Varför sprids elden 100 gånger mer i Sverige än i Finland?

| Av Philip Wallin | Tipsa redaktionen

Skogen dominerar båda ländernas landytor, sommarvädret har varit likadant där som här – ändå är skogsbranden i Ljusdal 100 gånger större än Finlands största brand i sommar. Hur är det möjligt?

Många diskussioner har handlat om brandflygets vara eller icke vara i Sverige. ”Varför satsar regeringen på elcyklar och inte egna vattenbombare?”. Frågan fick mig att fundera på våra grannländers situation under den här galet torra sommaren, i synnerhet Finlands vars skogsarel är näst intill identisk med den svenska. Sverige har cirka 28 miljoner hektar skogsmark, Finland cirka 20 miljoner. Marken i skogarna är lika knastertorr där som här. Men medan halva EU har fått rycka ut för att hjälpa oss i brandkaoset – hörs inga nödrop från andra sidan Östersjön. Varför? ”Kan det handla om toppografin?” sa en person på Skogstyrelse som jag talade med. Finland har stora områden myrmark (och sjöar) som kan hindra eldens framfart, men skillnaderna i antal brandhärjade hektar är samtidigt gigantisk

Läs också: Misstänkt grov mordbrand hos Coop Extra i Fagersta

Jag kontaktade istället en finsk kollega som slussade mig vidare till en reporter på tv-kanalen Yle – Niklas Evers. Det visade sig att han hade ställt samma fråga: ”Varför brinner det så mycket i Sverige men inte här?” Förra fredagen hade Sverige 40 och Finland 47 pågående bränder. Nästintill samma antal. Men kaoset uteblir i Finland. I Ljusdal har över 15 000 hektar brunnit, i Finland (Pyhäranta) ligger sommarens största brand på 100 hektar. Man får gå tillbaka till 1997 för att hitta Finlands nästa största brand i modern tid på 250 hektar att jämföra med Västmanlands 14 000.

– Det verkar inte som att det brinner mindre här men elden sprids inte på samma sätt som i Sverige. Det var därför som jag ville ha svar på frågan, säger Niklas Evers.

Efter samtal med flera brandmästare, personer på inrikesministeriet (det finska räddningsverket är underställt ministeriet) och Regionförvaltningsverket i norra Finland vaskade han fram fyra intressanta teorier.

1. Det finska räddningsverket menar själva att man har ett bättre varningssystem än svenskarna. Ett välkoordinerat system av spaningsflyg som söker efter bränder och upptäcker dem i ett tidigt skede. Sverige har ett liknande system, men valde att ställa av spaningsplanen under ett antal år fram till 2006 då de åter togs i bruk. I Finland har spaningsplansmodellen aldrig monterats ned och är därmed bättre trimmad än den svenska.

2. Brandkåren och räddningstjänsten är strukturerade på olika sätt. I Sverige har varje enskild kommun ansvar för räddningstjänsten. I och med att enheterna är små måste räddningspersonalen kunna lite av varje och riskerar att bli mer isolerade. I Finland har man via en reform slagit ihop räddningsverket till 22 enheter och har därmed större muskler för att ta itu med till exempel skogsbränder. Beredskapen att snabbt gå fram och släcka bränderna i tid är därmed högre.

3. Traditionen med frivilligbrandkår är mycket starkare i Finland. 500 enheter finns tillgängliga och trots att det är en frivillig modell så är de skyldiga att rycka in när det behövs.

4. Den sista förklaringen är kanske lite mer tveksam, men flera personer har nämnt att i Finland finns en större kunskap bland allmänheten, ”ett större folkvett” och därmed är man mer försiktig med att till exempel grilla eller fimpa när väderleken är torr.

– Den teorin får man nog ta med en nypa salt eftersom det har anmälts lika många bränder här som i Sverige. Däremot tror jag på skillnaden hur räddningstjänsten är utformad och frivilligbrandkårens kraft här, säger Niklas Evers.

