I dag ställs det höga krav på hur kameror får sättas upp och vad de får filma. Det är länsstyrelserna som ger tillstånd till näringsidkare, lokaltrafik och myndigheter. Polisen har hårda krav på sig att motivera varför de sätter upp kameror, och nu ligger ett utredningsförslag på att polisen måste göra en detaljerad riskanalys för varje kamera som sätts upp.
Något som polisen opponerar sig emot.
När Skydd&Säkerhet pejlar inställningen hos aktörer i säkerhetsbranschen visar det sig att frågan väcker stort engagemang. Integritetsaspekten – detta att det skulle vara kränkande för människor att bli filmade när de rör sig på gator och torg har under lång tid varit ett ofta framhållet motiv när länsstyrelserna nekat kamerauppsättning. Inom branschen är man naturligt nog mer inne på att kamerorna är till hjälp att lösa brott och skapa trygghet.
Också allmänhetens inställning har svängt genom åren – i dag är det en bred majoritet som bejakar kamerorna i vardagen.
Thomas Rasi, ägare till Gate Security förklarar att det är noga reglerat både hur kameror får sättas upp och hur det filmade materialet får hanteras. Filmerna får inte visas för andra än behöriga.
– Så länge materialet hanteras på rätt sätt skulle man kunna sätt upp kameror där det behövs. Polisen måste ju kunna ha hjälp av kameror att lösa brott, säger han.
Filmerna skyddas
Säkerhetskonsulten Lena Herman är på samma spår:
–Övervakningsfilmer från säkerhetskameror hanteras av säkerhetsbolag. Det går inte att beställa en övervakningsfilm för eget bruk, inte heller kan säkerhetsbolaget använda filmerna för eget bruk, säger hon och förklarar att filmerna används av polis och domstol för att kunna lagfästa en kriminell handling och gripa en brottsling.
Filmerna ägs av kunden och kunden har i ansökan till Länsstyrelse noga redogjort för syftet med säkerhetskameran, förbundit sig angående spridning av filmerna samt angivit nyckelperson hos kunden som får hantera filmerna. Filmerna läggs krypterade på en server där kunden mot behörighetskod får åtgång till dem. Skulle filmerna spridas tex till media, bryter kunden mot överenskommelsen med Länsstyrelsen . Säkerhetsbolaget har riktlinjer att följa från SBCS Svensk Brand- och Säkerhetsceritifiering. Nyttan och med kamerans hjälp, i de miljöer där kameror används, klaras idag många fler brott upp än tidigare, framhåller hon.
Nyttja kamerorna effektivare
I en intervju som Skydd&Säkerhet tidigare gjorde med säkerhetsföretaget Nokas tekniske chef Anders Gagner-Geeber framhåller han att dagens debatt har fel fokus. Att man bryr sig mer om hur kamerorna sitter och vad de filmar än att hantera filmerna riktigt. Hans poäng är att kamerorna inte utnyttjas särskilt väl eftersom det är så noga reglerat vilket område de får filma.
Han exemplifierar detta med att en industri som har kameror uppe får filma vad som händer innanför staketet, men att det som händer utanför inte får filmas. Den som ställer upp en stege för att ta sig över kan därför inte upptäckas och stoppas i tid.