Fem tips: Så avslöjar du botten

| Av Nils Montan Lund | Tipsa redaktionen

Bottarna blir både mer sofistikerade och allt vanligare på sociala medier. Här är fem handfasta tips på hur du avslöjar dem.

Flera sociala medier har granskats och fått utstå efterföljande kritik, då de rymmer ett stort antal fejkade konton. Konton som till ytan kan se äkta ut, men i bakgrunden döljer sig en så kallad bot – ett datorprogram som utvecklats för att utföra vissa automatiserade kommandon.

Bland annat kontona de använts för att sprida politisk propaganda och en studie från förra året uppskattar att det totala antalet användare på Twitter som i själva verket är bottar är så högt som 15 procent. Det skulle innebära att det finns totalt 30 miljoner bottar på mikrobloggen, som dock själva uppskattar det till hälften så många.

Att avslöja en bott blir allt svårare, men det finns några knep.
I dag erbjuds verktyg och tjänster som säger sig kunna identifiera bottar och fejkade konton. Problemet är att även dessa verktyg är en förlängning av de som står bakom dem. En del är seriösa medan andra kan ha sin egen politiska agenda. Det gör det särskilt viktigt att själv kunna skilja falska konton från äkta. Ofta kommer man långt med baskunskap och några enkla tumregler, säger Per Söderqvist, säkerhetsexpert på Sophos, som jobbar med nätverks- och klientsäkerhet.

Så avslöjar du bottarna:

1. Om kontot tillhör en politiker eller kändis, kontrollera den blå kryssrutan "verifierat" som Twitter tilldelar konton där ägarskapet bevisats. Men eftersom kontrollfunktionen inte finns för alla officiella konton så är metoden inte helt tillförlitlig.

2. Konton som har en anonym profilbild och ett substantiv som användarnamn följt av slumpmässiga siffror är med all sannolikhet en bot.

3. Även ett till synes äkta profilfoto kan vara vilseledande. Många bottar tar bilder från andra sociala medier eller använder bildbanksbilder som kan verka autentiska. Om du misstänker att en profil är falsk, prova gärna att göra en omvänd bildsökning i Google. En sökning kan mycket väl visa att profilen är falsk.

4. För att profilen ska ges en känsla av äkthet är ett av de senare greppen att Twitter-bottarna skapar biografier (den beskrivande texten under profilnamnet). Om biografin är konstigt formulerad eller inte alls matchar profilbilden kan du vara tämligen säker på att det är en bot.

5. Deltar profilen i fråga i diskussioner på ett meningsfullt sätt eller spottar den bara ur sig uttalanden, hashtags och länkar utan att interagera med andra användare? Om svaret är ja, har du med all sannolikhet stött på en bot. Det finns visserligen bottar som i viss mån kan delta i en konversation men de brukar vara ganska enkla att genomskåda. Håll dig uppdaterad med Skydd & Säkerhet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Svag IT-säkerhet skrämmer bort kunderna

Dålig kunskap om dataskydd

Åtta av tio svenskar har liten eller ingen kunskap om hur de påverkas av GDPR – sämst är kunskapen hos äldre.

Dags att anmäla alla brott

De skyddar Spotify

TC Connects dotterbolag får order för musikföretagets kontor i Amsterdam.

Trots polisens tillskott – åklagare kritiserar vårbudgeten

Vårbudgeten, som presenterades i går, ger polisen 200 miljoner extra till bland annat ny utrustning och förstärkningsvapen. Men alla är inte nöjda.

Digitala lås kan skydda äldre

Nyhetsbrev

Lanserar utbildning i informationssäkerhet

Arkiv

Färre vapen lämnas in till polisen

Ny CMO på Addsecure

Vesper första svenska personsäkerhetsföretag på världsmässan

Vesper Group blir det första svenska personsäkerhetsföretag som ställer ut på International Security Expo i London – en av väldens största säkerhetsmässor.

Inyett får ny vd

Svenska skolor har höjt säkerheten

70 procent av Sveriges kommuner har höjt säkerheten på skolorna och fler är på väg. Det visar en ny enkät som Dagens Samhälle har gjort.

En halv miljard för tryggare kollektivtrafik

Nu ska antalet väktare öka kraftigt i Stockholms kollektivtrafik. Alliansen satsar en halv miljard kronor för att bygga upp tryggheten i SL-trafiken – och de vill återinföra tunnelbanepolisen.

Åtalas för flyktingspionage

Stor inspektion av HVB-hem – efter hoten

Så läckte Facebook informationen

55 000 svenska Facebook-konton finns bland de 87 miljoner konton vars information har delats till konsultbolaget Cambridge Analytica. Delningen skedde via en specialdesignad app.

Mozart för stressade polishundar

Den spanska polisen tar till ett oväntat grepp för att minska polishundarnas höga stressnivåer. Musikterapi.

Tar in väktare mot lågstadieelev

Han leder Nixu

Björn-Erik Karlsson ansvarar för den svenska verksamheten.

Ökat antal it-angrepp mot myndigheter

Antalet it-angrepp mot statliga myndigheter ökade med 18 procent förra året. Det visar MSB:s årsrapport för allvarliga it-incidenter hos statliga myndigheter.

Därför är isbrytarna viktiga för säkerheten

Minskning av våldsbrott i Stockholm city

Antalet våldsbrott i Stockholm city har under den senaste tioårsperioden minskat kraftigt. En av anledningarna är stadens långsiktiga arbetet för en mer ansvarsfull alkoholservering.

Tiden snart ute för isbrytarna

De svenska isbrytarna börjar bli ålderstigna och bör ersättas. "Om ingenting görs kommer förmågan att assistera vintersjöfarten att minska successivt. Det skulle innebära stora negativa konsekvenser för landet", säger Dan Broström på Sjöfartsverket.

Utökar samarbetet med smarta lås

Hemleveranstjänsten Amazon Key kan nu erbjuda åtta smarta lås.

Swedsecur byter ägare

JSB förlänger med Nokas

Ökade kostnader för väktare på skånska sjukhus

Många söker till Kriminalvården

Ny chef på CIA

Åldersbedömning mer osäker för flickor

Han är årets ledare

SOS Alarm växer i Falun

Drönare i jakt på olagligt ålfiske

Tre år för tre rån

Ny miljonorder för Advenica

Skåne förbereder sjukvården på terrordåd

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.119