Inför ROT- och RUT-avdrag för trygghetsinvesteringar

| Av Admin | Tipsa redaktionen

Inför valet prioriterar Säkerhetsföretagen tre frågeställningar. En av dem är ROT- och RUT-avdrag: "Det är orimligt att avdrag medges för byte av köksluckor, men inte för installation av ett kvalitetssäkrat hemlarm", skriver Li Jansson, branschchef och vice VD i Säkerhetsföretagen.

Säkerhetsföretagen är bransch- och arbetsgivarorganisation med en gemensam röst gentemot politik, myndigheter och andra organisationer.

Vårt uppdrag är att hjälpa våra medlemsföretag att göra Sverige tryggare genom allt från bevakning till värdetransporter, parkering och hemsäkerhet.

Organisationen har genomgått förändringar de senaste åren med utveckling inom vissa delbranschområden. Bevakningsföretagen har valt att samla sin röst för bevakningsområdet inom Säkerhetsföretagen. Dessutom har parkeringsföretagen anslutit sig till oss. Teknikområdet är under utveckling sedan vissa hemsäkerhetsmedlemmar engagerat sig i styrelsen.

Alla förändringar innebär en förnyelseresa och förändrade förutsättningar. Det finns också anledning att vara ödmjuk för att branschens växande roll kräver nya arbetssätt"

För Säkerhetsföretagen bygger engagemanget på att arbeta fram en långsiktig strategi för framtidens trygghet. Branschen har också ett ansvar att underlätta för omvärldens kontakter med oss.

Med genomförda förändringar finns en tydligare organisation och motpart för politiker och beslutsfattare som vi för dialog med, framför allt i bevaknings- och parkeringsfrågor. Vidare är Säkerhetsföretagen den organisation som har kollektivavtal för de 16 500 väktare, ordningsvakter, skyddsvakter, värdetransportörer, parkeringsvakter och tekniker som branschen anställer.

Alla förändringar innebär en förnyelseresa och förändrade förutsättningar. Det finns också anledning att vara ödmjuk för att branschens växande roll kräver nya arbetssätt. Förhoppningen är att påverkansarbetet och verksamheten kan bli mindre personberoende och mer transparent.

Branschen måste skapa kapacitet att utveckla nya förslag att presentera för politiken, som svarar mot dagens frågeställningar. Inför valet 2018 har Säkerhetsföretagen prioriterat tre frågeställningar.
 
För det första – inför ett RUT- och ROT-avdrag för trygghetsinvesteringar. Det är orimligt att avdrag medges för byte av köksluckor, men inte för installation av ett kvalitetssäkrat hemlarm och de väktarutryckningar som sker vid behov
 
För det andra – inför en statlig trygghetsmiljard för att dämpa skillnader i tillgång till lokala säkerhetsinsatser. Stegvis ser vi att satsningen börjar införas i politiken, men det är en lång bit kvar innan kommunerna får full kompensation för de lokala trygghetssatsningarna.

För det tredje – utveckla samarbetet med Polisen. Här arbetar vi aktivt med en allt starkare dialog och samarbete med Polismyndigheten både i vardagen och vid särskilda händelser. Dessutom behöver vi utveckla områden där vi kan komplettera Polisens insatser, exempelvis genom transporter av omhändertagna personer. 

 Att hitta branschens svar på framtidens ordningslag blir troligen starkast om det byggs på den struktur som Säkerhetsföretagen vilar på"

Efter sommaren kommer Säkerhetsföretagen fortsätta utvecklingsarbetet med exempelvis frågan om hur framtidens ordningslag ska se ut, för att svara mot den dialog som kommer uppstå när Polisen begärt en översyn från Justitiedepartementet av lagen. Att hitta branschens svar på framtidens ordningslag blir troligen starkast om det byggs på den struktur som Säkerhetsföretagen vilar på – en bra kombination av både bransch- och arbetsgivarfrågor.

Genom att skapa forum där branschens medarbetare kan spela in sina erfarenheter kan vi dra nytta av att vara både bransch- och arbetsgivarorganisation. De medarbetare som redan nu bidragit i arbetet med att berätta om sin roll i terrorattentatet kommer nu också få fördjupa vår kunskap om vad som krävs för att dagligen klara de allt mer utsatta miljöerna som i stadskärnor, tunnelbanan och akutmottagningar.

Vidare ska vi lyssna in de behov som våra samarbetspartners identifierat som framtidsbehov: Polismyndigheten, offentliga och privata uppdragsgivare samt Transportarbetarförbundet. Vi ska också använda relevant internationell och nationell forskning, eftersom ett påverkansarbete alltid behöver bygga på kunskap och inte allmänt tyckande.

