan få förödande konsekvenser.
– En falsk märkesväska kan man leva med, men om man köper verkningslös eller giftig medicin kan man faktiskt dö, säger Kevin Day.

För varumärkesägaren är det illa på många sätt. Dels får varumärket dåligt rykte om konsumenter betalar dyrt för något som de lurats att tro är en premiumvara – och som sedan visar sig inte hålla måttet. Dels går varumärkesägaren miste om försäljningsintäkten.

Här delar Mark Monitor med sig av sju tips på hur man på bästa sätt kan skydda sitt varumärke och sina kunder från att drabbas av piratkopiering online.

Använd samma vapen som bedragarna
Hur stort är hotet mot varumärket? Först och främst måste problemets dignitet värderas, genom att t ex övervaka och analysera alla de online-kanaler, där förfalskade produkter kan tänkas florera. Online-bedragare förlitar sig främst på teknologi för att skapa storskalig försäljning. Försök därför att själv använda dig av samma verktyg och teknologi som bedragarna, för att skapa dig en helhetsbild av hotets omfattning.
Övervaka kampanjsidor
Naturligtvis är det viktigt att identifiera och hindra falska distributionskanaler, men problemet slutar inte där. Online-bedragare letar kontinuerligt efter nya försäljningskanaler. Därför är det viktigt att ständigt övervaka nätets kampanjsidor, (där bedragare själva betalar för sökannonsering), länkar på sociala medier, SEO, cybersquatting och spam, som styr datatrafik mot tvivelaktiga sajter.
Var proaktiv
När du som företag har identifierat de främsta hoten är det viktigt att vara proaktiv och påbörja en aggressiv handlingsplan:

Identifiera de största online-bedragarna och rikta in dig på dessa först
Fokusera övervakningen på cybersquatting (när andra använder ditt företagsnamn eller varumärke i ett domännamn).
Synliggör att du slåss med full kraft mot piratkopiering och använder alla de vapen du har till ditt förfogande, för att skydda din verksamhet.
Arbeta tillsammans med andra aktörer i din sits. Affärsrelationer kan vara ett kraftfullt vapen i kampen mot piratkopiering på nätet.

Engagera hela företaget
Allt blir lättare om man gör det tillsammans - även när det gäller att upptäcka piratkopiering på nätet. Därför måste hela företaget involveras, t ex genom att skapa en tvärfunktionell arbetsgrupp som arbetar för att lösa problemet. Arbetsgruppen kan innefatta avdelningar inom t ex juridik, marknadsföring, riskhantering och supply chain-management.
Låt skyddsåtgärderna baseras på online-intelligens
Fysiska undersökningar, som t ex fabriksräder och andra offline-aktiviteter kan vara både dyra och tidskrävande. Därför är det helt avgörande att de fokuserar på de rätta prioriteringarna. Online- intelligens kan hjälpa till att identifiera de mest extrema online-bedragarna, så att de fysiska skyddsåtgärderna kan utnyttjas på bästa sätt.
Agera snabbt - och globalt
Den snabba tillväxten av internationell e-handel erbjuder konsumenter ett stort urval av bra alternativ, men det ger samtidigt även online-bedragare enorma fördelar. Kom ihåg att alltid agera snabbt och globalt när du lanserar ett initiativ mot piratkopiering. Här är det viktigt att säkerställa att varumärket finns registrerat internationellt, inte minst i Kina, som har en så kallad "first-to-file"- politik, d v s att den som först registrerar varumärket äger det.
Utbilda dina kunder
Dina kunder kan vara viktiga allierade i kampen för att minska försäljningen av förfalskade varor. Berätta för dem om riskerna med att köpa varor från obehöriga källor och ge dem incitament att delta i arbetet mot bedragarna genom att själva rapportera om misstänkta varor och försäljare.


Håll dig uppdaterad med Skydd & Säkerhet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Handlaren kallar till krismöte

Polis stod utanför masskjutningen - gjorde ingenting

All trygghetspersonal på SL ska terrorutbildas

Ytterligare 250 anställda ska få utökade kunskaper om asymmetriska hot.

Anställdas inkorg svagaste länken

Falskt väktarbolag polisanmäls

Bolaget Skyddsgruppen i Kullabygden finns inte men erbjuder ändå väktartjänster till privatpersoner och företagare i skånska Viken. Nu polisanmäls företaget av polisen.

Cyberattacker – en miljonindustri

Antalet cyberattacker och skadliga program har ökat elva gånger i volym sedan 2016, visar Cisco 2018 Annual Cybersecurity Report som publiceras för elfte året i rad.

Nyhetsbrev

Securitas tecknar avtal med modejätte

Arkiv

Polisen och Säpo förbättrar samarbetet

Polismyndighetens och Säkerhetspolisens utbyte av information regionalt behöver förbättras. Det visar ny granskning från Riksrevisionen.

Advenica tecknar miljonavtal med myndighet

Fler utbildas till polis

Antalet utbildningsplatser till polisutbildningen har nästan tredubblats på två år. Men vem som helst kan inte bli polis.

Ny branschstandard ska stoppa tjuvtankning

Prosero växer med två bolag

Kameror ska öka tryggheten för ordningsvakterna

Den 14 februari började SL:s ordningsvakter bära kroppsburna trygghetskameror. Målet är att minska risken för våld och hot mot ordningsvakter samt att hjälpa till att förebygga och lösa brott.

Ny vd på Strongpoint

Mer narkotika beslagtas

Antalet beslag av narkotika, alkohol och tobak ökade markant år 2017 och även fler skjutvapen stoppades vid gränsen. Under året började Tullverket dessutom stoppa införsel av explosiva varor.

Cybersäkerhet i nationens intresse

Nya chefer på Loomis

Hjälper varandra att rekrytera

Vill att Sverige tar hem IS-anhängare

Hon lämnar Securitas

Fångar skurkar med smarta glasögon

Hoppfulla ministrar efter möte

Safeteam får förlängt avtal med kosmetikkedja

Kriminalvården storrekryterar

Karolinska Institutet höjer säkerheten

Tempest i nytt samarbete

Assa Abloy köper Phoniro

Ny partner i Cubsec

Ny chef på Verifone

Lägre volym för Loomis i Sverige

Skåne får ny kriminalvårdsanstalt

Anlitar Zenita Security

Han ska leda Securitas Direct Sverige

Tredje gången gillt – då greps rånaren

Han lämnar Assa Abloy

Vesper till SCEG

Sänd till en kollega

0.171