Nordkoreas hackerarmé på offensiven

| Av Dagmar Forne | Tipsa redaktionen

Nordkoreas cyberkrigare har nyligen lyckats komma över sydkoreanska och amerikanska försvarshemligheter.De misstänks också ha stulit 60 miljoner dollar från en bank i Taiwan. De beskrivs som en ny sorts armé.

Uppskattningsvis består den nordkoreanska hackerarmén av 1700 personer. Nyhetsbrevet Bloomberg Technology skriver att den nordkoreanska hackararmén faktiskt är en ganska gammal företeelse – redan för omkring 20 år sedan satte dåvarande ledaren Kim Jong Il upp en grupp kallad Unit 121, som hade till uppgift att störa ut datatrafik och GPS-system. 2004 uppmärksammades gruppen för att de lyckades ta sig in i den sydkoreanska militärens system, och sprida skadlig kod. De gjorde också attacker för att komma över pengar.

2014 kan betecknas som ett genombrottsår då de förmodas ha hackat sig in i hos Sony Corp inför lanseringen av komedin The Interview, och stulit personuppgifter. Sony fick betala ett stort skadestånd för detta.

Detta lyckades man åstadkomma trots att Nordkorea tills helt nyligen bara haft en fungerande internetlänk via Kina. Den har USA lyckats störa ut. Helt nyligen säkrade de en ny länk via Ryssland. Koreanska medborgare är annars helt avskurna från den digitala omvärlden.

Nu är den nordkoreanska hackerarmén på offensiven. Dels har man gjort attacker mot banker och därigenom kommit över stora summor pengar, dels har det visat sig att en nordkoreansk hackergrupp kallad Lazarus ligger bakom den stora Wannacry-attacken i våras – där hundratusentals datorer världen över kapades. Man försöker också komma över bitcoins och andra digitala valutor.

Bloomberg skriver att upptrappningen av hackerkriget passar väl in i den senaste tidens försämrade relationer mellan USA, Nordkorea och resten av världen.

Och trots tydliga bevis förnekar Nordkoreas ledning alla attacker.Håll dig uppdaterad med Skydd & Säkerhet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Tieto köper NSEC

Svag IT-säkerhet skrämmer bort kunderna

Dålig kunskap om dataskydd

Åtta av tio svenskar har liten eller ingen kunskap om hur de påverkas av GDPR – sämst är kunskapen hos äldre.

Dags att anmäla alla brott

De skyddar Spotify

TC Connects dotterbolag får order för musikföretagets kontor i Amsterdam.

Trots polisens tillskott – åklagare kritiserar vårbudgeten

Vårbudgeten, som presenterades i går, ger polisen 200 miljoner extra till bland annat ny utrustning och förstärkningsvapen. Men alla är inte nöjda.

Nyhetsbrev

Digitala lås kan skydda äldre

Arkiv

Lanserar utbildning i informationssäkerhet

Färre vapen lämnas in till polisen

Ny CMO på Addsecure

Vesper första svenska personsäkerhetsföretag på världsmässan

Vesper Group blir det första svenska personsäkerhetsföretag som ställer ut på International Security Expo i London – en av väldens största säkerhetsmässor.

Inyett får ny vd

Svenska skolor har höjt säkerheten

70 procent av Sveriges kommuner har höjt säkerheten på skolorna och fler är på väg. Det visar en ny enkät som Dagens Samhälle har gjort.

En halv miljard för tryggare kollektivtrafik

Nu ska antalet väktare öka kraftigt i Stockholms kollektivtrafik. Alliansen satsar en halv miljard kronor för att bygga upp tryggheten i SL-trafiken – och de vill återinföra tunnelbanepolisen.

Åtalas för flyktingspionage

Stor inspektion av HVB-hem – efter hoten

Så läckte Facebook informationen

55 000 svenska Facebook-konton finns bland de 87 miljoner konton vars information har delats till konsultbolaget Cambridge Analytica. Delningen skedde via en specialdesignad app.

Mozart för stressade polishundar

Den spanska polisen tar till ett oväntat grepp för att minska polishundarnas höga stressnivåer. Musikterapi.

Tar in väktare mot lågstadieelev

Han leder Nixu

Björn-Erik Karlsson ansvarar för den svenska verksamheten.

Ökat antal it-angrepp mot myndigheter

Antalet it-angrepp mot statliga myndigheter ökade med 18 procent förra året. Det visar MSB:s årsrapport för allvarliga it-incidenter hos statliga myndigheter.

Därför är isbrytarna viktiga för säkerheten

Minskning av våldsbrott i Stockholm city

Antalet våldsbrott i Stockholm city har under den senaste tioårsperioden minskat kraftigt. En av anledningarna är stadens långsiktiga arbetet för en mer ansvarsfull alkoholservering.

Tiden snart ute för isbrytarna

De svenska isbrytarna börjar bli ålderstigna och bör ersättas. "Om ingenting görs kommer förmågan att assistera vintersjöfarten att minska successivt. Det skulle innebära stora negativa konsekvenser för landet", säger Dan Broström på Sjöfartsverket.

Swedsecur byter ägare

JSB förlänger med Nokas

Ökade kostnader för väktare på skånska sjukhus

Många söker till Kriminalvården

Ny chef på CIA

Åldersbedömning mer osäker för flickor

Han är årets ledare

SOS Alarm växer i Falun

Drönare i jakt på olagligt ålfiske

Tre år för tre rån

Ny miljonorder för Advenica

Skåne förbereder sjukvården på terrordåd

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.133