23948sdkhjf

#metoo ekar tomt i branschen

| Av Veronica Rönnlund Aldman | Tipsa redaktionen

#metoo, årets starkaste folkliga opinionsrörelse har inte skonat någon. Efter att skandal på skandal seglat upp på den mediala arenan rannsakar bransch efter bransch sina strukturer för att skärpa det interna jämställdhetsarbetet. Vi tar pulsen på säkerhetsbranschen. Där är det fortfarande dödstyst.

Det som började som ett upprop i filmens värld visade sig vara toppen av ett isberg. Trots att det inte har gått mer än fem månader sedan den första hashtaggen dök upp på sociala medier tillkommer det ständigt nya vittnesmål om sexuella trakasserier i bransch efter bransch, land på land, jorden runt.
I en undersökning från november 2017 bland IF Metalls medlemmar uppgav 59 procent av de unga kvinnorna och 34 procent av samtliga kvinnor att de blivit utsatta för handlingar som kan beskrivas som sexuella trakasserier på sina arbetsplatser, under det senaste året. Resultatet har bidragit till att ett av Sveriges största fackförbund intensifierat arbetet med att förebygga trakasserier, kränkningar och förminskning på grund av kön eller etnicitet.

Ett av de mest uppmärksammade svenska uppropen har sitt ursprung i poliskåren. På bara några dagar fick facebookgruppen #nödvärn 5 000 medlemmar, alla kvinnliga poliser.

– Vi förstod att problemet var stort men vi blev totalt överrumplade över den här anstormningen, säger Kerstin Dejemyr, polis och författare, som bildat gruppen tillsammans Maria Larsson, polis, och Meta Broddare, 2 Secure, också hon med en bakgrund inom polisen.

Vittnesmålen som framförts i gruppen speglar en poliskår med starka patriarkala strukturer, trots att kvinnorna utgör 34 procent av kåren. Många kvinnor berättar om en utsatthet där sexuella kränkningar är vardagsmat som ”man bara måste tugga i sig”. De som protesterar eller rapporterar till högre chefer bestraffas. En vanlig bestraffningsmetod är utfrysning. Ibland sätts det också krokben för vidare karriär inom organisationen.
– Det har lett till ett stort mörkertal med utbrändhet och sjukskrivningar med förluster för både den enskilda individen och för samhället. Många mår så dåligt att de tvingas söka vård. Att investera i den utbildningsform som poliser måste genomgå blir då totalt bortkastade pengar för alla parter. Jag skulle vilja se utredning om det, tycker Meta Broddare.

Läs också: Inför ROT- och RUT-avdrag för trygghetsinvesteringar

I motsats till många av kollegorna har Kerstin Dejemyr (bilden) och Meta Broddare inte drabbats så hårt personligen, trots att båda arbetar kvar inom både säkerhetsbranschen och polisen. Kerstin Dejemyr upplever dock att det finns en kompakt tystnad runt hela projektet på arbetsplatsen.
– Om ämnet någonsin diskuteras är det oftast jag som tagit upp det, säger hon.
Meta Broddare och Kerstin Dejemyr understryker att sexuella trakasserier varken är sexuellt betingat eller ens branschrelaterat och problemen är fler i mansdominerade yrken. I grunden, framhåller båda, handlar det om makt, förminskning och härskartekniker som arbetsgivaren är skyldig att ta itu med.
– De ska vara glada över att vi nu gör polisens arbetsmiljöarbete åt polisen, påminner Meta Broddare som är övertygad om att problemen är minst lika stora i den ännu mer mansdominerade, privata säkerhetsbranschen.
– Vi har ännu inte sett några tecken på att frågan lyfts där. Kanske finns det en viss rädsla för att driva den i det privata näringslivets mindre grupperingar och i miljöer som måste vara vinstdrivande.

Läs också: "Minst 2 500 måste nyrekryteras"
– Inom polisen finns det officiellt en plan för jämställdhet och ämnet ingår i vår tvååriga grundutbildning. En väktarutbildning tar två veckor.

