"Hotrisken för människor i tjänst har blivit värre"

| Av Philip Wallin | Tipsa redaktionen

– Hot och våld i tjänsten sprider sig tyvärr, olycksrisken har alltid varit den samma men hotrisken blir bara värre, säger Axel Groups vd Johannes Jacobsson.

Antalet som utsätts för hot och våld i tjänsten har mer än fördubblats sedan 1980-talet visar en ny rapport från SCB. Fem procent av de förvärvsarbetande mellan 1664 år har någon gång de senaste 12 månaderna varit utsatta för hot eller våld i arbetet. Det motsvarar cirka 220 000 personer. Många företag ser nu över sina säkerhetsrutiner, inte sällan slutar det med ett personlarm som en del av säkerhetslösningen.

– Vi uppskattar att det i dag är cirka 600 000 personer i Sverige som behöver personlarm, jag skulle tippa att det är runt 40 000 larm ute. Så marknaden är ganska stor, säger Johannes Jacobsson, Axel Groups vd och grundare.

Skydd & Säkerhet möter honom på kontoret i Hornstull där väggarna är målade i pastellfärger och stämningen familjär. Företaget som grundades för åtta år sedan har vuxit från ett litet familjeföretag (den första som anställdes var Johannes pappa) till tio anställda, en omsättning på 20 miljoner – och i år chans på nominering till Gasellföretag. 23 nya personer måste anställas och nu söker man större lokaler.

Det är något som händer med företaget när det växer så här, det blir något annat. Nästa lokal kanske blir mer strikt kontorsmässig. Men det gäller att försöka behålla den här familjära känslan, det är en utmaning.

En stor del av framgången bygger på bra kundvård, även ett gott rykte tenderar att spridas snabbt. Men det finns också en krass verklighet. Målgruppen för personlarm har ökat från några få utsatta yrken till tidigare otänkbara grupper – som biblotekarier, förskollärare och mäklare.

Förut var det tydligt att socialtjänsten skulle ha larm. Men att så många yrkesgrupper behöver larm i dag är jättetrist. Hotrisken blir bara värre. Kundtjänstmedarbetare på ett postorderföretag kan bli hotade nu för tiden. Ta Postnord som exempel. Paket försvinner, någon blir förbannad och tar reda på var anställda bor. Även förskoleärare har börjat få hotbilder mot sig som de inte hade förut i och med fler vårdnadstvister.

Även mäklare är en växande målgrupp, och de jobbar ofta ensamma. För några veckor sedan mötte Johannes en bostadsmäklare som blev kallad till en kund. Redan i dörröppningen anade mäklaren oro, något stod inte rätt till i den mörka och murriga lägenheten. Kunden visade också mer intresse för henne som person än själva försäljning.

När hon vänder sig om är hela väggen bakom henne tapetserad med bilder på alla lägenheter som hon sålt, och även bilder på henne.

En mäklarstalker, som under en tid samlat information om hennes yrkesutförande.

– Mäklaren reagerade starkt efteråt. Ofta har de ju ingen aning om vilka de besöker. De står ensamma i lägenheter med främmande personer – allt de har att gå på är ett mobilnummer. Så det är en bransch där efterfrågan för personlarm ökar, säger Johannes Jacobsson.

Risken för hot och våld i tjänsten är störst bland kvinnor. Mellan 198283 utsattes två procent av kvinnorna av hot och våld i arbetet. Mellan åren 201617 utsattes sex procent av kvinnorna och fyra procent av männen. Värst är det för gruppen inom vård och omsorg där 20 procent någon gång drabbats de senaste 12 månaderna.

Växer marknaden även på grund av nya krav på arbetsgivarna?

Delvis, men arbetsgivare har generellt väldigt svårt för att greppa arbetsgivaransvaret. Alltså hur man ska hantera säkerhetsrutinerna på arbetsplatsen. Det handlar inte bara om larm. Många arbetsplatser har tyvärr dålig koll på lagen om ensamarbete eller hot och våld i arbetsmiljön som är de två arbetsmiljöföreskrifter som vi jobbar mycket med.

Men ju mer det pratas om hot och våld ju fler företag får upp ögonen för säkerhetsproblematiken, inte minst säkerhetscheferna själva.

Tidigare har det varit att en säkerhetschef ska man bara ha, sedan vad de gör är det ingen som har koll på. Nu har säkerhetschefens arbete blivit mer proaktivt. De måste se till att inget händer innan det har hänt. 

