Säkerhetschefen har kopplingar till ekobrottslighet

| Av Veronica Rönnlund Aldman | Tipsa redaktionen

Helsingborgs avgående säkerhetschef, ex-polisen Fredrik Ever Banke, har kopplingar till dömda ekobrottslingar och han har varit inblandad i flera konkurser med miljonförluster. Samtidigt har han haft en nyckelroll i kampen mot organiserad brottslighet.

Uppgifterna om säkerhetschefens dolda liv är resultatet av Helsingborgs Dagblads och Sydsvenskans granskning. I den framgår att Fredrik Ever Banke haft en unik inblick informationsutbytet mellan olika myndigheter genom sin roll som sammankallande i en samverkansgrupp mot organiserad brottslighet som Helsingborgs stad, Skatteverket, Kronofogdemyndigheten och polisen byggt upp tillsammans.

Ex-polisens privataffärer koncentreras främst till kafébranschen i Öresundsregionen. I flera fall har han suttit i styrelser tillsammans med personer som fått kritik för bristande bokföring eller dömts till fängelse och näringsförbud för grovt skattebrott.

Läs också: Inför ROT- och RUT-avdrag för trygghetsinvesteringar

Dokument från Bolagsverket uppges visa att Ever Banke, parallellt med arbetet som säkerhetschef, haft uppdrag i totalt sju bolag. Fyra av bolagen har försatts i konkurs sedan mars 2017. Ytterligare ett hotas av likvidation, eftersom årsredovisningen inte lämnats in.

Ett av bolagen, Farba AB, drev två kaféer i Malmö under varumärket Coffee factory, samt en juicebar. Redan 2015 blev Fredrik Ever Banke styrelsesuppleant i bolaget. 2016 tog han över som ensam styrelseledamot. I mars förra året försattes bolaget i konkurs med totalt 2,6 miljoner kronor i skulder. 1,4 miljoner var en skuld till Skatteverket.
”Myndigheten anser att Fredrik Ever Banke agerat uppsåtligt eller i vart fall grovt oaktsamt och håller honom därför personligt ansvarig. Han krävs på närmare en miljon kronor”, skriver Helsingborgs Dagblad.

Under Fredrik Ever Bankes tid som ledamot i bolaget lämnade Skatteverket över totalt 18 ärenden till Kronofogdemyndigheten. Enligt konkursförvaltaren Bengt Bülow är bolagets redovisning en härva.

– Det är mycket rörigt, säger han.

En miljonskuld till Skatteverket finns också i bolaget Fabriken Malmö 99 AB. Det begärdes i konkurs i januari i år. Fredrik Ever Banke hade varit bolagets ende styrelseledamot i tre år när han en månad innan konkursen meddelade att en 57-årig man från Stockholm skulle ta över styrelseposten. Själv stannade han som suppleant.
57-åringen har de senaste åren dykt upp i flera misskötta företag strax innan de försatts i konkurs och har av allt att döma agerat som en bolagsmålvakt.

57-åringen och Fredrik Ever Banke dyker också upp tillsammans i bolaget Happy Kitchen AB. I mitten av april lämnade Fredrik Ever Banke in en konkursansökan för bolaget till Uppsala tingsrätt. Säkerhetschefen hade haft uppdrag som bolagets ledamot i sju månader innan konkursen. Två veckor före konkursansökan blev han istället suppleant och den ekobrottsdömde 57-åringen registrerades som bolagets styrelseledamot.

Enligt ett pressmeddelande från Helsingborgs stad ska Fredrik Ever Banke själv ha kommit fram till att han vill lämna sin tjänst eftersom hans "privata ekonomiska situation gör honom olämplig som säkerhetschef". Han ska nu tilldelas andra arbetsuppgifter inom staden.

Kommunens presschef Cecilia Eklund tycker att det alltid finns anledning att vara självkritiska.
– Han genomgick en säkerhetsprövning när han anställdes. Den var utan anmärkning. Rutinen är att man gör om prövningen var femte år om det inte finns något särskilt skäl att göra det tidigare, säger hon.

Fredrik Ever Banke säger till tidningen att han inte berättat för sin arbetsgivare om sina många bolagsengagemang.

