"Det finns en naiv tilltro till tekniska hjälpmedel i Sverige"

| Av Beata Hansson | Tipsa redaktionen

Hanna Linderstål är flygplansteknikern som inte kunde få nog av teknik. En teknik som dessutom är extremt beroende av säkra analyser. Nu har hon grundat ett eget säkerhetsföretag där fyra av de fem anställda är kvinnor.

Företaget Earhart business protection agency har fått sitt namn efter den amerikanska kvinnliga piloten Amelia Earhart.

– Hon föddes på slutet av 1800-talet i Kansas och dog förmodligen 1937 i västra Stilla havet. Hon var en pilot som blev berömd genom sina djärva långflygningar. Dessutom verkade hon för att kvinnor och män skulle få samma möjligheter att utbilda sig inom flyget, säger Hanna Linderstål. 

Earhart är en idol och symbol för kvinnor och mod. Men även för flyget, där rutinerna för säkerhet har fostrat Hanna Linderstål.

– Ibland finns det helt enkelt inte marginaler för feltänk eller osäkerhet, vare sig inom flyget eller samhället i övrigt.

Hanna Linderstål har arbetat med risk- och krisfrågor sen 1998. Hon har gått den långa vägen som kantats av teknik, säkerhetstänk och utbildningar. Med åren har hon anammat den klädsamt kaxiga stämpeln säkerhetsspecialist.

– Under min tid i branschen har jag inte kunnat undgå att notera alla luckor av okunskap som bildats i spåren av ökat internetberoende. Det skrämmer mig att så få beslutsfattare tar cyberhotet på allvar. Jag har ofta kallats för ”konspirationsteoretiker”, eller som det ofta kallas när det gäller kvinnor, ”ängslig”, och det är jag kanske också. Men det är vår affärsidé. Att upptäcka faror innan andra sett dem.

Det kan till exempel handla om att få dem förstå att IT-säkerhet inte är en fråga för IT-avdelningen utan för ledningsgruppen. På företagen där hon jobbade som alltifrån informationschef till kriskommunikatör och kriskommunikationsexpert slog hon allt som oftast huvudet i taket.

En frustration kan anas när hon berättar om sina tankar som fick dåligt med gehör hos ”den homogena massan av män” som säkerhetsvärlden ganska ofta består av. Det var dags att göra slag i saken. Visa gubbarna på marknaden vad hon menat med att starta ett eget företag. Hon ville visa hur man kan jobba med modernt säkerhetstänk.

Företaget med fem medarbetare består till fyra femtedelar av kvinnor. Kompetenserna är tunga. Forskare, cyberhotsexperter och analytiker.

Vad lockade du med, för att de skulle våga satsa på denna nya oprövade idé?

– Det är personer med hög kompetens och erfarenhet. Jag måste kunna erbjuda något de inte hade. Det blev frihet. Frihet att utveckla sina tankar och styra sitt liv. Det är inte det att vi måste vara kvinnor men jag tycker det är lite roligt att ge vårt företag en kvinnlig prägel. Jag tror att kvinnor tänker ”bredare” vilket kan vara en stor fördel när man ska riskanalysera.

I dag har de blivit experterna på att upptäcka såväl ”social engineering” som andra säkerhetssvagheter inom företag.

– Trots att Sverige är ett teknikkramande land och ligger i framkant på många sätt, är vi fortfarande lite för artiga. Vi frågar inte alltid vad en främmande person gör i våra lokaler, för vi vill inte vara ohyfsade. Och vi hyser ofta en ganska naiv tilltro till tekniska hjälpmedel, tycker Hanna Linderstål.

Om det finns något nackdel med Hanna Lindeståls framtoning så är det att hon har ett utseende som får henne att se väldigt ung och närmast oskuldsfull ut.

– Det brukar ge sig när jag väl fått öppna munnen i styrelserummen, skrattar hon.

Hon har även har en icke könsbunden fördel. Hon har ett avväpnande sätt när hon pratar. Hon skriver inte någon på näsan. Men framförallt, hon brinner för sin sak.

– Det är mycket som händer nu. Artificiell intelligens i social media skulle jag säga är vårt största hot i dag. Termen ”säkerhet” för en vd eller myndighetschef handlar inte längre bara om att säkra utrymningsvägar eller släcka bränder i papperskorgar.
I dag handlar krisen kanske mer om hur man har släckt elden i papperskorgen. Informationen som når ut, har inga givna säkerhetsspärrar och dömer fort.

