23948sdkhjf

Skatteverket får skarpare verktyg

Skatteverket föreslås få skarpare verktyg för att komma åt brott som id-stöld, urkundsförfalskning och penningtvätt.

Målet är att komma åt organiserad ekobrottslighet innan brotten begåtts.

- För att bekämpa den organiserade brottsligheten måste samhällets insatser sättas in på flera fronter. Hela byråkratins verktygslåda ska aktiveras. Jag ser nu fram emot att ta del av hur skatteverkets förslag kommer att tas emot av remissinstanserna, säger finansminister Magdalena Andersson.

På presskonferensen beskrev hon hur långa brottskedjor som ofta börjar med en falsk id-handling.
Falska eller manipulerade handlingar är ofta starten på exempelvis förfalskningsbrott, bedrägerier och penningtvättsbrott. Brottslighet är ofta grov och utövas ofta som ett led i annan brottslighet och bedrivs i nätverk, systematiskt eller i organiserad form.

Syftet med förslaget är att Skatteverket inte bara ska komma in i slutet av brottskedjan, utan ska kunna angripa den redan i början.
Skatteverket skulle få rätt att på eget initiativ arbeta mot ett stort antal brott som är kopplade till användandet av falska eller manipulerade intyg – om brotten har samband med Skatteverkets verksamhet och penningtvättsbrott.

I promemorian föreslås också utökade möjligheter att lämna uppgifter mellan Skatteverkets brottsbekämpande verksamhet och andra verksamhetsgrenar inom Skatteverket. Det skulle göra att att det brottsbekämpande arbetet kan bedrivas mer effektivt.
Förslagen föreslås träda i kraft så snart som möjligt. Ministern bedömer att lagen kan träda i kraft tidigast under 2019.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062