23948sdkhjf

Ökade insatser mot it-relaterade brott

Internet har blivit en ny arena för brottslighet – nu sätter polisen in extra resurser.

I dagens digitala samhälle har en stor del av alla brottstyper blivit it-relaterade. Det kan handla om olika former av dataintrång eller bedrägerier. Det är också vanligt att det förekommer hatbrott, hot och sexuella övergrepp på nätet.

– Polisen satsning mot den här typen av brottslighet är helt avgörande för vår brottsuppklarning och därför är det viktigt att det genomsyrar hela vår verksamhet, säger Johannes Welin som är chef för samordningsgruppen på polisens nationella it-brottscentrum i ett pressmeddelande.

Polisen har tidigare fått kritik för sin hantering av just it-relaterade brott. Förra året publicerade Brottsförebyggande rådet (BRÅ) bland annat en rapport där det framhölls att kunskapsnivån var låg inom orginisationen. 

I kampen mot it-brott satsar polisen nu på extra resurser i form av arbetskraft och utbildning. Den nya satsningen innebär att Noa, nationella operativa avdelningen, anställer ytterligare ett 30-tal personer med olika specialistkunskaper inom området. Det ska också utbildas ett flertal utredare från Noa för att bättre kunde hantera it-forensiskt material.

I februari tidigare i år togs det även beslut om att inrätta regionala it-brottscentrum i polisens sju regioner.

Internet är globalt och brott, exempelvis överbelastningsattacker, riktade mot Sverige kan därmed begås varifrån som helst. Det försvårar naturligtvis utredningsarbetet och understryker vikten av vårt internationella polissamarbete, säger Johannes Welin

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078