"Artificiell intelligens har en given plats i nätverket"

| Av Lars Koelendorf | Tipsa redaktionen

AI kan avslöja mönster i nätverksanvändning och varna IT-ansvariga att något misstänkt håller på att hända. Men det är få som utnyttjar tekniken på det sättet.

Trafiken i verksamheters nätverk växer kraftigt. Det samma gäller mängden data, som också ofta är känslig och behöver ha ett starkt skydd, eftersom den exempelvis innehåller kundinformation eller företagshemligheter.

Samtidigt är det allt fler enheter, från mobiler och tv-skärmar till lunchrummets kylskåp, som kopplas upp på nätverket. Dessa kan dessutom i många fall sakna ett tillräckligt inbyggt skydd mot intrång.

Angreppet ledde till att information om 110 miljoner stals, inklusive kreditkortsnummer. Det som möjliggjorde angreppet var att en medarbetare med hjälp av nätverket som fanns inbyggt i företagets luftkonditionering lyckades få tillgång till informationen.

Denna ökade komplexitet gör att nätverkssäkerheten tar allt mer tid i anspråk och blir allt svårare att hantera. Detta gör i sin tur att risken ökar för att det finns sårbarheter, som sedan kan användas i samband med attacker.

Sammantaget gör detta att mycket få verksamheter har resurserna som krävs för att övervaka allt som behöver övervakas av det som sker i nätverket.

Detta är ett av de viktigaste skälen till att artificiell intelligens blir intressent. AI kan på egen hand analysera och följa användarnas beteende för att se var säkerhetsriskerna finns.

Ett exempel på vad som kan undvikas är det som drabbade den amerikanska butikskedjan Target, när de härom året utsattes för ett hackarangrepp.

Angreppet ledde till att information om 110 miljoner stals, inklusive kreditkortsnummer. Det som möjliggjorde angreppet var att en medarbetare med hjälp av nätverket som fanns inbyggt i företagets luftkonditionering lyckades få tillgång till informationen.

Att använda luftkonditioneringens nätverk var dock inte en uppgift som medarbetaren hade som en del av sitt jobb, och därför hade en intelligent nätverkslösning kunnat uppmärksamma IT-avdelningen på vad som var på väg att hända. I stället blev nu följden att Target förlorade 40 procent av omsättningen medan angreppet pågick.

Artificiell intelligens kan avslöja mönster i medarbetares nätverksanvändning och varna IT-ansvariga att något misstänkt håller på att hända.

Exempelvis kan IT-avdelningen automatiskt få veta om en medarbetare plötsligt börjar logga in på nätverket från ett annat land eller hämtar filer från en avdelning som de inte jobbar på, eller kopplar in en ny mobilenhet som används för att hämta filer. Medarbetaren agerar ju då utanför den vanliga profilen – och detta kan utlösa ett alarm i systemet.

Det är därför rimligt att tro att vi inom de närmaste åren kommer börja se det som en självklarhet att AI har en plats i nätverket.

Detta ger IT-avdelningen en möjlighet att reagera. Men systemet kan också utformas så att det automatiskt sätter profiler i karantän om de uppför sig på ett sätt som triggar en säkerhetsvarning.

Förutom personer kan även enheter av olika slag börja uppföra sig på ett farligt sätt, och även i fråga om detta kan det behövas varningar. Det kan till exempel handla om att systemet märker att en av övervakningskamerorna börjar uppföra sig annorlunda än de andra. Något som inte minst är relevant eftersom det flera gånger hänt att hackers kunna ta sig in i verksamheters system genom sådana kameror.

I dag är det långt ifrån alla verksamheter som använder AI för sin nätverkssäkerhet, och många tror säkert att det är svårt att sätta igång. Men det finns redan verktyg på marknaden som analyserar nätverket i realtid med hjälp av AI och som kan installeras i en redan existerande nätverkslösning.

Det är därför rimligt att tro att vi inom de närmaste åren kommer börja se det som en självklarhet att AI har en plats i nätverket.

Lars Koelendorf, Nordenchef, Aruba, ett företag inom Hewlett Packard EnterpriseHåll dig uppdaterad med Skydd & Säkerhet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

PÅ NYTT JOBB
Hon tar över som säkerhetschef i Helsingborg

City Gross i Efterlyst: ”Handlar om organiserade stöldligor”

I kväll, torsdag, uppmärksammas de organiserade stöldligorna live i TV3:s brottsprogram Efterlyst med Hasse Aro. En omfattande rakbladsstöld hos City Gross i Ytterby utanför Göteborg ligger i fokus. ”Det är viktigt att det kommer upp till ytan”, säger butikschefen Kenneth Hult.

