”Om man låter tullen falla fritt får man den här belastningen på polis, skola och omsorg”

| Av Philip Wallin | Tipsa redaktionen

Tullens beslag av narkotika, vapen och alkohol var all time high 2017. Trots att man är färre anställda. Nu efterlyser Tull-Kusts förbundsordförande Johan Lindgren ett politiskt helhetsperspektiv.

– I och med att vi har blivit färre indikerar det att beslagen bara är toppen på isberget. Inflödet är större än någonsin, säger Johan Lindgren när Skydd & Säkerhet möter honom på Tull-Kusts kontor i Gamla stan i Stockholm.

Läs också: Trotjänaren Kruts sista dag

Sedan 2007 har personalen vid gränsen minskat med en tredjedel. I dag ska 350 personer bevaka den 350 mil långa svenska gränsen. Det innebär naturligtvis sårbarhet – de kriminella nätverken vet att viktiga knutpunkter till och med är obemannade vid vissa tidpunkter.

– Det leder till frustration bland de anställda som vet att deras insats kan göra skillnad, säger Johan Lindgren.

Tradionellt sett har Tullverket legat under finansdepartementet, men ingen finansminster har velat släppa guldkalven. ”Vi bringar oerhört många miljarder till statskassan via tullavgifter”. Finansminstrar i alla regeringar har velat ha kontroll över Tullverket. Samtidigt ligger polis och kustbevakning under justitedepartementet, det är där Tull-Kust helst ser att tullen ligger –  och man jobbar för det.

– Frågan är viktigt, departementen måste kommunicera och det är där det har brustit. Nu har politikerna fått upp ögonen för att det inte finns inte ett naturligt fokus på brottsbekämpningen på finansdepartementet, säger Johan Lindgren.

Läs också: Göran Ekström vikarierar som chef för Tullverket

Ett alternativ är att dela upp tullen i två verksamheter – en med effektiv handel och en med brottsbekämpning. Johan Lindgren gillar det inte.

– Då blir vi mindre effektiva. Tappar man kunskapsbiten om varor och handel då tappar man fotfästet för att kunna jobba mot smuggling.

I dag finns 2 000 anställda på Tullverket, 1 000 arbetar med effektiv handel, det vill säga tullavgifter och företagsdeklarationer. Resterande 800–900 är på brottsbekämpningssidan. Där ingår de 350 vid gränsen som ska kontrollera inflödena vid Öresundsbron, Ystad, Helsingborg, Trelleborg, Göteborg för att inte tala om Stockholms hamnar och Arlanda där paketinflödena är enorma.

– Ett första steg är att vi måste bli 500 fler. Om man nu betänker att vi fick en rejäl förstärkning i höstbudgeten av nuvarande regering så kommer vi 2019 ändå inte vara fler än 2013, många går ju i pension, säger Johan Lindgren.

Läs också: "Arbeta mer förebyggande mot återfall i brott"

Med förstärkningen i år kan man rekrytera 170 nya tullare, 120 av dem ska förstärka brottsbekämpningen. Resterande går till effektiv handel. Det blir 84 plus detta år. Samtidigt har man en fördel, jämfört med polisen, då ledet mellan utbildning och tjänst är kort – utbildningen är ettårig.

Johan Lindgren har hittills bara pratat om inflödet. Utförseln, av stöldgods, är en enorm resursfråga. Och tullen saknar fortfarande befogenhet att göra kontroller, något som också ligger på den politiska dagordningen.

– Vi får ringa polisen för att göra kontroller. Men det kan vara svårt när det är en minut till färjan går. Vi kan inte kvarhålla eller göra någonting. Just nu förs diskussioner och politikerna tittar på att ge tullen mer befogenheter, säger Johan Lindgren.

För att kunna fortsätta verksamheten och rekrytera behöver man 300 miljoner kronor fram till 2021. Utöver de man begärde förra året på 543 miljoner. Men då bara fick 350.

– Jag tycker ändå vi har fått upp frågan på dagordningen rent politiskt, både i sittande regering och bland alliansföreträdarna. Någonstans har man förstått vikten av att ha helhetsperspektivet, vilket är bra. Endast då ser man konsekvenserna. Eftersom polisfrågan har varit väldigt stor när det gäller trygghetsutmaningarna så förstår man att det går att göra stora vinster och avlasta polisen om man stoppar inflödet och sätter in resurserna redan vid gränsen, säger Johan Lindgren.