Läs också: Rätt till ersättning vid släckningsarbete

Och ni klarar er fint utan vattenbombare?

– 2007 sålde vi våra sista släckningsplan till Ryssland, de var förvisso små och föråldrade och var inte av samma kaliber som de italienska. Men numera använder det finska räddningsverket bara helikoptrar, säger Niklas Evers.

Då återstår frågan om den svenska modellen har något att lära av Finland. Förmodligen. Kommer politikerna göra något åt saken? Den som lever får se.

/Philip Wallin, redaktör Skydd & SäkerhetHåll dig uppdaterad med Skydd & Säkerhet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Valplakat ställer till oreda i trafiken

Han rånades på bilen i sin verkstad

Pierre Daniel rånades på sin Audi RS6 i sin bilverkstad. Rånarna togs av polisen, och friades av Tingsrätten. Nu får han räkna med att träffa gärningsmännen på stan.

Sector alarm med ny tv-reklam

#NoWorries ska sälja fler larm

”Åk på semester och lämna ditt hem i trygga händer”, säger säkerhetsföretaget Sector Alarm i sin mediala höstkampanj.

Grillentusiast JO-anmäler länsstyrelsen

Sommarens totala eldningsförbud gjorde många grillentusiaster besvikna. En man från Ramdala, strax utanför Karlskrona, anmäler nu länsstyrelsen till JO, Justitieombudsmannen, efter att ha fått semestern förstörd.

IT-SÄKERHET
Instagramkonton hackas och krävs på ransomware

Efter att flera användare fått sina konton hackade uppmanar Instagram alla att aktivera tvåstegscertifiering.

Nyhetsbrev

Irisity gör förlust – enligt plan

Arkiv

Misstänkt grov mordbrand hos Coop Extra i Fagersta

Antalet kortbedrägerier bromsar in

Misstänkt bilbrännare gripen i Turkiet

Han blir AddSecures nya CTO

Tar fram säkerhetsmodell för sjukhusen i Västra Götalands-regionen

Straterno har vunnit ramavtal med fastighetsförvaltaren Västfastigheter.

Svensk larmdosa kan prisas av EU

Start-up-företaget Minut tävlar om en halv miljon kronor i internationellt tillväxtstöd.

"Ett bra sätt att få bort oseriösa aktörer"

Sveriges förenade ordningsvakter, SFO, är positivt till Länsstyrelsens satsning på kontroller.

1

Länsstyrelserna i gemensam personalkontroll

"En särskild satsning som vi gör i år", säger Henrik Kvennberg på Länsstyrelsen.

IT-SÄKERHET
"Många förstår inte att bank-id är en legitimation"

– De tror att det är ett lösenord, säger Ann-Marie Eklund Löwinder, med anledningen av att bank-id-bluffarna fortsätter.

IT-SÄKERHET
Lista: Så undviker du att bli ID-kapad

Nästan varannan svensk oroar sig för id-kapningar och onlinebedrägerier, enligt ny undersökning

IT-SÄKERHET
Hackare siktar in sig på emojis

Rätt till ersättning vid släckningsarbete

Att hjälpa till som frivillig i släckningsarbete av en skogsbrand kan ge ersättning.

Erfaren lås- och larmfirma i konkurs

Största branden i Kaliforniens historia

Nära 115 000 hektar i lågor – sex personer döda varav två brandmän.

Hon blir Securitas kommunikationschef

Indien förstärker helikoptrar med Saab-tech

Ny global säkerhetsutmärkelse

"Vill uppmuntra skogs-, massa och pappersindustrin att förbättra säkerhetsarbetet"

Smarta varningsljus kan rädda liv i höstmörkret

Tufft för Loomis under Q2

Gemensam personalpol i kamp mot bränderna

Haussad startup minskade vinsten

Över 10 000 har skrivit under

7-miljonersavtal till Sectis – årets största

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.229