Förtidsröstning – ett osäkert kort?

| Av Veronica Rönnlund Aldman | Tipsa redaktionen

När röstkort och valsedlar placeras i samma förslutna kuvert, kan rösterna identifieras? Valmyndigheten tycker att man ska lita på det svenska valsystemet.

Det har varit en smutsig valrörelse i år. Jag gillar inte retoriken. Som 2,5 miljoner andra röstberättigade bestämde jag mig därför för att förtidsrösta. I min värld är det både en rättighet och skyldighet att rösta. Men i år hade jag ingen lust att zick-zacka mig fram mellan några av de mer och mindre obskyra partirepresentanterna som brukar flockas utanför vallokalen på valdagen.

En avgränsad sal på stadsbiblioteket hade förvandlats till vallokal, ett av 23 ställen i Helsingborg där man i år kan förtidsrösta. Maken följde med i samma ärende som började med att vi fick ställa oss i kö till bordet med valsedlar.

Läs också: Falska nyheter sprids efter valet
I lugn och ro stod där tre damer och diskuterade och botaniserade bland partiernas valsedlar medan kön bakom oss växte. När det var vår tur stoppades vi av den åldrade damen med blågrått hår och knallrött läppstift, som arbetade som valförrättare.
– Ni får bara gå fram en och en och plocka valsedlar, sa damen bestämt.
– Men nyss stod det ju tre personer här, svarade jag och maken i mun på varandra.
– Ja men de kände kanske varandra, replikerade damen.
– Men vi är ju gifta, flikade maken in försynt.

Läs också: Därför är papper säkrast
– Det är ingen anledning och det har inte med saken att göra, tyckte damen.
Jag blev paff och kände hur irritationen rann till.
– Trams, sa jag och stegade bestämt fram till bordet med valsedlarna. Maken följde efter medan kön bakom oss tystnade.

Efter uträttat ärende bakom skärmen tog en valförrättare hand om de tre valkuverten, rev itu röstkortet och stoppade ner den andra halvan tillsammans med valsedlarna i ett fönsterkuvert som förslöts och märktes med uppgifter från röstkortet. Sedan stoppades kuvertet ner i en stor trälåda. 
När vi gick därifrån slog det mig att eftersom mitt röstkort ligger i samma kuvert som valsedlarna, finns det nu en hypotetisk möjlighet till att min röst kan identifieras. Vad händer med kuvertet fram till valdagens kväll klockan 20:00? Vilka är garantierna? I framtiden, om demokratin stramas åt, skulle det kunna öppna för möjligheten att kartlägga människors politiska åsikter?

Jag hade svårt att släppa tanken så jag ringde Valmyndigheten och frågade. En handläggare förklarade att proceduren när de tar emot rösterna, transporterar, sorterar och sprättar upp kuverten är omgärdad av rigorösa säkerhetsrutiner.
– Det är ingen fara, annars vore det ju valfusk, tyckte handläggaren och avfärdade mina invändningar.

Hans-Ivar Swärd, sakkunnig på Valmyndigheten och med bakgrund inom kommunalt säkerhetsarbete, litar också fullt och fast på det svenska valsystemet.
– Man kan inte utesluta fusk, jag har varit med i många val men har inte sett några tecken på det. Det finns dock alltid en hypotetisk möjlighet till att någon illvillig person kommer åt valsedlarna och sprättar upp kuverten. Men om man vill att det inte ska märkas måste man ju få tag på nya fönsterkuvert. Det är inte lätt. Och vill man ersätta valsedlarna måste det ske i volymer för att det ska påverka valresultatet, säger Hans-Ivar Swärd som hittills bara stött på problem som att någon valarbetare missat något i processen. Sånt kan alltid överklagas i valprövningsnämnden.
Valet i september kommer dessutom att övervakas av tre representanter från OSSE, Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa.
– De kommer hit på helgen och åker hem igen veckan efter valet och skriver en rapport. Det är inget konstigt med det, menar Hans-Ivar Swärd.