Därutöver kommer vi också arbeta med kompetensförsörjning – som är ett gemensamt intresse för alla medlemsföretag. För även om olyckliga samhällstrender gör att behoven av trygghetsinsatser växer är det också en möjlighet för oss alla att göra skillnad. Tillsammans ska vi också arbeta för säkra en branschtillväxt som på ett tryggt, säkert och kostnadseffektivt sätt gör Sverige till ett bättre land att leva i. 

Li Jansson, branschchef och vice VD Säkerhetsföretagen


Håll dig uppdaterad med Skydd & Säkerhet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Anders Thornberg Sommarpratar 16 juli

Rikspolischef Anders Thornberg kommer bland annat berätta om tiden som Säpo-chef, P1 måndag 16 juli klockan 10.00.

Vi ses i höst!

Tv-klassikern blir partner med SäkerhetsBranschen

TV3:s Efterlyst gör nystart i höst och tar in SäkerhetsBranschen för att bidra med kunskap och expertis.

Polisutbildningen i Malmö till jättelokaler

9 000 kvadratmeter – inklusive skjutbanor och garage för polisfordon

IT-SÄKERHET
Lista: Så undviker du att bli ID-kapad

Svenska AI-kameror till Förenade Arabemiraten

Nyhetsbrev

Drönare ska vinna tid åt Södertörns brandförsvar

4C Strategies och Södertörns Brandförsvarsförbund har ingått ett samarbete med drönarföretaget Flypulse.

Arkiv

Över 10 000 har skrivit under

IT-SÄKERHET
Svensk säkerhets-startup tar in 58 miljoner

"Målsättningen är att vara världsledande 2021"

IT-SÄKERHET
Branschen efterlyser relevanta IT-säkerhetsutbildningar

Målkonflikt i kampen mot den organiserade brottsligheten

Riksrevisionen kliver in och gör oberoende granskning av de samarbetande myndigheterna.

7-miljonersavtal till Sectis – årets största

Heine Wang: ”Vi får en väldigt bra position”

Nokas beräknas ta 30 procent av den svenska bevakningsmarknaden, om förvärvet av Avarn går i lås. "Nu får marknaden en stor spelare till", säger koncernchefen Heine Wang, som vill börsintroducera företaget.

Stor dubbelbeställning till Saab

Nokas näst störst i Norden – går mot börsen

Nokas bekräftar att företaget är i slutförhandlingar med Sector Alarm Group för förvärv av Avarn Holding.

Efter hyllningarna: "Vår skogsbrandssäsong är för kort för egna plan"

De kom, de vattenbombade, de hyllades. Nu är piloterna och deras gula vattenbombplan hemma i Italien igen. Men det är, med största sannolikhet, inte sista gången vi ser dem här.

VALET 2018
Så många avstår från att uttrycka politiska åsikter på nätet

Unga värderar sociala medier högre som informationskälla inför det första "internetvalet".

Tar pop-up-trucken till i Almedalen

Polisen angav fel födelsedatum i pass

Branschen om Polisens lagförslag

"En välkommen present inför semestern". "Denna process kommer dock ta många år". "Borde kanske köpt aktier i branschen"

DEBATT
Inför ROT- och RUT-avdrag för trygghetsinvesteringar

Inför valet prioriterar Säkerhetsföretagen tre frågeställningar. En av dem är ROT- och RUT-avdrag: "Det är orimligt att avdrag medges för byte av köksluckor, men inte för installation av ett kvalitetssäkrat hemlarm", skriver Li Jansson, branschchef och vice VD i Säkerhetsföretagen.

Midsommar – nödsamtalens tid

Gävleborgs län värst – 73% fler nödsamtal i fjol.

IT-SÄKERHET
Hackarna checkar ut under fotbolls-VM

Tydligt mönster när IT-attackerna minskar.

Tar över centrumjättens samtliga gallerior

Oroligt i Malmö – staden öppnar stödcentrum

Nu är det klart: Tvingas i konkurs

Vesper Group och Hantera agera inleder samarbete

Confidence skriver avtal med stort bostadsföretag

Polisens Twitterkonto väcker känslor

Hennes IT-säkerhetsföretag värt två miljarder

Nokas får ny order för kontanthantering

IT-SÄKERHET
Så mycket kostar en ransomewareattack

De vinner nya marknadsandelar i Storstockholm

Securitas värvar turkisk säkerhetsjätte

Rusta testar DNA mot brott

Fjärde person anhållen för terrorbrott

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.163