23948sdkhjf

Förtidsröstning – ett osäkert kort?

| Av Veronica Rönnlund Aldman | Tipsa redaktionen

När röstkort och valsedlar placeras i samma förslutna kuvert, kan rösterna identifieras? Valmyndigheten tycker att man ska lita på det svenska valsystemet.

Det har varit en smutsig valrörelse i år. Jag gillar inte retoriken. Som 2,5 miljoner andra röstberättigade bestämde jag mig därför för att förtidsrösta. I min värld är det både en rättighet och skyldighet att rösta. Men i år hade jag ingen lust att zick-zacka mig fram mellan några av de mer och mindre obskyra partirepresentanterna som brukar flockas utanför vallokalen på valdagen.

En avgränsad sal på stadsbiblioteket hade förvandlats till vallokal, ett av 23 ställen i Helsingborg där man i år kan förtidsrösta. Maken följde med i samma ärende som började med att vi fick ställa oss i kö till bordet med valsedlar.

Läs också: Falska nyheter sprids efter valet
I lugn och ro stod där tre damer och diskuterade och botaniserade bland partiernas valsedlar medan kön bakom oss växte. När det var vår tur stoppades vi av den åldrade damen med blågrått hår och knallrött läppstift, som arbetade som valförrättare.
– Ni får bara gå fram en och en och plocka valsedlar, sa damen bestämt.
– Men nyss stod det ju tre personer här, svarade jag och maken i mun på varandra.
– Ja men de kände kanske varandra, replikerade damen.
– Men vi är ju gifta, flikade maken in försynt.

Läs också: Därför är papper säkrast
– Det är ingen anledning och det har inte med saken att göra, tyckte damen.
Jag blev paff och kände hur irritationen rann till.
– Trams, sa jag och stegade bestämt fram till bordet med valsedlarna. Maken följde efter medan kön bakom oss tystnade.

Efter uträttat ärende bakom skärmen tog en valförrättare hand om de tre valkuverten, rev itu röstkortet och stoppade ner den andra halvan tillsammans med valsedlarna i ett fönsterkuvert som förslöts och märktes med uppgifter från röstkortet. Sedan stoppades kuvertet ner i en stor trälåda. 
När vi gick därifrån slog det mig att eftersom mitt röstkort ligger i samma kuvert som valsedlarna, finns det nu en hypotetisk möjlighet till att min röst kan identifieras. Vad händer med kuvertet fram till valdagens kväll klockan 20:00? Vilka är garantierna? I framtiden, om demokratin stramas åt, skulle det kunna öppna för möjligheten att kartlägga människors politiska åsikter?

Jag hade svårt att släppa tanken så jag ringde Valmyndigheten och frågade. En handläggare förklarade att proceduren när de tar emot rösterna, transporterar, sorterar och sprättar upp kuverten är omgärdad av rigorösa säkerhetsrutiner.
– Det är ingen fara, annars vore det ju valfusk, tyckte handläggaren och avfärdade mina invändningar.

Hans-Ivar Swärd, sakkunnig på Valmyndigheten och med bakgrund inom kommunalt säkerhetsarbete, litar också fullt och fast på det svenska valsystemet.
– Man kan inte utesluta fusk, jag har varit med i många val men har inte sett några tecken på det. Det finns dock alltid en hypotetisk möjlighet till att någon illvillig person kommer åt valsedlarna och sprättar upp kuverten. Men om man vill att det inte ska märkas måste man ju få tag på nya fönsterkuvert. Det är inte lätt. Och vill man ersätta valsedlarna måste det ske i volymer för att det ska påverka valresultatet, säger Hans-Ivar Swärd som hittills bara stött på problem som att någon valarbetare missat något i processen. Sånt kan alltid överklagas i valprövningsnämnden.
Valet i september kommer dessutom att övervakas av tre representanter från OSSE, Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa.
– De kommer hit på helgen och åker hem igen veckan efter valet och skriver en rapport. Det är inget konstigt med det, menar Hans-Ivar Swärd.

Att det skulle kunna hända något under själva röstsammanräkningen förefaller mycket osannolikt, enligt Hans-Ivar Swärd. Processen runt sammanräkningen har allas ögon på sig, den är medial, säker och beprövad. Om något, mot all förmodan, skulle hända så är förtidsröstningens svagaste punkt i stället transport och förvaring av kuverten med valsedlarna, tycker Hans-Ivar Swärd.
Han förklarar att efter avslutad röstning är det kommunernas ansvar att dagligen på ett säkert sätt transportera kuverten med valsedlarna till en plats där de förvaras tryggt och säkert.
I en del kommuner är det kommuntjänstemän eller valarbetare som själva ansvarar för transporten. Förvaringen kan ske i, till exempel, säkra valv i det egna stadshuset. Andra kommuner anlitar transportföretag som är vana vid transport och förvaring av säkerhetsklassat gods.