Det har gått från 'vi behöver personlarm för att vår medarbetare blev misshandlad i går’ till ”vi behöver personlarm för att någon av oss skulle kunna råka ut för en misshandel’.

 Det är en bra omsvängning i branschen. Träffar man kunder i förebyggande syfte blir det också en mer varm och behaglig miljö för alla inblandade, säger Johannes Jacobsson.Håll dig uppdaterad med Skydd & Säkerhet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Branschen om Polisens lagförslag

"En välkommen present inför semestern". "Denna process kommer dock ta många år". "Borde kanske köpt aktier i branschen"

DEBATT
Inför ROT- och RUT-avdrag för trygghetsinvesteringar

Inför valet prioriterar Säkerhetsföretagen tre frågeställningar. En av dem är ROT- och RUT-avdrag: "Det är orimligt att avdrag medges för byte av köksluckor, men inte för installation av ett kvalitetssäkrat hemlarm", skriver Li Jansson, branschchef och vice VD i Säkerhetsföretagen.

Midsommar – nödsamtalens tid

Gävleborgs län värst – 73% fler nödsamtal i fjol.

IT-SÄKERHET
Hackarna checkar ut under fotbolls-VM

Tydligt mönster när IT-attackerna minskar.

Tar över centrumjättens samtliga gallerior

Oroligt i Malmö – staden öppnar stödcentrum

Nyhetsbrev

Ikea satsar på Midrocs nya larm-app

Arkiv

DEBATT
Hur ska vi kommunicera med omvärlden om nätet går ned?

"Ibland borde företag även fundera över hur de ska agera om de frikopplas från digitaliseringen. Om än bara tillfälligt", skriver kommunikationsexperten Erik Zsiga.

"Det offentliga digitala samtalet är manipulerat"

Hallå där... Brit Stakston, mediestrateg med digitalisering som specialområde.

Nu är det klart: Tvingas i konkurs

FOI: var tionde tweet om politik är en bot

Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, har med hjälp av AI analyserat Twitterflödet.

Vesper Group och Hantera agera inleder samarbete

"Akademiska poäng i säkerhet har varit efterfrågat"

Hallå där ... Lotta Eriksson, ansvarig för säkerhetsutbildningarna på Företagsuniversitet som lanserar flera nya säkerhetskurser nästa termin.

Organiserade brottsligheten blev av med 128 miljoner kronor i fjol

Tusentals poliser i upprop för högre lön

Confidence skriver avtal med stort bostadsföretag

Trotjänaren Kruts sista dag

Narkotikasökhunden Krut har gjort en samhällsnyttig insats värd 89 miljoner kronor. Men nu, vid 11 års ålder, är det dags för Tullverkets äldsta vovve att gå i pension.

Polisens Twitterkonto väcker känslor

IT-SÄKERHET
Kortsiktig säkerhetsfilosofi i svenska företag

En av tre betalar heller en lösensumma än satsar på IT-säkerhet.

1

DEBATT
Kommersiell verksamhet står inte i konflikt med engagemang för trygghetsfrågor

"Mina kritiker hävdar att jag springer aktieägarnas ärenden. Men jag ser helhjärtat bara fördelar för Sveriges medborgare om vi vågar kombinera vinstdrivande säkerhetsföretag med myndigheter", skriver Securitas vd Joachim Källsholm, i en debattartikel för Skydd & Säkerhet.

Anders Thornberg debuterar som Sommarpratare

"I jakten på fler poliser glömmer politikerna de alternativ som finns"

Ett effektivare samarbete mellan polis och privata säkerhetsaktörer. Så vill Säkerhetsbranschens vd, Joakim Söderström, vässa modellen för ett säkrare Sverige.

MIT-forskare ett steg närmare superkraften

Skriver ramavtal med Uppsala kommun

Hennes IT-säkerhetsföretag värt två miljarder

Nokas får ny order för kontanthantering

IT-SÄKERHET
Så mycket kostar en ransomewareattack

De vinner nya marknadsandelar i Storstockholm

Securitas värvar turkisk säkerhetsjätte

Rusta testar DNA mot brott

Fjärde person anhållen för terrorbrott

Fortsätter skydda Farsta Centrum

Göran Ekström vikarierar som chef för Tullverket

AddSecure förstärker inom IoT

Securitas slår Volvo, H&M och Ericsson

Bravida stärker positionen i Mälardalen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.224