Polismästarens utspel: ”Ica-handlarna är rikast – och vill ha poliser överallt”

"Många kämpar hårt med att få det att gå runt" kontrade Livsmedelshandlarnas vd Pär Bygdeson.

Krönika
Modern säkerhet kan bidra till vinsten

"Den digitala utvecklingen med smarta kameror och RFID-teknik i spetsen kan både skydda handeln och bidra till vinst", skriver Hans Molin, vd på IT-säkerhetsbolaget Secits, i en gästkrönika.

Lösningen på organiserade stölder: ”Vi har tekniken”

De sju personer som frigivits efter miljonhärvan i Göteborg skulle kanske skaka galler om spårbarheten på produkterna vore bättre. Men tekniken finns och är på väg ut i handeln. ”Pilottester beräknas under 2019”, säger Staffan Olsson, produktchef hos den världsledande streckkodsleverantören GS1.

Trendbrott – fler män offer för människohandel

För första gången är fler män än kvinnor offer för människohandel, enligt en färsk rapport från Polisen.

Nyhetsbrev

Nollvisionen – fortfarande en utopi

Arkiv

Kampen mot mutbrotten håller "måttlig efterlevnad"

Sverige klarar sig hyfsat bra i nytt korruptionsindex.

Efter stöldhärvan – DNA-märkningen sprids till 400 butiker

Ica-handlaren Mikael Ovrells initiativ till DNA-märkning har startat en omfattande expansion i branschen. 200 butiker har i det tysta smugit igång med tekniken. ”Vi räknar med att siffran snart fördubblats”, säger Monika Johannesen, försäljningschef på Vindico, som står bakom DNA-sprejen.

Nytt högtflygande avtal klart

Ny säkerhetsapp för utsatta kvinnor

Med säkerhetsappen SRS-Alert kan användaren larma och meddela sin position om något allvarligt inträffar.

3 av de 5 största kameratillverkarna väljer svensk intelligens

"Bara Panasonic och Avilon kvar nu"

"Dags att vi slutar konkurrera med varandra"

Pierre Lindekrantz bolag har ingått i Assa-koncernen sedan 2009 – men opererat under egen flagg. Nu är det slut med det.

Svensk Handel om miljonhärvan: ”Det är fruktansvärt”

Fri Köpenskaps granskning av miljonhärvan, där sju frias och gods för nio miljoner lämnas tillbaka till de misstänkta, väckte starka reaktioner över hela landet. "Jag blev mycket upprörd när jag såg hur blåögt det hanterats i rätten", säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel.

Elcykel-bedrägerier tömmer statens premiekassa

Över hundra polisanmälningar har gjorts av misstänkta bedrägerier kring den så kallade elfordonspremien.

Tummen ned från Sjöfartsverket

Att göra de pensionerade helikoptrarna luftvärdiga för brandbekämpning skulle stjälpa egna verksamheten.

1

Sju friade efter miljonhärva: ”Det är en enorm skandal”

Mikael Ovrell avslöjade stöldhärva över hela landet. Samtliga frias och miljoner i rättskostnader läggs på staten.

DEBATT
"Företag måste bli mer riskmedvetna om IoT"

Svar till Lars Koelendorfs debattartikel

IT-SÄKERHET
Bank-id förstärks mot bedrägerier

Ny uppdatering för e-legitimationen.

"Värsta sommaren på tio år"

VALET 2018
Falska nyheter sprids efter valet

Skönhetskedjans nya jättebutik väljer Nokas

IT-SÄKERHET
Hit flyttar amerikanska IT-jätten

"Vill finnas där den bästa kompetensen finns"

VALET 2018
"Inga indikationer på sabotage"

IT-SÄKERHET
Växer snabbast på marknaden

VALET 2018
Långsiktig risk för dagens valsedlar

PÅ NYTT JOBB
AddSecure satsar på HR – tillsätter CHRO

AddSecure stärker varumärket inom IoT

PÅ NYTT JOBB
Ny vd för Scantron

PÅ NYTT JOBB
Ny marknadschef för Assa Abloy

Smart lås lockar investerare

PÅ NYTT JOBB
Han blir ny landschef i Finland

Misstänkt grov mordbrand hos Coop Extra i Fagersta

Misstänkt bilbrännare gripen i Turkiet

PÅ NYTT JOBB
Han blir AddSecures nya CTO

Erfaren lås- och larmfirma i konkurs

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.184