#metoo ekar tomt i branschen

| Av Veronica Rönnlund Aldman | Tipsa redaktionen

#metoo, årets starkaste folkliga opinionsrörelse har inte skonat någon. Efter att skandal på skandal seglat upp på den mediala arenan rannsakar bransch efter bransch sina strukturer för att skärpa det interna jämställdhetsarbetet. Vi tar pulsen på säkerhetsbranschen. Där är det fortfarande dödstyst.

Det som började som ett upprop i filmens värld visade sig vara toppen av ett isberg. Trots att det inte har gått mer än fem månader sedan den första hashtaggen dök upp på sociala medier tillkommer det ständigt nya vittnesmål om sexuella trakasserier i bransch efter bransch, land på land, jorden runt.
I en undersökning från november 2017 bland IF Metalls medlemmar uppgav 59 procent av de unga kvinnorna och 34 procent av samtliga kvinnor att de blivit utsatta för handlingar som kan beskrivas som sexuella trakasserier på sina arbetsplatser, under det senaste året. Resultatet har bidragit till att ett av Sveriges största fackförbund intensifierat arbetet med att förebygga trakasserier, kränkningar och förminskning på grund av kön eller etnicitet.

Ett av de mest uppmärksammade svenska uppropen har sitt ursprung i poliskåren. På bara några dagar fick facebookgruppen #nödvärn 5 000 medlemmar, alla kvinnliga poliser.

– Vi förstod att problemet var stort men vi blev totalt överrumplade över den här anstormningen, säger Kerstin Dejemyr, polis och författare, som bildat gruppen tillsammans Maria Larsson, polis, och Meta Broddare, 2 Secure, också hon med en bakgrund inom polisen.

Vittnesmålen som framförts i gruppen speglar en poliskår med starka patriarkala strukturer, trots att kvinnorna utgör 34 procent av kåren. Många kvinnor berättar om en utsatthet där sexuella kränkningar är vardagsmat som ”man bara måste tugga i sig”. De som protesterar eller rapporterar till högre chefer bestraffas. En vanlig bestraffningsmetod är utfrysning. Ibland sätts det också krokben för vidare karriär inom organisationen.
– Det har lett till ett stort mörkertal med utbrändhet och sjukskrivningar med förluster för både den enskilda individen och för samhället. Många mår så dåligt att de tvingas söka vård. Att investera i den utbildningsform som poliser måste genomgå blir då totalt bortkastade pengar för alla parter. Jag skulle vilja se utredning om det, tycker Meta Broddare.

Läs också: Inför ROT- och RUT-avdrag för trygghetsinvesteringar

I motsats till många av kollegorna har Kerstin Dejemyr (bilden) och Meta Broddare inte drabbats så hårt personligen, trots att båda arbetar kvar inom både säkerhetsbranschen och polisen. Kerstin Dejemyr upplever dock att det finns en kompakt tystnad runt hela projektet på arbetsplatsen.
– Om ämnet någonsin diskuteras är det oftast jag som tagit upp det, säger hon.
Meta Broddare och Kerstin Dejemyr understryker att sexuella trakasserier varken är sexuellt betingat eller ens branschrelaterat och problemen är fler i mansdominerade yrken. I grunden, framhåller båda, handlar det om makt, förminskning och härskartekniker som arbetsgivaren är skyldig att ta itu med.
– De ska vara glada över att vi nu gör polisens arbetsmiljöarbete åt polisen, påminner Meta Broddare som är övertygad om att problemen är minst lika stora i den ännu mer mansdominerade, privata säkerhetsbranschen.
– Vi har ännu inte sett några tecken på att frågan lyfts där. Kanske finns det en viss rädsla för att driva den i det privata näringslivets mindre grupperingar och i miljöer som måste vara vinstdrivande.

Läs också: "Minst 2 500 måste nyrekryteras"
– Inom polisen finns det officiellt en plan för jämställdhet och ämnet ingår i vår tvååriga grundutbildning. En väktarutbildning tar två veckor.

