23948sdkhjf

Inför ROT- och RUT-avdrag för trygghetsinvesteringar

| Av Admin | Tipsa redaktionen

Inför valet prioriterar Säkerhetsföretagen tre frågeställningar. En av dem är ROT- och RUT-avdrag: "Det är orimligt att avdrag medges för byte av köksluckor, men inte för installation av ett kvalitetssäkrat hemlarm", skriver Li Jansson, branschchef och vice VD i Säkerhetsföretagen.

Säkerhetsföretagen är bransch- och arbetsgivarorganisation med en gemensam röst gentemot politik, myndigheter och andra organisationer.

Vårt uppdrag är att hjälpa våra medlemsföretag att göra Sverige tryggare genom allt från bevakning till värdetransporter, parkering och hemsäkerhet.

Organisationen har genomgått förändringar de senaste åren med utveckling inom vissa delbranschområden. Bevakningsföretagen har valt att samla sin röst för bevakningsområdet inom Säkerhetsföretagen. Dessutom har parkeringsföretagen anslutit sig till oss. Teknikområdet är under utveckling sedan vissa hemsäkerhetsmedlemmar engagerat sig i styrelsen.

Alla förändringar innebär en förnyelseresa och förändrade förutsättningar. Det finns också anledning att vara ödmjuk för att branschens växande roll kräver nya arbetssätt"

För Säkerhetsföretagen bygger engagemanget på att arbeta fram en långsiktig strategi för framtidens trygghet. Branschen har också ett ansvar att underlätta för omvärldens kontakter med oss.

Med genomförda förändringar finns en tydligare organisation och motpart för politiker och beslutsfattare som vi för dialog med, framför allt i bevaknings- och parkeringsfrågor. Vidare är Säkerhetsföretagen den organisation som har kollektivavtal för de 16 500 väktare, ordningsvakter, skyddsvakter, värdetransportörer, parkeringsvakter och tekniker som branschen anställer.

Alla förändringar innebär en förnyelseresa och förändrade förutsättningar. Det finns också anledning att vara ödmjuk för att branschens växande roll kräver nya arbetssätt. Förhoppningen är att påverkansarbetet och verksamheten kan bli mindre personberoende och mer transparent.

Branschen måste skapa kapacitet att utveckla nya förslag att presentera för politiken, som svarar mot dagens frågeställningar. Inför valet 2018 har Säkerhetsföretagen prioriterat tre frågeställningar.
 
För det första – inför ett RUT- och ROT-avdrag för trygghetsinvesteringar. Det är orimligt att avdrag medges för byte av köksluckor, men inte för installation av ett kvalitetssäkrat hemlarm och de väktarutryckningar som sker vid behov
 
För det andra – inför en statlig trygghetsmiljard för att dämpa skillnader i tillgång till lokala säkerhetsinsatser. Stegvis ser vi att satsningen börjar införas i politiken, men det är en lång bit kvar innan kommunerna får full kompensation för de lokala trygghetssatsningarna.

För det tredje – utveckla samarbetet med Polisen. Här arbetar vi aktivt med en allt starkare dialog och samarbete med Polismyndigheten både i vardagen och vid särskilda händelser. Dessutom behöver vi utveckla områden där vi kan komplettera Polisens insatser, exempelvis genom transporter av omhändertagna personer. 

 Att hitta branschens svar på framtidens ordningslag blir troligen starkast om det byggs på den struktur som Säkerhetsföretagen vilar på"

Efter sommaren kommer Säkerhetsföretagen fortsätta utvecklingsarbetet med exempelvis frågan om hur framtidens ordningslag ska se ut, för att svara mot den dialog som kommer uppstå när Polisen begärt en översyn från Justitiedepartementet av lagen. Att hitta branschens svar på framtidens ordningslag blir troligen starkast om det byggs på den struktur som Säkerhetsföretagen vilar på – en bra kombination av både bransch- och arbetsgivarfrågor.