”Fake news” är ett vardagshot. Och sociala medier jobbar blixtsnabbt.
Att rädda varumärket undan branden. Det är här Hanna Linderstål och hennes kollegor lägger en stor del av sitt krut. Den immateriella krisen kan bli långt mer kostsam än den materiella. 

I flygaressets spår
Företag: Earhart business protection agency
Grundat: 2017.
Vd: Hanna Linderstål.
Analyschef: Jessica Giandomenico.
Anställda: Sex personer.
Kunder: 70% offentligsektor, 
30% näringsliv. 
Bransch: Risk- och krishantering.
CRS arbete: Föreläser för studenter och föreningar om cyberrisk och informations-påverkan. Håll dig uppdaterad med Skydd & Säkerhet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Branschen om Polisens lagförslag

"En välkommen present inför semestern". "Denna process kommer dock ta många år". "Borde kanske köpt aktier i branschen"

DEBATT
Inför ROT- och RUT-avdrag för trygghetsinvesteringar

Inför valet prioriterar Säkerhetsföretagen tre frågeställningar. En av dem är ROT- och RUT-avdrag: "Det är orimligt att avdrag medges för byte av köksluckor, men inte för installation av ett kvalitetssäkrat hemlarm", skriver Li Jansson, branschchef och vice VD i Säkerhetsföretagen.

Midsommar – nödsamtalens tid

Gävleborgs län värst – 73% fler nödsamtal i fjol.

IT-SÄKERHET
Hackarna checkar ut under fotbolls-VM

Tydligt mönster när IT-attackerna minskar.

Tar över centrumjättens samtliga gallerior

Oroligt i Malmö – staden öppnar stödcentrum

Nyhetsbrev

Ikea satsar på Midrocs nya larm-app

Arkiv

DEBATT
Hur ska vi kommunicera med omvärlden om nätet går ned?

"Ibland borde företag även fundera över hur de ska agera om de frikopplas från digitaliseringen. Om än bara tillfälligt", skriver kommunikationsexperten Erik Zsiga.

"Det offentliga digitala samtalet är manipulerat"

Hallå där... Brit Stakston, mediestrateg med digitalisering som specialområde.

Nu är det klart: Tvingas i konkurs

FOI: var tionde tweet om politik är en bot

Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, har med hjälp av AI analyserat Twitterflödet.

Vesper Group och Hantera agera inleder samarbete

"Akademiska poäng i säkerhet har varit efterfrågat"

Hallå där ... Lotta Eriksson, ansvarig för säkerhetsutbildningarna på Företagsuniversitet som lanserar flera nya säkerhetskurser nästa termin.

Organiserade brottsligheten blev av med 128 miljoner kronor i fjol

Tusentals poliser i upprop för högre lön

Confidence skriver avtal med stort bostadsföretag

Trotjänaren Kruts sista dag

Narkotikasökhunden Krut har gjort en samhällsnyttig insats värd 89 miljoner kronor. Men nu, vid 11 års ålder, är det dags för Tullverkets äldsta vovve att gå i pension.

Polisens Twitterkonto väcker känslor

IT-SÄKERHET
Kortsiktig säkerhetsfilosofi i svenska företag

En av tre betalar heller en lösensumma än satsar på IT-säkerhet.

1

DEBATT
Kommersiell verksamhet står inte i konflikt med engagemang för trygghetsfrågor

"Mina kritiker hävdar att jag springer aktieägarnas ärenden. Men jag ser helhjärtat bara fördelar för Sveriges medborgare om vi vågar kombinera vinstdrivande säkerhetsföretag med myndigheter", skriver Securitas vd Joachim Källsholm, i en debattartikel för Skydd & Säkerhet.

Anders Thornberg debuterar som Sommarpratare

"I jakten på fler poliser glömmer politikerna de alternativ som finns"

Ett effektivare samarbete mellan polis och privata säkerhetsaktörer. Så vill Säkerhetsbranschens vd, Joakim Söderström, vässa modellen för ett säkrare Sverige.

MIT-forskare ett steg närmare superkraften

Skriver ramavtal med Uppsala kommun

Hennes IT-säkerhetsföretag värt två miljarder

Nokas får ny order för kontanthantering

IT-SÄKERHET
Så mycket kostar en ransomewareattack

De vinner nya marknadsandelar i Storstockholm

Securitas värvar turkisk säkerhetsjätte

Rusta testar DNA mot brott

Fjärde person anhållen för terrorbrott

Fortsätter skydda Farsta Centrum

Göran Ekström vikarierar som chef för Tullverket

AddSecure förstärker inom IoT

Securitas slår Volvo, H&M och Ericsson

Bravida stärker positionen i Mälardalen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.114