Inför ROT- och RUT-avdrag för trygghetsinvesteringar

| Av Admin | Tipsa redaktionen

Inför valet prioriterar Säkerhetsföretagen tre frågeställningar. En av dem är ROT- och RUT-avdrag: "Det är orimligt att avdrag medges för byte av köksluckor, men inte för installation av ett kvalitetssäkrat hemlarm", skriver Li Jansson, branschchef och vice VD i Säkerhetsföretagen.

Säkerhetsföretagen är bransch- och arbetsgivarorganisation med en gemensam röst gentemot politik, myndigheter och andra organisationer.

Vårt uppdrag är att hjälpa våra medlemsföretag att göra Sverige tryggare genom allt från bevakning till värdetransporter, parkering och hemsäkerhet.

Organisationen har genomgått förändringar de senaste åren med utveckling inom vissa delbranschområden. Bevakningsföretagen har valt att samla sin röst för bevakningsområdet inom Säkerhetsföretagen. Dessutom har parkeringsföretagen anslutit sig till oss. Teknikområdet är under utveckling sedan vissa hemsäkerhetsmedlemmar engagerat sig i styrelsen.

Alla förändringar innebär en förnyelseresa och förändrade förutsättningar. Det finns också anledning att vara ödmjuk för att branschens växande roll kräver nya arbetssätt"

För Säkerhetsföretagen bygger engagemanget på att arbeta fram en långsiktig strategi för framtidens trygghet. Branschen har också ett ansvar att underlätta för omvärldens kontakter med oss.

Med genomförda förändringar finns en tydligare organisation och motpart för politiker och beslutsfattare som vi för dialog med, framför allt i bevaknings- och parkeringsfrågor. Vidare är Säkerhetsföretagen den organisation som har kollektivavtal för de 16 500 väktare, ordningsvakter, skyddsvakter, värdetransportörer, parkeringsvakter och tekniker som branschen anställer.

Alla förändringar innebär en förnyelseresa och förändrade förutsättningar. Det finns också anledning att vara ödmjuk för att branschens växande roll kräver nya arbetssätt. Förhoppningen är att påverkansarbetet och verksamheten kan bli mindre personberoende och mer transparent.

Branschen måste skapa kapacitet att utveckla nya förslag att presentera för politiken, som svarar mot dagens frågeställningar. Inför valet 2018 har Säkerhetsföretagen prioriterat tre frågeställningar.
 
För det första – inför ett RUT- och ROT-avdrag för trygghetsinvesteringar. Det är orimligt att avdrag medges för byte av köksluckor, men inte för installation av ett kvalitetssäkrat hemlarm och de väktarutryckningar som sker vid behov
 
För det andra – inför en statlig trygghetsmiljard för att dämpa skillnader i tillgång till lokala säkerhetsinsatser. Stegvis ser vi att satsningen börjar införas i politiken, men det är en lång bit kvar innan kommunerna får full kompensation för de lokala trygghetssatsningarna.

För det tredje – utveckla samarbetet med Polisen. Här arbetar vi aktivt med en allt starkare dialog och samarbete med Polismyndigheten både i vardagen och vid särskilda händelser. Dessutom behöver vi utveckla områden där vi kan komplettera Polisens insatser, exempelvis genom transporter av omhändertagna personer. 

 Att hitta branschens svar på framtidens ordningslag blir troligen starkast om det byggs på den struktur som Säkerhetsföretagen vilar på"

Efter sommaren kommer Säkerhetsföretagen fortsätta utvecklingsarbetet med exempelvis frågan om hur framtidens ordningslag ska se ut, för att svara mot den dialog som kommer uppstå när Polisen begärt en översyn från Justitiedepartementet av lagen. Att hitta branschens svar på framtidens ordningslag blir troligen starkast om det byggs på den struktur som Säkerhetsföretagen vilar på – en bra kombination av både bransch- och arbetsgivarfrågor.

Genom att skapa forum där branschens medarbetare kan spela in sina erfarenheter kan vi dra nytta av att vara både bransch- och arbetsgivarorganisation. De medarbetare som redan nu bidragit i arbetet med att berätta om sin roll i terrorattentatet kommer nu också få fördjupa vår kunskap om vad som krävs för att dagligen klara de allt mer utsatta miljöerna som i stadskärnor, tunnelbanan och akutmottagningar.

Vidare ska vi lyssna in de behov som våra samarbetspartners identifierat som framtidsbehov: Polismyndigheten, offentliga och privata uppdragsgivare samt Transportarbetarförbundet. Vi ska också använda relevant internationell och nationell forskning, eftersom ett påverkansarbete alltid behöver bygga på kunskap och inte allmänt tyckande.

Därutöver kommer vi också arbeta med kompetensförsörjning – som är ett gemensamt intresse för alla medlemsföretag. För även om olyckliga samhällstrender gör att behoven av trygghetsinsatser växer är det också en möjlighet för oss alla att göra skillnad. Tillsammans ska vi också arbeta för säkra en branschtillväxt som på ett tryggt, säkert och kostnadseffektivt sätt gör Sverige till ett bättre land att leva i. 

