"Hotrisken för människor i tjänst har blivit värre"

| Av Philip Wallin | Tipsa redaktionen

– Hot och våld i tjänsten sprider sig tyvärr, olycksrisken har alltid varit den samma men hotrisken blir bara värre, säger Axel Groups vd Johannes Jacobsson.

Antalet som utsätts för hot och våld i tjänsten har mer än fördubblats sedan 1980-talet visar en ny rapport från SCB. Fem procent av de förvärvsarbetande mellan 1664 år har någon gång de senaste 12 månaderna varit utsatta för hot eller våld i arbetet. Det motsvarar cirka 220 000 personer. Många företag ser nu över sina säkerhetsrutiner, inte sällan slutar det med ett personlarm som en del av säkerhetslösningen.

– Vi uppskattar att det i dag är cirka 600 000 personer i Sverige som behöver personlarm, jag skulle tippa att det är runt 40 000 larm ute. Så marknaden är ganska stor, säger Johannes Jacobsson, Axel Groups vd och grundare.

Skydd & Säkerhet möter honom på kontoret i Hornstull där väggarna är målade i pastellfärger och stämningen familjär. Företaget som grundades för åtta år sedan har vuxit från ett litet familjeföretag (den första som anställdes var Johannes pappa) till tio anställda, en omsättning på 20 miljoner – och i år chans på nominering till Gasellföretag. 23 nya personer måste anställas och nu söker man större lokaler.

Det är något som händer med företaget när det växer så här, det blir något annat. Nästa lokal kanske blir mer strikt kontorsmässig. Men det gäller att försöka behålla den här familjära känslan, det är en utmaning.

En stor del av framgången bygger på bra kundvård, även ett gott rykte tenderar att spridas snabbt. Men det finns också en krass verklighet. Målgruppen för personlarm har ökat från några få utsatta yrken till tidigare otänkbara grupper – som biblotekarier, förskollärare och mäklare.

Förut var det tydligt att socialtjänsten skulle ha larm. Men att så många yrkesgrupper behöver larm i dag är jättetrist. Hotrisken blir bara värre. Kundtjänstmedarbetare på ett postorderföretag kan bli hotade nu för tiden. Ta Postnord som exempel. Paket försvinner, någon blir förbannad och tar reda på var anställda bor. Även förskoleärare har börjat få hotbilder mot sig som de inte hade förut i och med fler vårdnadstvister.

Även mäklare är en växande målgrupp, och de jobbar ofta ensamma. För några veckor sedan mötte Johannes en bostadsmäklare som blev kallad till en kund. Redan i dörröppningen anade mäklaren oro, något stod inte rätt till i den mörka och murriga lägenheten. Kunden visade också mer intresse för henne som person än själva försäljning.

När hon vänder sig om är hela väggen bakom henne tapetserad med bilder på alla lägenheter som hon sålt, och även bilder på henne.

En mäklarstalker, som under en tid samlat information om hennes yrkesutförande.

– Mäklaren reagerade starkt efteråt. Ofta har de ju ingen aning om vilka de besöker. De står ensamma i lägenheter med främmande personer – allt de har att gå på är ett mobilnummer. Så det är en bransch där efterfrågan för personlarm ökar, säger Johannes Jacobsson.

Risken för hot och våld i tjänsten är störst bland kvinnor. Mellan 198283 utsattes två procent av kvinnorna av hot och våld i arbetet. Mellan åren 201617 utsattes sex procent av kvinnorna och fyra procent av männen. Värst är det för gruppen inom vård och omsorg där 20 procent någon gång drabbats de senaste 12 månaderna.

Växer marknaden även på grund av nya krav på arbetsgivarna?

Delvis, men arbetsgivare har generellt väldigt svårt för att greppa arbetsgivaransvaret. Alltså hur man ska hantera säkerhetsrutinerna på arbetsplatsen. Det handlar inte bara om larm. Många arbetsplatser har tyvärr dålig koll på lagen om ensamarbete eller hot och våld i arbetsmiljön som är de två arbetsmiljöföreskrifter som vi jobbar mycket med.

