Av de tre miljoner samtal som inkommer varje år till nödnumret 112 är var tredje en felringning som borde ha gått till ett annat nummer, alternativt inte ringt alls. För att minska dessa har SOS Alarm och Polismyndigheten tagit fram kampanjen 112-utmaningen – ett webbaserat frågespel, där den som spelar får lära sig mer om Sveriges olika samhällsnummer.
- Det är enormt viktigt att spara nödnumret 112 till de akuta situationerna så att våra operatörer kan fokusera på att larma ut snabb hjälp till dem som behöver det bäst. Vi försöker alltid hitta nya sätt att informera allmänheten i den här viktiga frågan och hoppas att 112-utmaningen kan få fler att ringa rätt, säger Maria Khorsand, VD vid SOS Alarm.
Därför är felringarna många
I Sverige råder en hög kännedom om nödnumret, hela 97 procent vet att det är 112 man vänder sig till i en nödsituation. Trots det är felringningarna ett stort problem. Mycket på grund av att många som ringer, egentligen borde ha vänt sig till något av Sveriges andra samhällsnummer.
- Polisen har cirka 7 miljoner kontakter per år via telefon eller internetanmälan. Det är viktigt för oss att ha en hög tillgänglighet för medborgarna och lösa så många frågor som möjligt i polisens frontdesk. Vi vill förbättra de kontakterna och svara upp ännu bättre mot medborgarnas behov. Vår förhoppning är att kampanjen kommer öka kunskapen om vårt nationella nummer och vad man kan få hjälp med där, men också att fler får kunskap om Sveriges andra nationella nummer, säger Anna-Carin Gustafsson Åström, Enhetschef nationella kontaktenheten vid Polismyndigheten.