23948sdkhjf

Varför sprids elden 100 gånger mer i Sverige än i Finland?

| Av Philip Wallin | Tipsa redaktionen

Skogen dominerar båda ländernas landytor, sommarvädret har varit likadant där som här – ändå är skogsbranden i Ljusdal 100 gånger större än Finlands största brand i sommar. Hur är det möjligt?

Många diskussioner har handlat om brandflygets vara eller icke vara i Sverige. ”Varför satsar regeringen på elcyklar och inte egna vattenbombare?”. Frågan fick mig att fundera på våra grannländers situation under den här galet torra sommaren, i synnerhet Finlands vars skogsarel är näst intill identisk med den svenska. Sverige har cirka 28 miljoner hektar skogsmark, Finland cirka 20 miljoner. Marken i skogarna är lika knastertorr där som här. Men medan halva EU har fått rycka ut för att hjälpa oss i brandkaoset – hörs inga nödrop från andra sidan Östersjön. Varför? ”Kan det handla om toppografin?” sa en person på Skogstyrelse som jag talade med. Finland har stora områden myrmark (och sjöar) som kan hindra eldens framfart, men skillnaderna i antal brandhärjade hektar är samtidigt gigantisk

Läs också: Två butiker – två anlagda bränder

Jag kontaktade istället en finsk kollega som slussade mig vidare till en reporter på tv-kanalen Yle – Niklas Evers. Det visade sig att han hade ställt samma fråga: ”Varför brinner det så mycket i Sverige men inte här?” Förra fredagen hade Sverige 40 och Finland 47 pågående bränder. Nästintill samma antal. Men kaoset uteblir i Finland. I Ljusdal har över 15 000 hektar brunnit, i Finland (Pyhäranta) ligger sommarens största brand på 100 hektar. Man får gå tillbaka till 1997 för att hitta Finlands nästa största brand i modern tid på 250 hektar att jämföra med Västmanlands 14 000.

– Det verkar inte som att det brinner mindre här men elden sprids inte på samma sätt som i Sverige. Det var därför som jag ville ha svar på frågan, säger Niklas Evers.

Efter samtal med flera brandmästare, personer på inrikesministeriet (det finska räddningsverket är underställt ministeriet) och Regionförvaltningsverket i norra Finland vaskade han fram fyra intressanta teorier.

1. Det finska räddningsverket menar själva att man har ett bättre varningssystem än svenskarna. Ett välkoordinerat system av spaningsflyg som söker efter bränder och upptäcker dem i ett tidigt skede. Sverige har ett liknande system, men valde att ställa av spaningsplanen under ett antal år fram till 2006 då de åter togs i bruk. I Finland har spaningsplansmodellen aldrig monterats ned och är därmed bättre trimmad än den svenska.

2. Brandkåren och räddningstjänsten är strukturerade på olika sätt. I Sverige har varje enskild kommun ansvar för räddningstjänsten. I och med att enheterna är små måste räddningspersonalen kunna lite av varje och riskerar att bli mer isolerade. I Finland har man via en reform slagit ihop räddningsverket till 22 enheter och har därmed större muskler för att ta itu med till exempel skogsbränder. Beredskapen att snabbt gå fram och släcka bränderna i tid är därmed högre.

3. Traditionen med frivilligbrandkår är mycket starkare i Finland. 500 enheter finns tillgängliga och trots att det är en frivillig modell så är de skyldiga att rycka in när det behövs.

4. Den sista förklaringen är kanske lite mer tveksam, men flera personer har nämnt att i Finland finns en större kunskap bland allmänheten, ”ett större folkvett” och därmed är man mer försiktig med att till exempel grilla eller fimpa när väderleken är torr.

– Den teorin får man nog ta med en nypa salt eftersom det har anmälts lika många bränder här som i Sverige. Däremot tror jag på skillnaden hur räddningstjänsten är utformad och frivilligbrandkårens kraft här, säger Niklas Evers.

Läs också: Finska elitsoldater i tillslag mot ryskt företag

Och ni klarar er fint utan vattenbombare?

– 2007 sålde vi våra sista släckningsplan till Ryssland, de var förvisso små och föråldrade och var inte av samma kaliber som de italienska. Men numera använder det finska räddningsverket bara helikoptrar, säger Niklas Evers.

Då återstår frågan om den svenska modellen har något att lära av Finland. Förmodligen. Kommer politikerna göra något åt saken? Den som lever får se.

/Philip Wallin, redaktör Skydd & Säkerhet

Håll dig uppdaterad med Skydd & Säkerhet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Första och sista numret

Nu säger Skydd & Säkerhet adjö.

EXKLUSIVT: Milstolpe för postskydd

Landets första terminal för en säker samordnad varudistribution.

Lokal resesäkerhet utmanar global

2secure, SRS och Tempest security tar kampen med Control risk på hemmaplan.

Det sista detektivjobbet

Nina Jelver: "Bedragarna kommer hela tiden på nya sätt"

DEBATT
"Allt kan inte vara akut"

Lär dig prioritera bland säkerhetslarmen.

Landar nytt flygplatsavtal

Nyhetsbrev

Säkrar alpina VM i Sverige

"Med 700 miljoner tv-tittar får inget gå fel."

Arkiv

Svenskt företag terrorsäkrar i Köpenhamn

Dekorativt arrangemang utanför parlamentet – innehåller en överraskning.

Skriver nytt avtal med EU-myndighet

Polisen: "Skapas en kriminell generation"

1000-tals svenska ungdomar utnyttjar näthandelns svagheter.

7 år gammalt brott löst med topsning

Fyrdubblad vaktstyrka rensar upp utanför butikerna

Svensk Handel och handlaren Andreas Bylger hyllar de mobila ordningsvakterna.

Läppja på GW

Bjöd snattare på lunch – då minskade stölderna

Blir ny säkerhetschef på Åhléns

Nu lämnar hon Notifind.

Från 25 till 160 medarbetare

Great security växer snabbt – nytt förvärv i Stockholm.

"Hämmar inte konkurrensen"

Får avtalet med Migrationsverket

Till myndighetens verksamhet i Stockholm.

Tempest SOC flyttar in under DN-skrapan

Tre våningar ned under jord.

Två butiker – två anlagda bränder

Snabbväxande nykomlingar på tech-listan

Sensec i samarbete med butikskedja

Stal kött – och ville ha pengar tillbaka

Loomis skriver jätteavtal i USA

Alla måste informera om vem som filmar

”Bollen ligger hos politikerna”

Lämnar Twilfit för Securitas

Nu är Googles betallösning här

Får miljonavtal med Svenskt Näringsliv

PÅ NYTT JOBB
Ny affärområdeschef på Stanley retail

Branschen som får GDPR-kritik

Öppnar upp trollarkiv

Väktare stal för över 100 000 från kund

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.253