Li Jansson, branschchef och vice VD Säkerhetsföretagen


Håll dig uppdaterad med Skydd & Säkerhet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

PÅ NYTT JOBB
Hon tar över som säkerhetschef i Helsingborg

City Gross i Efterlyst: ”Handlar om organiserade stöldligor”

I kväll, torsdag, uppmärksammas de organiserade stöldligorna live i TV3:s brottsprogram Efterlyst med Hasse Aro. En omfattande rakbladsstöld hos City Gross i Ytterby utanför Göteborg ligger i fokus. ”Det är viktigt att det kommer upp till ytan”, säger butikschefen Kenneth Hult.

Polismästarens utspel: ”Ica-handlarna är rikast – och vill ha poliser överallt”

"Många kämpar hårt med att få det att gå runt" kontrade Livsmedelshandlarnas vd Pär Bygdeson.

Krönika
Modern säkerhet kan bidra till vinsten

"Den digitala utvecklingen med smarta kameror och RFID-teknik i spetsen kan både skydda handeln och bidra till vinst", skriver Hans Molin, vd på IT-säkerhetsbolaget Secits, i en gästkrönika.

Lösningen på organiserade stölder: ”Vi har tekniken”

De sju personer som frigivits efter miljonhärvan i Göteborg skulle kanske skaka galler om spårbarheten på produkterna vore bättre. Men tekniken finns och är på väg ut i handeln. ”Pilottester beräknas under 2019”, säger Staffan Olsson, produktchef hos den världsledande streckkodsleverantören GS1.

Trendbrott – fler män offer för människohandel

För första gången är fler män än kvinnor offer för människohandel, enligt en färsk rapport från Polisen.

Nyhetsbrev

Nollvisionen – fortfarande en utopi

Arkiv

Kampen mot mutbrotten håller "måttlig efterlevnad"

Sverige klarar sig hyfsat bra i nytt korruptionsindex.

Efter stöldhärvan – DNA-märkningen sprids till 400 butiker

Ica-handlaren Mikael Ovrells initiativ till DNA-märkning har startat en omfattande expansion i branschen. 200 butiker har i det tysta smugit igång med tekniken. ”Vi räknar med att siffran snart fördubblats”, säger Monika Johannesen, försäljningschef på Vindico, som står bakom DNA-sprejen.

Nytt högtflygande avtal klart

Ny säkerhetsapp för utsatta kvinnor

Med säkerhetsappen SRS-Alert kan användaren larma och meddela sin position om något allvarligt inträffar.

3 av de 5 största kameratillverkarna väljer svensk intelligens

"Bara Panasonic och Avilon kvar nu"

"Dags att vi slutar konkurrera med varandra"

Pierre Lindekrantz bolag har ingått i Assa-koncernen sedan 2009 – men opererat under egen flagg. Nu är det slut med det.

Svensk Handel om miljonhärvan: ”Det är fruktansvärt”

Fri Köpenskaps granskning av miljonhärvan, där sju frias och gods för nio miljoner lämnas tillbaka till de misstänkta, väckte starka reaktioner över hela landet. "Jag blev mycket upprörd när jag såg hur blåögt det hanterats i rätten", säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel.

Elcykel-bedrägerier tömmer statens premiekassa

Över hundra polisanmälningar har gjorts av misstänkta bedrägerier kring den så kallade elfordonspremien.

Tummen ned från Sjöfartsverket

Att göra de pensionerade helikoptrarna luftvärdiga för brandbekämpning skulle stjälpa egna verksamheten.

1

Sju friade efter miljonhärva: ”Det är en enorm skandal”

Mikael Ovrell avslöjade stöldhärva över hela landet. Samtliga frias och miljoner i rättskostnader läggs på staten.

DEBATT
"Företag måste bli mer riskmedvetna om IoT"

Svar till Lars Koelendorfs debattartikel

IT-SÄKERHET
Bank-id förstärks mot bedrägerier

Ny uppdatering för e-legitimationen.

"Värsta sommaren på tio år"

VALET 2018
Falska nyheter sprids efter valet

Skönhetskedjans nya jättebutik väljer Nokas

IT-SÄKERHET
Hit flyttar amerikanska IT-jätten

"Vill finnas där den bästa kompetensen finns"

VALET 2018
"Inga indikationer på sabotage"

IT-SÄKERHET
Växer snabbast på marknaden

VALET 2018
Långsiktig risk för dagens valsedlar

PÅ NYTT JOBB
AddSecure satsar på HR – tillsätter CHRO

AddSecure stärker varumärket inom IoT

PÅ NYTT JOBB
Ny vd för Scantron

PÅ NYTT JOBB
Ny marknadschef för Assa Abloy

Smart lås lockar investerare

PÅ NYTT JOBB
Han blir ny landschef i Finland

Misstänkt grov mordbrand hos Coop Extra i Fagersta

Misstänkt bilbrännare gripen i Turkiet

PÅ NYTT JOBB
Han blir AddSecures nya CTO

Erfaren lås- och larmfirma i konkurs

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.253