– Sedan kommer vi inte kunna stoppa allt, men väldigt mycket. Den brottsförebyggande insatsen är värdefull och synligheten är viktig. Riskerar du att åka fast så minskar inflödet.Håll dig uppdaterad med Skydd & Säkerhet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Branschen om Polisens lagförslag

"En välkommen present inför semestern". "Denna process kommer dock ta många år". "Borde kanske köpt aktier i branschen"

DEBATT
Inför ROT- och RUT-avdrag för trygghetsinvesteringar

Inför valet prioriterar Säkerhetsföretagen tre frågeställningar. En av dem är ROT- och RUT-avdrag: "Det är orimligt att avdrag medges för byte av köksluckor, men inte för installation av ett kvalitetssäkrat hemlarm", skriver Li Jansson, branschchef och vice VD i Säkerhetsföretagen.

Midsommar – nödsamtalens tid

Gävleborgs län värst – 73% fler nödsamtal i fjol.

IT-SÄKERHET
Hackarna checkar ut under fotbolls-VM

Tydligt mönster när IT-attackerna minskar.

Tar över centrumjättens samtliga gallerior

Oroligt i Malmö – staden öppnar stödcentrum

Nyhetsbrev

Ikea satsar på Midrocs nya larm-app

Arkiv

DEBATT
Hur ska vi kommunicera med omvärlden om nätet går ned?

"Ibland borde företag även fundera över hur de ska agera om de frikopplas från digitaliseringen. Om än bara tillfälligt", skriver kommunikationsexperten Erik Zsiga.

"Det offentliga digitala samtalet är manipulerat"

Hallå där... Brit Stakston, mediestrateg med digitalisering som specialområde.

Nu är det klart: Tvingas i konkurs

FOI: var tionde tweet om politik är en bot

Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, har med hjälp av AI analyserat Twitterflödet.

Vesper Group och Hantera agera inleder samarbete

"Akademiska poäng i säkerhet har varit efterfrågat"

Hallå där ... Lotta Eriksson, ansvarig för säkerhetsutbildningarna på Företagsuniversitet som lanserar flera nya säkerhetskurser nästa termin.

Organiserade brottsligheten blev av med 128 miljoner kronor i fjol

Tusentals poliser i upprop för högre lön

Confidence skriver avtal med stort bostadsföretag

Trotjänaren Kruts sista dag

Narkotikasökhunden Krut har gjort en samhällsnyttig insats värd 89 miljoner kronor. Men nu, vid 11 års ålder, är det dags för Tullverkets äldsta vovve att gå i pension.

Polisens Twitterkonto väcker känslor

IT-SÄKERHET
Kortsiktig säkerhetsfilosofi i svenska företag

En av tre betalar heller en lösensumma än satsar på IT-säkerhet.

1

DEBATT
Kommersiell verksamhet står inte i konflikt med engagemang för trygghetsfrågor

"Mina kritiker hävdar att jag springer aktieägarnas ärenden. Men jag ser helhjärtat bara fördelar för Sveriges medborgare om vi vågar kombinera vinstdrivande säkerhetsföretag med myndigheter", skriver Securitas vd Joachim Källsholm, i en debattartikel för Skydd & Säkerhet.

Anders Thornberg debuterar som Sommarpratare

"I jakten på fler poliser glömmer politikerna de alternativ som finns"

Ett effektivare samarbete mellan polis och privata säkerhetsaktörer. Så vill Säkerhetsbranschens vd, Joakim Söderström, vässa modellen för ett säkrare Sverige.

MIT-forskare ett steg närmare superkraften

Skriver ramavtal med Uppsala kommun

Hennes IT-säkerhetsföretag värt två miljarder

Nokas får ny order för kontanthantering

IT-SÄKERHET
Så mycket kostar en ransomewareattack

De vinner nya marknadsandelar i Storstockholm

Securitas värvar turkisk säkerhetsjätte

Rusta testar DNA mot brott

Fjärde person anhållen för terrorbrott

Fortsätter skydda Farsta Centrum

Göran Ekström vikarierar som chef för Tullverket

AddSecure förstärker inom IoT

Securitas slår Volvo, H&M och Ericsson

Bravida stärker positionen i Mälardalen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.117