23948sdkhjf

"Artificiell intelligens har en given plats i nätverket"

| Av Lars Koelendorf | Tipsa redaktionen

AI kan avslöja mönster i nätverksanvändning och varna IT-ansvariga att något misstänkt håller på att hända. Men det är få som utnyttjar tekniken på det sättet.

Trafiken i verksamheters nätverk växer kraftigt. Det samma gäller mängden data, som också ofta är känslig och behöver ha ett starkt skydd, eftersom den exempelvis innehåller kundinformation eller företagshemligheter.

Samtidigt är det allt fler enheter, från mobiler och tv-skärmar till lunchrummets kylskåp, som kopplas upp på nätverket. Dessa kan dessutom i många fall sakna ett tillräckligt inbyggt skydd mot intrång.

Angreppet ledde till att information om 110 miljoner stals, inklusive kreditkortsnummer. Det som möjliggjorde angreppet var att en medarbetare med hjälp av nätverket som fanns inbyggt i företagets luftkonditionering lyckades få tillgång till informationen.

Denna ökade komplexitet gör att nätverkssäkerheten tar allt mer tid i anspråk och blir allt svårare att hantera. Detta gör i sin tur att risken ökar för att det finns sårbarheter, som sedan kan användas i samband med attacker.

Sammantaget gör detta att mycket få verksamheter har resurserna som krävs för att övervaka allt som behöver övervakas av det som sker i nätverket.

Detta är ett av de viktigaste skälen till att artificiell intelligens blir intressent. AI kan på egen hand analysera och följa användarnas beteende för att se var säkerhetsriskerna finns.

Ett exempel på vad som kan undvikas är det som drabbade den amerikanska butikskedjan Target, när de härom året utsattes för ett hackarangrepp.

Angreppet ledde till att information om 110 miljoner stals, inklusive kreditkortsnummer. Det som möjliggjorde angreppet var att en medarbetare med hjälp av nätverket som fanns inbyggt i företagets luftkonditionering lyckades få tillgång till informationen.

Att använda luftkonditioneringens nätverk var dock inte en uppgift som medarbetaren hade som en del av sitt jobb, och därför hade en intelligent nätverkslösning kunnat uppmärksamma IT-avdelningen på vad som var på väg att hända. I stället blev nu följden att Target förlorade 40 procent av omsättningen medan angreppet pågick.

Artificiell intelligens kan avslöja mönster i medarbetares nätverksanvändning och varna IT-ansvariga att något misstänkt håller på att hända.

Exempelvis kan IT-avdelningen automatiskt få veta om en medarbetare plötsligt börjar logga in på nätverket från ett annat land eller hämtar filer från en avdelning som de inte jobbar på, eller kopplar in en ny mobilenhet som används för att hämta filer. Medarbetaren agerar ju då utanför den vanliga profilen – och detta kan utlösa ett alarm i systemet.

Det är därför rimligt att tro att vi inom de närmaste åren kommer börja se det som en självklarhet att AI har en plats i nätverket.

Detta ger IT-avdelningen en möjlighet att reagera. Men systemet kan också utformas så att det automatiskt sätter profiler i karantän om de uppför sig på ett sätt som triggar en säkerhetsvarning.

Förutom personer kan även enheter av olika slag börja uppföra sig på ett farligt sätt, och även i fråga om detta kan det behövas varningar. Det kan till exempel handla om att systemet märker att en av övervakningskamerorna börjar uppföra sig annorlunda än de andra. Något som inte minst är relevant eftersom det flera gånger hänt att hackers kunna ta sig in i verksamheters system genom sådana kameror.

I dag är det långt ifrån alla verksamheter som använder AI för sin nätverkssäkerhet, och många tror säkert att det är svårt att sätta igång. Men det finns redan verktyg på marknaden som analyserar nätverket i realtid med hjälp av AI och som kan installeras i en redan existerande nätverkslösning.

Det är därför rimligt att tro att vi inom de närmaste åren kommer börja se det som en självklarhet att AI har en plats i nätverket.

Lars Koelendorf, Nordenchef, Aruba, ett företag inom Hewlett Packard EnterpriseHåll dig uppdaterad med Skydd & Säkerhet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Får avtalet med Migrationsverket

Till myndighetens verksamhet i Stockholm.

Tempest SOC flyttar in under DN-skrapan

Tre våningar ned under jord.

Två butiker – två anlagda bränder

Snabbväxande nykomlingar på tech-listan

Sensec i samarbete med butikskedja

Stal kött – och ville ha pengar tillbaka

Nyhetsbrev

Loomis skriver jätteavtal i USA

Arkiv

Rekryteras till nytt gränsuppdrag

CSG säkerställer 150 arbetstillfällen

Så mycket är nya avtalet med SL värt.

"Både upprörd och arg"

Efter attacken mot polismannens bostad

Alla måste informera om vem som filmar

Miljardbrotten som ingen talar högt om

Så kapar, förfalskar och utnyttjar bedragarna bolagen och beställer varor för miljarder. Handeln och leverantörerna betalar priset.

”Bollen ligger hos politikerna”

Överraskande säkerhetskritik

Två av tre utsatta för bedrägeriförsök

Phishingförsök en vanlig syn i svenskarnas mejlkorgar.

Lämnar Twilfit för Securitas

Fräcka bedragarens bluffsamtal – lyssna!

Äldre mannen lyckas få ned allt på band.

5G-hajpen – ingen vill halka efter

Säkerhet högt upp på agendan – men Sverige bjuder ändå in Kina.

Nu är Googles betallösning här

20 år sedan diskoteksbranden i Göteborg

Tusentals i fackeltåg för att hedra offren – gärningsmännen lever under skyddad identitet.

Är två en för mycket?

Han hoppas att branschorganisationerna ska återförenas.

Nu är Robocop här

Avslöjad av vissna julblommor

Blomsterleverans - med 250 kilo narkotika

2

REPORTAGE
Mobila ordningsvakternas kamp mot knarket mitt i city

S&S tog rygg på Nokas nya trygghetsvakter.

Får miljonavtal med Svenskt Näringsliv

PÅ NYTT JOBB
Ny affärområdeschef på Stanley retail

Branschen som får GDPR-kritik

Öppnar upp trollarkiv

Väktare stal för över 100 000 från kund

Ska leverera säker webb till Finland

PÅ NYTT JOBB
Ny marknadschef på Akamai

Bedragare stal bonuspoäng på Coop

Ska samarbeta med Lidingöloppet

PÅ NYTT JOBB
Internrekryteras på Stanley Security

PÅ NYTT JOBB
Då larmoperatör – nu försäljningschef

Brandskyddet brister i Kaknästornet

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.199