Torbjörn Ferndahl, före detta vd för Säkerhetsbranschen, bekräftar att frågan inte diskuterats i branschen officiellt. Men att den inte lyfts betyder inte att den inte finns eller är ett icke-problem.
– Om var tredje kvinnlig metallarbetare upplever att de råkat ut för sexuella trakasserier på arbetsplatsen är det säkert så att det förekommer lika mycket i vår bransch. Det försöker vi förebygga genom ett ständigt arbetsmiljöarbete. Medlemsföretagen arbetar också själva med kvalitetssystem och arbetsmiljöfrågor som förhoppningsvis ska motverka alla typer av trakasserier.
– Varför frågan inte lyfts på samma sätt hos oss kan bero på att företagen inte är lika homogena. Här finns teknikinstallatörer, produktutvecklare, säljare,
administrativ personal, och så vidare inom företag med väldigt olika kulturer, fastslår Torbjörn Ferndahl.

Säkerhetsföretagens branschchef, Li Jansson, konstaterar att säkerhetsbranschen troligtvis har samma problem som andra branscher. Internt hanteras frågan genom olika aktiviteter för arbetsmiljöarbete. Berörda företag tar också själva itu med sina eventuella problem.
– Medlemsföretagen har idag lika hög andel kvinnor som i polisen, cirka 30 procent. Företagen gör regelbundet olika insatser för att rekrytera bredare, det är avgörande för kompetensförsörjningen. Branschen har tre gånger så många utlandsfödda som polisen. Det visar på ett brett mångfaldsengagemang, säger Li Jansson.Håll dig uppdaterad med Skydd & Säkerhet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Valplakat ställer till oreda i trafiken

Han rånades på bilen i sin verkstad

Pierre Daniel rånades på sin Audi RS6 i sin bilverkstad. Rånarna togs av polisen, och friades av Tingsrätten. Nu får han räkna med att träffa gärningsmännen på stan.

Sector alarm med ny tv-reklam

#NoWorries ska sälja fler larm

”Åk på semester och lämna ditt hem i trygga händer”, säger säkerhetsföretaget Sector Alarm i sin mediala höstkampanj.

Grillentusiast JO-anmäler länsstyrelsen

Sommarens totala eldningsförbud gjorde många grillentusiaster besvikna. En man från Ramdala, strax utanför Karlskrona, anmäler nu länsstyrelsen till JO, Justitieombudsmannen, efter att ha fått semestern förstörd.

IT-SÄKERHET
Instagramkonton hackas och krävs på ransomware

Efter att flera användare fått sina konton hackade uppmanar Instagram alla att aktivera tvåstegscertifiering.

Nyhetsbrev

Irisity gör förlust – enligt plan

Arkiv

Misstänkt grov mordbrand hos Coop Extra i Fagersta

Antalet kortbedrägerier bromsar in

Misstänkt bilbrännare gripen i Turkiet

Han blir AddSecures nya CTO

Tar fram säkerhetsmodell för sjukhusen i Västra Götalands-regionen

Straterno har vunnit ramavtal med fastighetsförvaltaren Västfastigheter.

Svensk larmdosa kan prisas av EU

Start-up-företaget Minut tävlar om en halv miljon kronor i internationellt tillväxtstöd.

"Ett bra sätt att få bort oseriösa aktörer"

Sveriges förenade ordningsvakter, SFO, är positivt till Länsstyrelsens satsning på kontroller.

1

Länsstyrelserna i gemensam personalkontroll

"En särskild satsning som vi gör i år", säger Henrik Kvennberg på Länsstyrelsen.

IT-SÄKERHET
"Många förstår inte att bank-id är en legitimation"

– De tror att det är ett lösenord, säger Ann-Marie Eklund Löwinder, med anledningen av att bank-id-bluffarna fortsätter.

IT-SÄKERHET
Lista: Så undviker du att bli ID-kapad

Nästan varannan svensk oroar sig för id-kapningar och onlinebedrägerier, enligt ny undersökning

IT-SÄKERHET
Hackare siktar in sig på emojis

Rätt till ersättning vid släckningsarbete

Att hjälpa till som frivillig i släckningsarbete av en skogsbrand kan ge ersättning.

Erfaren lås- och larmfirma i konkurs

Största branden i Kaliforniens historia

Nära 115 000 hektar i lågor – sex personer döda varav två brandmän.

Hon blir Securitas kommunikationschef

Indien förstärker helikoptrar med Saab-tech

Ny global säkerhetsutmärkelse

"Vill uppmuntra skogs-, massa och pappersindustrin att förbättra säkerhetsarbetet"

Smarta varningsljus kan rädda liv i höstmörkret

Tufft för Loomis under Q2

Gemensam personalpol i kamp mot bränderna

Haussad startup minskade vinsten

Över 10 000 har skrivit under

7-miljonersavtal till Sectis – årets största

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.192