Genom att skapa forum där branschens medarbetare kan spela in sina erfarenheter kan vi dra nytta av att vara både bransch- och arbetsgivarorganisation. De medarbetare som redan nu bidragit i arbetet med att berätta om sin roll i terrorattentatet kommer nu också få fördjupa vår kunskap om vad som krävs för att dagligen klara de allt mer utsatta miljöerna som i stadskärnor, tunnelbanan och akutmottagningar.

Vidare ska vi lyssna in de behov som våra samarbetspartners identifierat som framtidsbehov: Polismyndigheten, offentliga och privata uppdragsgivare samt Transportarbetarförbundet. Vi ska också använda relevant internationell och nationell forskning, eftersom ett påverkansarbete alltid behöver bygga på kunskap och inte allmänt tyckande.

Därutöver kommer vi också arbeta med kompetensförsörjning – som är ett gemensamt intresse för alla medlemsföretag. För även om olyckliga samhällstrender gör att behoven av trygghetsinsatser växer är det också en möjlighet för oss alla att göra skillnad. Tillsammans ska vi också arbeta för säkra en branschtillväxt som på ett tryggt, säkert och kostnadseffektivt sätt gör Sverige till ett bättre land att leva i. 

Li Jansson, branschchef och vice VD Säkerhetsföretagen


Håll dig uppdaterad med Skydd & Säkerhet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

CSG säkerställer 150 arbetstillfällen

Så mycket är nya avtalet med SL värt.

"Både upprörd och arg"

Efter attacken mot polismannens bostad

Alla måste informera om vem som filmar

Miljardbrotten som ingen talar högt om

Så kapar, förfalskar och utnyttjar bedragarna bolagen och beställer varor för miljarder. Handeln och leverantörerna betalar priset.

”Bollen ligger hos politikerna”

Överraskande säkerhetskritik

Nyhetsbrev

Två av tre utsatta för bedrägeriförsök

Phishingförsök en vanlig syn i svenskarnas mejlkorgar.

Arkiv

Lämnar Twilfit för Securitas

Fräcka bedragarens bluffsamtal – lyssna!

Äldre mannen lyckas få ned allt på band.

5G-hajpen – ingen vill halka efter

Säkerhet högt upp på agendan – men Sverige bjuder ändå in Kina.

Nu är Googles betallösning här

20 år sedan diskoteksbranden i Göteborg

Tusentals i fackeltåg för att hedra offren – gärningsmännen lever under skyddad identitet.

Är två en för mycket?

Han hoppas att branschorganisationerna ska återförenas.

Nu är Robocop här

Avslöjad av vissna julblommor

Blomsterleverans - med 250 kilo narkotika

2

REPORTAGE
Mobila ordningsvakternas kamp mot knarket mitt i city

S&S tog rygg på Nokas nya trygghetsvakter.

Får miljonavtal med Svenskt Näringsliv

PÅ NYTT JOBB
Ny affärområdeschef på Stanley retail

Branschen som får GDPR-kritik

Startar lås-lärlingsprogram för väktare

De blev Årets räddningstjänst 2018

Fick ta emot Guldbrandposten av kronprinsessan.

Utmanar med nytt segment

"Viktigt om Great Security ska bli en heltäckande aktör"

Ökade omsättningen – med 2,6 miljarder

”Summan har ingen verklighetsförankring”

Securitas vd Joachim Källsholm menar att Migrationsverkets summa inte stämmer.

Öppnar upp trollarkiv

Väktare stal för över 100 000 från kund

Ska leverera säker webb till Finland

PÅ NYTT JOBB
Ny marknadschef på Akamai

Bedragare stal bonuspoäng på Coop

Ska samarbeta med Lidingöloppet

PÅ NYTT JOBB
Internrekryteras på Stanley Security

PÅ NYTT JOBB
Då larmoperatör – nu försäljningschef

Brandskyddet brister i Kaknästornet

Låsjätten investerar i biometri

Nytt högtflygande avtal klart

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.247