En rundringning till grannkommunerna Helsingborg, Landskrona och Bjuv visar att alla tre anlitar transportföretag för transport, förvaring och sortering av förtidsröster.
För Landskrona kommun är det första gången. Tidigare sköttes transporterna av kommuntjänstemännen själva och valsedlarna förvarades i Landskrona stadshus. Nu hanteras de tjänsterna, inklusive sortering av valkuvert, av Postnord.
Boel Kvist, chef för den juridiska avdelningen i Landskrona kommun, tycker att outsourcingen till Postnord fungerat väl. Särskilt nöjd är hon med att Postnord även tar hand om sorteringen. Någon kontroll och uppföljning på plats görs dock inte. Däremot har kommunen gjort ett studiebesök hos Postnord som kändes betryggande.
Inte heller Bjuvs kommun, som också anlitar Postnord, gör någon kontroll och uppföljning av hanteringen.
Helsingborgs stad uppger däremot att de gör stickprov dagligen hos det transportföretag som de anlitar.

En punkt som får kritik är även hanteringen av valsedlar i vallokalerna. Hans-Ivar Swärd säger att väljare i många år klagat över att de känner sig besvärade av att plocka åt sig valsedlar i åsyn av andra personer.
Till EU-parlamentsvalet den 26 maj nästa år skärps därför reglerna. Och till nästa riksdagsval 2022 kommer det att stå i vallagen att ”bord med valsedlar ska vara väl avskärmade”.
Vilka valsedlar du plockat till dig i vallokalen är en del av värnandet om rätten till valhemlighet.

Jag tänker på valförrättaren med det blågråa håret och de knallröda läpparna. Även om hon inte hade förstånd eller lust till att behandla alla lika, så hade hon rätt.
I vallokalen ska valsedlarna plockas av en person i taget.

Kan vi då känna oss etthundra procent säkra på att systemet med förtidsröstning är etthundra procent säkert? Ja, säger Hans-Ivar Swärd som inte tycker att det finns någon anledning till att se över rutinerna till nästa val.
Som journalist och röstande är jag fortfarande skeptisk. När vi pratar om saken över middagsbordet säger maken cyniskt:
– Men om demokratin stramas åt och om man försöker kartlägga människors åsikter kan du nog vara beredd på att vid det läget förekommer det inte
ens några demokratiska val i det här landet.
Låt oss hoppas att den tiden aldrig kommer.

Veronica Rönnlund Aldman är journalist, och har tidigare varit redaktör för Skydd & SäkerhetHåll dig uppdaterad med Skydd & Säkerhet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Fortfarande irritation mot Securitas

Hon ska hjälpa handeln mot bedrägerier

Svensk Handel rekryterar expert från Polisen.

Väktare stal för över 100 000 från kund

”De 80-miljonerna har ingen verklighetsförankring”

Securitas vd Joachim Källsholm menar att den extrakostnad som Migrationsverket kritiserar inte stämmer.

”Vi är aggressiva på marknaden”

Henie Wang om: konkurrensen med Securitas, höstens affärer och en börsintroduktion.

Kan du lösa FRA:s kryptotweet?

Nyhetsbrev

Behöver anställa tusentals

"Stor klientökning inom kriminalvården"

Arkiv

Ilskan mot Securitas

"En form av utpressning"

Tar klivet in på superlistan

Framgångsrika hösten fortsätter

Nytt avtal klart – nu med bygghandelsjätte

Ingen växtvärk för Tempest

Utsett till Gasellföretag – igen

Klädkedja DNA-sprejar kosmetika

Vad innebär brottsdatalagen?

Skriver avtal med stor dagligvarukedja

Värde: en halv miljon om året.

Polisen varnar för mobilskalet

"Någon kommer att bli skjuten"

10-i-topp-lista: Framtidssäkra städer

Stockholm bland världens mest framtidssäkra urbana miljöer.

PÅ NYTT JOBB
Hon får nyinrättad säkerhetstjänst

Från stad till kommun.

Tryckte sedlar i hemkopiatorn

Gick på shoppingtur i Mall of Scandinavia.

Ska leverera säker webb till Finland

Ny drönare ska hitta gruvsprickor

Vid Luleå tekniska universitet finns en drönare, utrustad med kamera och magnetometer. Betydelsen för gruvindustrin är odiskutabel.

Spionläkare avslöjad efter Salisbury

Ska skydda larmsystem mot IoT-attacker

Extronic och AddSecure i samarbete.

Tempest lanserar nytt affärsområde

I samarbete med Global Warning System.

PÅ NYTT JOBB
Ny marknadschef på Akamai

Bedragare stal bonuspoäng på Coop

Ska samarbeta med Lidingöloppet

PÅ NYTT JOBB
Internrekryteras på Stanley Security

PÅ NYTT JOBB
Då larmoperatör – nu försäljningschef

Brandskyddet brister i Kaknästornet

Låsjätten investerar i biometri

Nytt högtflygande avtal klart

VALET 2018
Falska nyheter sprids efter valet

IT-SÄKERHET
Växer snabbast på marknaden

VALET 2018
Långsiktig risk för dagens valsedlar

PÅ NYTT JOBB
AddSecure satsar på HR – tillsätter CHRO

AddSecure stärker varumärket inom IoT

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.181