23948sdkhjf

Elcykel-bedrägerier tömmer statens premiekassa

Över hundra polisanmälningar har gjorts av misstänkta bedrägerier kring den så kallade elfordonspremien.

Enligt en granskning från SVT är det statliga bidraget på max 10 000 kronor ett lukrativt mål för den organiserade brottsligheten.Den utbetalande myndigheten Naturvårdsverket trodde först att det skulle vara en för liten summa för att dra till sig bedragare. Men den uppfattningen har man nu fått revidera.
Under hösten har man gjort sammanlagt 125 polisanmälningar.

– Det är tre stycken återförsäljare som återkommer i de flesta fallen, säger Naturvårdsverkets ekonomichef Håkan Svaleryd till SVT Nyheter.

Granskningen visar att det handlar om skuldsatta bolag som i flera fall har misstänkta målvakter i styrelsen samt kopplingar till tidigare bedrägerihärvor och organiserad brottslighet. Bolagens registrerade verksamheter kan inte kopplas till försäljning av elfordon.
Under en dag i början av augusti lämnade ett av de misstänkta bolagen in inte mindre än sju identiska ansökningar. Många av ansökningarna uppger också att elcyklarna varit väldigt dyra. Bland bidragsansökningarna finns personer med födelseår från 1918 till 2064.

Cykelhandlare uppger att seriösa kunder fått avslag på sin bidragsansökan eftersom någon annan redan sökt bidrag på det aktuella ramnumret – efter att ha skrivit av det i butiken.

Regeringen satsade inledningsvis 350 miljoner på elfordonspremien, men pengarna håller redan på att ta slut. Nyligen beslutade man därför om ett tillskott för att möta den stora efterfrågan.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093