Nordkoreas hackerarmé på offensiven

| Av Dagmar Forne | Tipsa redaktionen

Nordkoreas cyberkrigare har nyligen lyckats komma över sydkoreanska och amerikanska försvarshemligheter.De misstänks också ha stulit 60 miljoner dollar från en bank i Taiwan. De beskrivs som en ny sorts armé.

Uppskattningsvis består den nordkoreanska hackerarmén av 1700 personer. Nyhetsbrevet Bloomberg Technology skriver att den nordkoreanska hackararmén faktiskt är en ganska gammal företeelse – redan för omkring 20 år sedan satte dåvarande ledaren Kim Jong Il upp en grupp kallad Unit 121, som hade till uppgift att störa ut datatrafik och GPS-system. 2004 uppmärksammades gruppen för att de lyckades ta sig in i den sydkoreanska militärens system, och sprida skadlig kod. De gjorde också attacker för att komma över pengar.

2014 kan betecknas som ett genombrottsår då de förmodas ha hackat sig in i hos Sony Corp inför lanseringen av komedin The Interview, och stulit personuppgifter. Sony fick betala ett stort skadestånd för detta.

Detta lyckades man åstadkomma trots att Nordkorea tills helt nyligen bara haft en fungerande internetlänk via Kina. Den har USA lyckats störa ut. Helt nyligen säkrade de en ny länk via Ryssland. Koreanska medborgare är annars helt avskurna från den digitala omvärlden.

Nu är den nordkoreanska hackerarmén på offensiven. Dels har man gjort attacker mot banker och därigenom kommit över stora summor pengar, dels har det visat sig att en nordkoreansk hackergrupp kallad Lazarus ligger bakom den stora Wannacry-attacken i våras – där hundratusentals datorer världen över kapades. Man försöker också komma över bitcoins och andra digitala valutor.

Bloomberg skriver att upptrappningen av hackerkriget passar väl in i den senaste tidens försämrade relationer mellan USA, Nordkorea och resten av världen.

Och trots tydliga bevis förnekar Nordkoreas ledning alla attacker.Håll dig uppdaterad med Skydd & Säkerhet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Handlaren kallar till krismöte

Polis stod utanför masskjutningen - gjorde ingenting

All trygghetspersonal på SL ska terrorutbildas

Ytterligare 250 anställda ska få utökade kunskaper om asymmetriska hot.

Anställdas inkorg svagaste länken

Falskt väktarbolag polisanmäls

Bolaget Skyddsgruppen i Kullabygden finns inte men erbjuder ändå väktartjänster till privatpersoner och företagare i skånska Viken. Nu polisanmäls företaget av polisen.

Cyberattacker – en miljonindustri

Antalet cyberattacker och skadliga program har ökat elva gånger i volym sedan 2016, visar Cisco 2018 Annual Cybersecurity Report som publiceras för elfte året i rad.

Nyhetsbrev

Securitas tecknar avtal med modejätte

Arkiv

Polisen och Säpo förbättrar samarbetet

Polismyndighetens och Säkerhetspolisens utbyte av information regionalt behöver förbättras. Det visar ny granskning från Riksrevisionen.

Advenica tecknar miljonavtal med myndighet

Fler utbildas till polis

Antalet utbildningsplatser till polisutbildningen har nästan tredubblats på två år. Men vem som helst kan inte bli polis.

Ny branschstandard ska stoppa tjuvtankning

Prosero växer med två bolag

Kameror ska öka tryggheten för ordningsvakterna

Den 14 februari började SL:s ordningsvakter bära kroppsburna trygghetskameror. Målet är att minska risken för våld och hot mot ordningsvakter samt att hjälpa till att förebygga och lösa brott.

Ny vd på Strongpoint

Mer narkotika beslagtas

Antalet beslag av narkotika, alkohol och tobak ökade markant år 2017 och även fler skjutvapen stoppades vid gränsen. Under året började Tullverket dessutom stoppa införsel av explosiva varor.

Cybersäkerhet i nationens intresse

Nya chefer på Loomis

Hjälper varandra att rekrytera

Vill att Sverige tar hem IS-anhängare

Hon lämnar Securitas

Fångar skurkar med smarta glasögon

Hoppfulla ministrar efter möte

Safeteam får förlängt avtal med kosmetikkedja

Kriminalvården storrekryterar

Karolinska Institutet höjer säkerheten

Tempest i nytt samarbete

Assa Abloy köper Phoniro

Ny partner i Cubsec

Ny chef på Verifone

Lägre volym för Loomis i Sverige

Skåne får ny kriminalvårdsanstalt

Anlitar Zenita Security

Han ska leda Securitas Direct Sverige

Tredje gången gillt – då greps rånaren

Han lämnar Assa Abloy

Vesper till SCEG

Sänd till en kollega

0.135