23948sdkhjf

"Hotrisken för människor i tjänst har blivit värre"

| Av Philip Wallin | Tipsa redaktionen

– Hot och våld i tjänsten sprider sig tyvärr, olycksrisken har alltid varit den samma men hotrisken blir bara värre, säger Axel Groups vd Johannes Jacobsson.

Antalet som utsätts för hot och våld i tjänsten har mer än fördubblats sedan 1980-talet visar en ny rapport från SCB. Fem procent av de förvärvsarbetande mellan 1664 år har någon gång de senaste 12 månaderna varit utsatta för hot eller våld i arbetet. Det motsvarar cirka 220 000 personer. Många företag ser nu över sina säkerhetsrutiner, inte sällan slutar det med ett personlarm som en del av säkerhetslösningen.

– Vi uppskattar att det i dag är cirka 600 000 personer i Sverige som behöver personlarm, jag skulle tippa att det är runt 40 000 larm ute. Så marknaden är ganska stor, säger Johannes Jacobsson, Axel Groups vd och grundare.

Skydd & Säkerhet möter honom på kontoret i Hornstull där väggarna är målade i pastellfärger och stämningen familjär. Företaget som grundades för åtta år sedan har vuxit från ett litet familjeföretag (den första som anställdes var Johannes pappa) till tio anställda, en omsättning på 20 miljoner – och i år chans på nominering till Gasellföretag. 23 nya personer måste anställas och nu söker man större lokaler.

Det är något som händer med företaget när det växer så här, det blir något annat. Nästa lokal kanske blir mer strikt kontorsmässig. Men det gäller att försöka behålla den här familjära känslan, det är en utmaning.

En stor del av framgången bygger på bra kundvård, även ett gott rykte tenderar att spridas snabbt. Men det finns också en krass verklighet. Målgruppen för personlarm har ökat från några få utsatta yrken till tidigare otänkbara grupper – som biblotekarier, förskollärare och mäklare.

Förut var det tydligt att socialtjänsten skulle ha larm. Men att så många yrkesgrupper behöver larm i dag är jättetrist. Hotrisken blir bara värre. Kundtjänstmedarbetare på ett postorderföretag kan bli hotade nu för tiden. Ta Postnord som exempel. Paket försvinner, någon blir förbannad och tar reda på var anställda bor. Även förskoleärare har börjat få hotbilder mot sig som de inte hade förut i och med fler vårdnadstvister.

Även mäklare är en växande målgrupp, och de jobbar ofta ensamma. För några veckor sedan mötte Johannes en bostadsmäklare som blev kallad till en kund. Redan i dörröppningen anade mäklaren oro, något stod inte rätt till i den mörka och murriga lägenheten. Kunden visade också mer intresse för henne som person än själva försäljning.

När hon vänder sig om är hela väggen bakom henne tapetserad med bilder på alla lägenheter som hon sålt, och även bilder på henne.

En mäklarstalker, som under en tid samlat information om hennes yrkesutförande.

– Mäklaren reagerade starkt efteråt. Ofta har de ju ingen aning om vilka de besöker. De står ensamma i lägenheter med främmande personer – allt de har att gå på är ett mobilnummer. Så det är en bransch där efterfrågan för personlarm ökar, säger Johannes Jacobsson.

Risken för hot och våld i tjänsten är störst bland kvinnor. Mellan 198283 utsattes två procent av kvinnorna av hot och våld i arbetet. Mellan åren 201617 utsattes sex procent av kvinnorna och fyra procent av männen. Värst är det för gruppen inom vård och omsorg där 20 procent någon gång drabbats de senaste 12 månaderna.

Växer marknaden även på grund av nya krav på arbetsgivarna?

Delvis, men arbetsgivare har generellt väldigt svårt för att greppa arbetsgivaransvaret. Alltså hur man ska hantera säkerhetsrutinerna på arbetsplatsen. Det handlar inte bara om larm. Många arbetsplatser har tyvärr dålig koll på lagen om ensamarbete eller hot och våld i arbetsmiljön som är de två arbetsmiljöföreskrifter som vi jobbar mycket med.

Men ju mer det pratas om hot och våld ju fler företag får upp ögonen för säkerhetsproblematiken, inte minst säkerhetscheferna själva.

Tidigare har det varit att en säkerhetschef ska man bara ha, sedan vad de gör är det ingen som har koll på. Nu har säkerhetschefens arbete blivit mer proaktivt. De måste se till att inget händer innan det har hänt. 

Det har gått från 'vi behöver personlarm för att vår medarbetare blev misshandlad i går’ till ”vi behöver personlarm för att någon av oss skulle kunna råka ut för en misshandel’.

 Det är en bra omsvängning i branschen. Träffar man kunder i förebyggande syfte blir det också en mer varm och behaglig miljö för alla inblandade, säger Johannes Jacobsson.

Håll dig uppdaterad med Skydd & Säkerhet
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Första och sista numret

Nu säger Skydd & Säkerhet adjö.

EXKLUSIVT: Milstolpe för postskydd

Landets första terminal för en säker samordnad varudistribution.

Lokal resesäkerhet utmanar global

2secure, SRS och Tempest security tar kampen med Control risk på hemmaplan.

Det sista detektivjobbet

Nina Jelver: "Bedragarna kommer hela tiden på nya sätt"

DEBATT
"Allt kan inte vara akut"

Lär dig prioritera bland säkerhetslarmen.

Landar nytt flygplatsavtal

Nyhetsbrev

Säkrar alpina VM i Sverige

"Med 700 miljoner tv-tittar får inget gå fel."

Arkiv

Svenskt företag terrorsäkrar i Köpenhamn

Dekorativt arrangemang utanför parlamentet – innehåller en överraskning.

Skriver nytt avtal med EU-myndighet

Polisen: "Skapas en kriminell generation"

1000-tals svenska ungdomar utnyttjar näthandelns svagheter.

7 år gammalt brott löst med topsning

Fyrdubblad vaktstyrka rensar upp utanför butikerna

Svensk Handel och handlaren Andreas Bylger hyllar de mobila ordningsvakterna.

Läppja på GW

Bjöd snattare på lunch – då minskade stölderna

Blir ny säkerhetschef på Åhléns

Nu lämnar hon Notifind.

Från 25 till 160 medarbetare

Great security växer snabbt – nytt förvärv i Stockholm.

"Hämmar inte konkurrensen"

Får avtalet med Migrationsverket

Till myndighetens verksamhet i Stockholm.

Tempest SOC flyttar in under DN-skrapan

Tre våningar ned under jord.

Två butiker – två anlagda bränder

Snabbväxande nykomlingar på tech-listan

Sensec i samarbete med butikskedja

Stal kött – och ville ha pengar tillbaka

Loomis skriver jätteavtal i USA

Alla måste informera om vem som filmar

”Bollen ligger hos politikerna”

Lämnar Twilfit för Securitas

Nu är Googles betallösning här

Får miljonavtal med Svenskt Näringsliv

PÅ NYTT JOBB
Ny affärområdeschef på Stanley retail

Branschen som får GDPR-kritik

Öppnar upp trollarkiv

Väktare stal för över 100 000 från kund

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.196