Att det skulle kunna hända något under själva röstsammanräkningen förefaller mycket osannolikt, enligt Hans-Ivar Swärd. Processen runt sammanräkningen har allas ögon på sig, den är medial, säker och beprövad. Om något, mot all förmodan, skulle hända så är förtidsröstningens svagaste punkt i stället transport och förvaring av kuverten med valsedlarna, tycker Hans-Ivar Swärd.
Han förklarar att efter avslutad röstning är det kommunernas ansvar att dagligen på ett säkert sätt transportera kuverten med valsedlarna till en plats där de förvaras tryggt och säkert.
I en del kommuner är det kommuntjänstemän eller valarbetare som själva ansvarar för transporten. Förvaringen kan ske i, till exempel, säkra valv i det egna stadshuset. Andra kommuner anlitar transportföretag som är vana vid transport och förvaring av säkerhetsklassat gods.

En rundringning till grannkommunerna Helsingborg, Landskrona och Bjuv visar att alla tre anlitar transportföretag för transport, förvaring och sortering av förtidsröster.
För Landskrona kommun är det första gången. Tidigare sköttes transporterna av kommuntjänstemännen själva och valsedlarna förvarades i Landskrona stadshus. Nu hanteras de tjänsterna, inklusive sortering av valkuvert, av Postnord.
Boel Kvist, chef för den juridiska avdelningen i Landskrona kommun, tycker att outsourcingen till Postnord fungerat väl. Särskilt nöjd är hon med att Postnord även tar hand om sorteringen. Någon kontroll och uppföljning på plats görs dock inte. Däremot har kommunen gjort ett studiebesök hos Postnord som kändes betryggande.
Inte heller Bjuvs kommun, som också anlitar Postnord, gör någon kontroll och uppföljning av hanteringen.
Helsingborgs stad uppger däremot att de gör stickprov dagligen hos det transportföretag som de anlitar.

En punkt som får kritik är även hanteringen av valsedlar i vallokalerna. Hans-Ivar Swärd säger att väljare i många år klagat över att de känner sig besvärade av att plocka åt sig valsedlar i åsyn av andra personer.
Till EU-parlamentsvalet den 26 maj nästa år skärps därför reglerna. Och till nästa riksdagsval 2022 kommer det att stå i vallagen att ”bord med valsedlar ska vara väl avskärmade”.
Vilka valsedlar du plockat till dig i vallokalen är en del av värnandet om rätten till valhemlighet.

Jag tänker på valförrättaren med det blågråa håret och de knallröda läpparna. Även om hon inte hade förstånd eller lust till att behandla alla lika, så hade hon rätt.
I vallokalen ska valsedlarna plockas av en person i taget.

Kan vi då känna oss etthundra procent säkra på att systemet med förtidsröstning är etthundra procent säkert? Ja, säger Hans-Ivar Swärd som inte tycker att det finns någon anledning till att se över rutinerna till nästa val.
Som journalist och röstande är jag fortfarande skeptisk. När vi pratar om saken över middagsbordet säger maken cyniskt:
– Men om demokratin stramas åt och om man försöker kartlägga människors åsikter kan du nog vara beredd på att vid det läget förekommer det inte
ens några demokratiska val i det här landet.
Låt oss hoppas att den tiden aldrig kommer.

Veronica Rönnlund Aldman är journalist, och har tidigare varit redaktör för Skydd & SäkerhetHåll dig uppdaterad med Skydd & Säkerhet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

PÅ NYTT JOBB
Hon tar över som säkerhetschef i Helsingborg

City Gross i Efterlyst: ”Handlar om organiserade stöldligor”

I kväll, torsdag, uppmärksammas de organiserade stöldligorna live i TV3:s brottsprogram Efterlyst med Hasse Aro. En omfattande rakbladsstöld hos City Gross i Ytterby utanför Göteborg ligger i fokus. ”Det är viktigt att det kommer upp till ytan”, säger butikschefen Kenneth Hult.

Polismästarens utspel: ”Ica-handlarna är rikast – och vill ha poliser överallt”

"Många kämpar hårt med att få det att gå runt" kontrade Livsmedelshandlarnas vd Pär Bygdeson.

