Terrorism och organiserad brottslighet oroar

| Av Veronica Rönnlund Aldman | Tipsa redaktionen

Oron för internationell terrorism och organiserad internationell brottslighet oroar oss mest, enligt undersökningar från MSB, Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap.

Jämfört med liknande undersökningar 2016 märks en ökad oro för brister i IT-säkerhet, spridning av kemiska och biologiska stridsmedel samt spridning av kärnvapen.

– Den stora majoriteten, nio av tio, tycker fortfarande att Sverige är bra att leva i, den siffran ligger på samma nivå som tidigare. Den största oron är internationell terrorism och vi ser att det är fler än i förra undersökningen som tror att en terroristattack kommer inträffa i Sverige inom fem år. Något som ökat markant är också oron för brister i samhällsviktiga IT-system, säger Linda Ryen, analytiker på MSB.

Andelen som tror på att ett politiskt hot från ett annat land kommer riktas mot Sverige inom fem år har minskat markant. I årets enkät svarar 63 procent att det inte är troligt att det kommer inträffa, jämfört med 49 procent 2016.

Oron för propaganda och falsk information från främmande stat riktad mot Sverige har däremot ökat något mot de två tidigare åren då frågan ingått i enkäten. 43 procent tror att det kommer drabba Sverige inom fem år, vilket är på samma nivå som tidigare år.

68 procent känner ingen större oro för den militära situationen i vår närhet och andelen oroliga har minskat från 34 procent vid förra undersökningen till 28 procent.

89 procent vill ha ett militärt försvar och de svarande tror att det som har störst betydelse för att det svenska försvaret ska uppfattas som trovärdigt är:

  1. Moderna vapensystem.
  2. Förmåga att försvara hela landet.
  3. Medborgarnas försvarsvilja.
  4. Försvarsanslagens storlek.
  5. Allmän värnplikt.  Det är fler som är för än emot att Sverige borde ansöka om medlemskap i Nato. 43 procent svarade ja på frågan, mot 33 procent som svarade nej. 

69 procent anser att vi bör ha ett försvar som bygger på värnplikt och frivillighet, vilket är det högsta mätvärdet sedan frågan kom med 2003. Andelen som tror att allmän värnplikt har stor betydelse för att det svenska försvaret ska uppfattas som trovärdigt är det högsta sen frågan kom med 2007.

Andelen som anser att Sveriges militära alliansfrihet har en positiv påverkan på fred och säkerhet i Sverige har minskat från 46 procent till 36 procent, det är det lägsta värdet sen frågan kom med 2006.

Drygt hälften vill fortfarande satsa mer ekonomiskt på militären, samtidigt som 76 procent inte tycker att Sverige har tillräcklig beredskap i händelse av ett militärt angrepp. Allt fler, 68 procent, är också oroade över klimatförändringar. De flesta av dessa är kvinnor.

Mer om: Försvarsmakten | MSB | Nato


Håll dig uppdaterad med Skydd & Säkerhet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Handlaren kallar till krismöte

Polis stod utanför masskjutningen - gjorde ingenting

All trygghetspersonal på SL ska terrorutbildas

Ytterligare 250 anställda ska få utökade kunskaper om asymmetriska hot.

Anställdas inkorg svagaste länken

Falskt väktarbolag polisanmäls

Bolaget Skyddsgruppen i Kullabygden finns inte men erbjuder ändå väktartjänster till privatpersoner och företagare i skånska Viken. Nu polisanmäls företaget av polisen.

Cyberattacker – en miljonindustri

Antalet cyberattacker och skadliga program har ökat elva gånger i volym sedan 2016, visar Cisco 2018 Annual Cybersecurity Report som publiceras för elfte året i rad.

Nyhetsbrev

Securitas tecknar avtal med modejätte

Arkiv

Polisen och Säpo förbättrar samarbetet

Polismyndighetens och Säkerhetspolisens utbyte av information regionalt behöver förbättras. Det visar ny granskning från Riksrevisionen.

Advenica tecknar miljonavtal med myndighet

Fler utbildas till polis

Antalet utbildningsplatser till polisutbildningen har nästan tredubblats på två år. Men vem som helst kan inte bli polis.

Ny branschstandard ska stoppa tjuvtankning

Prosero växer med två bolag

Kameror ska öka tryggheten för ordningsvakterna

Den 14 februari började SL:s ordningsvakter bära kroppsburna trygghetskameror. Målet är att minska risken för våld och hot mot ordningsvakter samt att hjälpa till att förebygga och lösa brott.

Ny vd på Strongpoint

Mer narkotika beslagtas

Antalet beslag av narkotika, alkohol och tobak ökade markant år 2017 och även fler skjutvapen stoppades vid gränsen. Under året började Tullverket dessutom stoppa införsel av explosiva varor.

Cybersäkerhet i nationens intresse

Nya chefer på Loomis

Hjälper varandra att rekrytera

Vill att Sverige tar hem IS-anhängare

Hon lämnar Securitas

Fångar skurkar med smarta glasögon

Hoppfulla ministrar efter möte

Safeteam får förlängt avtal med kosmetikkedja

Kriminalvården storrekryterar

Karolinska Institutet höjer säkerheten

Tempest i nytt samarbete

Assa Abloy köper Phoniro

Ny partner i Cubsec

Ny chef på Verifone

Lägre volym för Loomis i Sverige

Skåne får ny kriminalvårdsanstalt

Anlitar Zenita Security

Han ska leda Securitas Direct Sverige

Tredje gången gillt – då greps rånaren

Han lämnar Assa Abloy

Vesper till SCEG

Sänd till en kollega

0.175