Kommunens regler säger dock att bisysslor i allmänhet inte är tillåtet för chefer. Särskilt allvarligt betraktas så kallade "förtroendeskadliga" bisysslor som kan skada stadens anseende.Håll dig uppdaterad med Skydd & Säkerhet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Kommentarer

Björn Ericsson
Det finns alltid en bakomliggande tragiskt anledning till att människor gör som de gör men jag tycker det är anmärkningsvärt att den ENDA anledningen till att säkchefen lämnar sitt uppdrag är att hans privata ekonomiska situation inte är förenlig med hans uppdrag. Att han tillåts sitta kvar i kommunala uppdrag med det kriminella nätverk han har och haft kontakt med finner jag mycket anmärkningsvärt. Det kan hårt påverka Helsingborgs vidare möjlighet och förtroende för vidare samverkan i trygghet- och säkerhetsfrågor. Det är högst olyckligt.

Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Branschen om Polisens lagförslag

"En välkommen present inför semestern". "Denna process kommer dock ta många år". "Borde kanske köpt aktier i branschen"

DEBATT
Inför ROT- och RUT-avdrag för trygghetsinvesteringar

Inför valet prioriterar Säkerhetsföretagen tre frågeställningar. En av dem är ROT- och RUT-avdrag: "Det är orimligt att avdrag medges för byte av köksluckor, men inte för installation av ett kvalitetssäkrat hemlarm", skriver Li Jansson, branschchef och vice VD i Säkerhetsföretagen.

Midsommar – nödsamtalens tid

Gävleborgs län värst – 73% fler nödsamtal i fjol.

IT-SÄKERHET
Hackarna checkar ut under fotbolls-VM

Tydligt mönster när IT-attackerna minskar.

Tar över centrumjättens samtliga gallerior

Oroligt i Malmö – staden öppnar stödcentrum

Nyhetsbrev

Ikea satsar på Midrocs nya larm-app

Arkiv

DEBATT
Hur ska vi kommunicera med omvärlden om nätet går ned?

"Ibland borde företag även fundera över hur de ska agera om de frikopplas från digitaliseringen. Om än bara tillfälligt", skriver kommunikationsexperten Erik Zsiga.

"Det offentliga digitala samtalet är manipulerat"

Hallå där... Brit Stakston, mediestrateg med digitalisering som specialområde.

Nu är det klart: Tvingas i konkurs

FOI: var tionde tweet om politik är en bot

Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, har med hjälp av AI analyserat Twitterflödet.

Vesper Group och Hantera agera inleder samarbete

"Akademiska poäng i säkerhet har varit efterfrågat"

Hallå där ... Lotta Eriksson, ansvarig för säkerhetsutbildningarna på Företagsuniversitet som lanserar flera nya säkerhetskurser nästa termin.

Organiserade brottsligheten blev av med 128 miljoner kronor i fjol

Tusentals poliser i upprop för högre lön

Confidence skriver avtal med stort bostadsföretag

Trotjänaren Kruts sista dag

Narkotikasökhunden Krut har gjort en samhällsnyttig insats värd 89 miljoner kronor. Men nu, vid 11 års ålder, är det dags för Tullverkets äldsta vovve att gå i pension.

Polisens Twitterkonto väcker känslor

IT-SÄKERHET
Kortsiktig säkerhetsfilosofi i svenska företag

En av tre betalar heller en lösensumma än satsar på IT-säkerhet.

1

DEBATT
Kommersiell verksamhet står inte i konflikt med engagemang för trygghetsfrågor

"Mina kritiker hävdar att jag springer aktieägarnas ärenden. Men jag ser helhjärtat bara fördelar för Sveriges medborgare om vi vågar kombinera vinstdrivande säkerhetsföretag med myndigheter", skriver Securitas vd Joachim Källsholm, i en debattartikel för Skydd & Säkerhet.

Anders Thornberg debuterar som Sommarpratare

"I jakten på fler poliser glömmer politikerna de alternativ som finns"

Ett effektivare samarbete mellan polis och privata säkerhetsaktörer. Så vill Säkerhetsbranschens vd, Joakim Söderström, vässa modellen för ett säkrare Sverige.

MIT-forskare ett steg närmare superkraften

Skriver ramavtal med Uppsala kommun

Hennes IT-säkerhetsföretag värt två miljarder

Nokas får ny order för kontanthantering

IT-SÄKERHET
Så mycket kostar en ransomewareattack

De vinner nya marknadsandelar i Storstockholm

Securitas värvar turkisk säkerhetsjätte

Rusta testar DNA mot brott

Fjärde person anhållen för terrorbrott

Fortsätter skydda Farsta Centrum

Göran Ekström vikarierar som chef för Tullverket

AddSecure förstärker inom IoT

Securitas slår Volvo, H&M och Ericsson

Bravida stärker positionen i Mälardalen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.152