Krönika
Modern säkerhet kan bidra till vinsten

"Den digitala utvecklingen med smarta kameror och RFID-teknik i spetsen kan både skydda handeln och bidra till vinst", skriver Hans Molin, vd på IT-säkerhetsbolaget Secits, i en gästkrönika.

Lösningen på organiserade stölder: ”Vi har tekniken”

De sju personer som frigivits efter miljonhärvan i Göteborg skulle kanske skaka galler om spårbarheten på produkterna vore bättre. Men tekniken finns och är på väg ut i handeln. ”Pilottester beräknas under 2019”, säger Staffan Olsson, produktchef hos den världsledande streckkodsleverantören GS1.

Trendbrott – fler män offer för människohandel

För första gången är fler män än kvinnor offer för människohandel, enligt en färsk rapport från Polisen.

Nyhetsbrev

Nollvisionen – fortfarande en utopi

Arkiv

Kampen mot mutbrotten håller "måttlig efterlevnad"

Sverige klarar sig hyfsat bra i nytt korruptionsindex.

Efter stöldhärvan – DNA-märkningen sprids till 400 butiker

Ica-handlaren Mikael Ovrells initiativ till DNA-märkning har startat en omfattande expansion i branschen. 200 butiker har i det tysta smugit igång med tekniken. ”Vi räknar med att siffran snart fördubblats”, säger Monika Johannesen, försäljningschef på Vindico, som står bakom DNA-sprejen.

Nytt högtflygande avtal klart

Ny säkerhetsapp för utsatta kvinnor

Med säkerhetsappen SRS-Alert kan användaren larma och meddela sin position om något allvarligt inträffar.

3 av de 5 största kameratillverkarna väljer svensk intelligens

"Bara Panasonic och Avilon kvar nu"

"Dags att vi slutar konkurrera med varandra"

Pierre Lindekrantz bolag har ingått i Assa-koncernen sedan 2009 – men opererat under egen flagg. Nu är det slut med det.

Svensk Handel om miljonhärvan: ”Det är fruktansvärt”

Fri Köpenskaps granskning av miljonhärvan, där sju frias och gods för nio miljoner lämnas tillbaka till de misstänkta, väckte starka reaktioner över hela landet. "Jag blev mycket upprörd när jag såg hur blåögt det hanterats i rätten", säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel.

Elcykel-bedrägerier tömmer statens premiekassa

Över hundra polisanmälningar har gjorts av misstänkta bedrägerier kring den så kallade elfordonspremien.

Tummen ned från Sjöfartsverket

Att göra de pensionerade helikoptrarna luftvärdiga för brandbekämpning skulle stjälpa egna verksamheten.

1

Sju friade efter miljonhärva: ”Det är en enorm skandal”

Mikael Ovrell avslöjade stöldhärva över hela landet. Samtliga frias och miljoner i rättskostnader läggs på staten.

DEBATT
"Företag måste bli mer riskmedvetna om IoT"

Svar till Lars Koelendorfs debattartikel

IT-SÄKERHET
Bank-id förstärks mot bedrägerier

Ny uppdatering för e-legitimationen.

"Värsta sommaren på tio år"

VALET 2018
Falska nyheter sprids efter valet

Skönhetskedjans nya jättebutik väljer Nokas

IT-SÄKERHET
Hit flyttar amerikanska IT-jätten

"Vill finnas där den bästa kompetensen finns"

VALET 2018
"Inga indikationer på sabotage"

IT-SÄKERHET
Växer snabbast på marknaden

VALET 2018
Långsiktig risk för dagens valsedlar

PÅ NYTT JOBB
AddSecure satsar på HR – tillsätter CHRO

AddSecure stärker varumärket inom IoT

PÅ NYTT JOBB
Ny vd för Scantron

PÅ NYTT JOBB
Ny marknadschef för Assa Abloy

Smart lås lockar investerare

PÅ NYTT JOBB
Han blir ny landschef i Finland

Misstänkt grov mordbrand hos Coop Extra i Fagersta

Misstänkt bilbrännare gripen i Turkiet

PÅ NYTT JOBB
Han blir AddSecures nya CTO

Erfaren lås- och larmfirma i konkurs

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.155