Torbjörn Ferndahl, före detta vd för Säkerhetsbranschen, bekräftar att frågan inte diskuterats i branschen officiellt. Men att den inte lyfts betyder inte att den inte finns eller är ett icke-problem.
– Om var tredje kvinnlig metallarbetare upplever att de råkat ut för sexuella trakasserier på arbetsplatsen är det säkert så att det förekommer lika mycket i vår bransch. Det försöker vi förebygga genom ett ständigt arbetsmiljöarbete. Medlemsföretagen arbetar också själva med kvalitetssystem och arbetsmiljöfrågor som förhoppningsvis ska motverka alla typer av trakasserier.
– Varför frågan inte lyfts på samma sätt hos oss kan bero på att företagen inte är lika homogena. Här finns teknikinstallatörer, produktutvecklare, säljare,
administrativ personal, och så vidare inom företag med väldigt olika kulturer, fastslår Torbjörn Ferndahl.

Säkerhetsföretagens branschchef, Li Jansson, konstaterar att säkerhetsbranschen troligtvis har samma problem som andra branscher. Internt hanteras frågan genom olika aktiviteter för arbetsmiljöarbete. Berörda företag tar också själva itu med sina eventuella problem.
– Medlemsföretagen har idag lika hög andel kvinnor som i polisen, cirka 30 procent. Företagen gör regelbundet olika insatser för att rekrytera bredare, det är avgörande för kompetensförsörjningen. Branschen har tre gånger så många utlandsfödda som polisen. Det visar på ett brett mångfaldsengagemang, säger Li Jansson.Håll dig uppdaterad med Skydd & Säkerhet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Ilskan mot Securitas

"En form av utpressning"

Tar klivet in på superlistan

Framgångsrika hösten fortsätter

Nytt avtal klart – nu med bygghandelsjätte

Ingen växtvärk för Tempest

Utsett till Gasellföretag – igen

Klädkedja DNA-sprejar kosmetika

Vad innebär brottsdatalagen?

Nyhetsbrev

Skriver avtal med stor dagligvarukedja

Värde: en halv miljon om året.

Arkiv

Polisen varnar för mobilskalet

"Någon kommer att bli skjuten"

10-i-topp-lista: Framtidssäkra städer

Stockholm bland världens mest framtidssäkra urbana miljöer.

PÅ NYTT JOBB
Hon får nyinrättad säkerhetstjänst

Från stad till kommun.

Tryckte sedlar i hemkopiatorn

Gick på shoppingtur i Mall of Scandinavia.

Ska leverera säker webb till Finland

Ny drönare ska hitta gruvsprickor

Vid Luleå tekniska universitet finns en drönare, utrustad med kamera och magnetometer. Betydelsen för gruvindustrin är odiskutabel.

Spionläkare avslöjad efter Salisbury

Ska skydda larmsystem mot IoT-attacker

Extronic och AddSecure i samarbete.

Tempest lanserar nytt affärsområde

I samarbete med Global Warning System.

PÅ NYTT JOBB
Ny marknadschef på Akamai

Tar fram stödmaterial mot fordonsattacker

SKL:s nya strategier för att försvåra terrordåd med fordon.

Bedragare stal bonuspoäng på Coop

Nokas förlänger stort avtal till 2022

2

Framtidens busskur är här.

Nästa generations busskur innehåller kamera och personlarm. Nu lanseras den i Sverige.

Svensk Handel till attack mot brotten

Nu tar Svensk Handel ett helhetsgrepp. Säkerhetsappen är redo för en bred lansering. ”Finns många funktioner.”

Vände alarmerande förlust till break even

Tryggare Sverige öppnar nytt kontor

Ska samarbeta med Lidingöloppet

PÅ NYTT JOBB
Internrekryteras på Stanley Security

PÅ NYTT JOBB
Då larmoperatör – nu försäljningschef

Brandskyddet brister i Kaknästornet

Låsjätten investerar i biometri

Nytt högtflygande avtal klart

VALET 2018
Falska nyheter sprids efter valet

IT-SÄKERHET
Växer snabbast på marknaden

VALET 2018
Långsiktig risk för dagens valsedlar

PÅ NYTT JOBB
AddSecure satsar på HR – tillsätter CHRO

AddSecure stärker varumärket inom IoT

PÅ NYTT JOBB
Ny vd för Scantron

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.179