Men ju mer det pratas om hot och våld ju fler företag får upp ögonen för säkerhetsproblematiken, inte minst säkerhetscheferna själva.

Tidigare har det varit att en säkerhetschef ska man bara ha, sedan vad de gör är det ingen som har koll på. Nu har säkerhetschefens arbete blivit mer proaktivt. De måste se till att inget händer innan det har hänt. 

Det har gått från 'vi behöver personlarm för att vår medarbetare blev misshandlad i går’ till ”vi behöver personlarm för att någon av oss skulle kunna råka ut för en misshandel’.

 Det är en bra omsvängning i branschen. Träffar man kunder i förebyggande syfte blir det också en mer varm och behaglig miljö för alla inblandade, säger Johannes Jacobsson.Håll dig uppdaterad med Skydd & Säkerhet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Misstänkt grov mordbrand hos Coop Extra i Fagersta

Antalet kortbedrägerier bromsar in

Misstänkt bilbrännare gripen i Turkiet

Han blir AddSecures nya CTO

Tar fram säkerhetsmodell för sjukhusen i Västra Götalands-regionen

Straterno har vunnit ramavtal med fastighetsförvaltaren Västfastigheter.

Svensk larmdosa kan prisas av EU

Start-up-företaget Minut tävlar om en halv miljon kronor i internationellt tillväxtstöd.

Nyhetsbrev

"Ett bra sätt att få bort oseriösa aktörer"

Sveriges förenade ordningsvakter, SFO, är positivt till Länsstyrelsens satsning på kontroller.

Arkiv
1

Länsstyrelserna i gemensam personalkontroll

"En särskild satsning som vi gör i år", säger Henrik Kvennberg på Länsstyrelsen.

"Många förstår inte att bank-id är en legitimation"

– De tror att det är ett lösenord, säger Ann-Marie Eklund Löwinder, med anledningen av att bank-id-bluffarna fortsätter.

IT-SÄKERHET
Lista: Så undviker du att bli ID-kapad

Nästan varannan svensk oroar sig för id-kapningar och onlinebedrägerier, enligt ny undersökning

IT-SÄKERHET
Hackare siktar in sig på emojis

Rätt till ersättning vid släckningsarbete

Att hjälpa till som frivillig i släckningsarbete av en skogsbrand kan ge ersättning.

Erfaren lås- och larmfirma i konkurs

Största branden i Kaliforniens historia

Nära 115 000 hektar i lågor – sex personer döda varav två brandmän.

Hon blir Securitas kommunikationschef

Indien förstärker helikoptrar med Saab-tech

Ny global säkerhetsutmärkelse

"Vill uppmuntra skogs-, massa och pappersindustrin att förbättra säkerhetsarbetet"

TV3 storsatsar på krim i höst

När GW är ute ur rutan kommer Hasse Aro tillbaka.

Dyr grillkväll – får böta 19 500 kronor

Den 42-årige åhusbon hade bara tänkt grilla en köttbit. Nu döms han till böter på 19 500 kronor.

Smarta varningsljus kan rädda liv i höstmörkret

Facebooks pris för att skydda Zuckerberg

Betalar jättebelopp för vd:ns säkerhet.

Hit flyttar Verisures innovation center

Har vuxit med 100 anställda på två år – flyttar till wellcertifierad lokal

Uppmaningen: Sälj inte leksaksvapen som kan förväxlas

Efter tragiska dödsskjutningen av Eric Torell.

ID Säkerhet breddar med nyförvärv

Börjar med hantering av kort och korthållare.

Tufft för Loomis under Q2

Gemensam personalpol i kamp mot bränderna

Haussad startup minskade vinsten

Över 10 000 har skrivit under

7-miljonersavtal till Sectis – årets största

Oroligt i Malmö – staden öppnar stödcentrum

Nu är det klart: Tvingas i konkurs

Vesper Group och Hantera agera inleder samarbete

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.168