23948sdkhjf

Inleder GDPR-granskning

| Av Philip Wallin | Tipsa redaktionen

Fokus på samtycke som rättslig grund.

Datainspektionen drar under hösten igång flera större granskningar. Syftet med granskningarna är bland annat att skapa vägledning gällande de nya dataskyddsreglerna i bland annat dataskyddsförordningen, GDPR.

Läs också: Alla måste informera om vem som filmar

Ett av projekten fokuserar på samtycke som rättslig grund för att samla in och använda personuppgifter.

– Samtycke är speciellt eftersom det måste lämnas frivilligt och det inte får finnas för stor ojämlikhet mellan den registrerade personen och den personuppgiftsansvarige, säger Datainspektionens generaldirektör Lena Lindgren Schelin i ett pressmeddelande. 

– Samtycken ska också kunna återkallas, vilket ställer stora krav på verksamhetsutövarna att ha strukturer och rutiner för detta. Vi har sett att samtycken ibland samlas in trots att behandlingen kan motiveras på annan grund. Här behövs vägledning, säger hon.

Ett annat projekt ska klargöra gränsdragningen mellan personuppgiftsansvarig och personuppgiftsbiträde.

Läs också: Branschen som får GDPR-kritik

– Många av dagens it-lösningar bygger på att ett biträde sköter driften åt den som är ansvarig för de personuppgifter som hanteras. Det finns flera frågor som rör gränsdragningen mellan dessa roller som är viktiga att utreda.

I ett tredje tillsynsprojekt fortsätter den granskning av dataskyddsombud som inleddes i juni. Efter den granskningen fann Datainspektionen anledning att även titta på den information som ska ges till de registrerade om vem som är dataskyddsombud och hur denne kan kontaktas.

Det här är de stora, planerade granskningar som vi genomför under hösten. Till detta kommer även ytterligare granskningar som vi kan komma att inleda efter till exempel klagomål eller på eget initiativ när det finns brister som bedöms vara så pass allvarliga att de behöver granskas närmare, säger Lena Lindgren Schelin.



Håll dig uppdaterad med Skydd & Säkerhet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Stal kött – och ville ha pengar tillbaka

Loomis skriver jätteavtal i USA

Rekryteras till nytt gränsuppdrag

CSG säkerställer 150 arbetstillfällen

Så mycket är nya avtalet med SL värt.

"Både upprörd och arg"

Efter attacken mot polismannens bostad

Alla måste informera om vem som filmar

Nyhetsbrev

Miljardbrotten som ingen talar högt om

Så kapar, förfalskar och utnyttjar bedragarna bolagen och beställer varor för miljarder. Handeln och leverantörerna betalar priset.

Arkiv

”Bollen ligger hos politikerna”

Överraskande säkerhetskritik

Två av tre utsatta för bedrägeriförsök

Phishingförsök en vanlig syn i svenskarnas mejlkorgar.

Lämnar Twilfit för Securitas

Fräcka bedragarens bluffsamtal – lyssna!

Äldre mannen lyckas få ned allt på band.

5G-hajpen – ingen vill halka efter

Säkerhet högt upp på agendan – men Sverige bjuder ändå in Kina.

Nu är Googles betallösning här

20 år sedan diskoteksbranden i Göteborg

Tusentals i fackeltåg för att hedra offren – gärningsmännen lever under skyddad identitet.

Är två en för mycket?

Han hoppas att branschorganisationerna ska återförenas.

Nu är Robocop här

Avslöjad av vissna julblommor

Blomsterleverans - med 250 kilo narkotika

2

REPORTAGE
Mobila ordningsvakternas kamp mot knarket mitt i city

S&S tog rygg på Nokas nya trygghetsvakter.

Får miljonavtal med Svenskt Näringsliv

PÅ NYTT JOBB
Ny affärområdeschef på Stanley retail

Branschen som får GDPR-kritik

Startar lås-lärlingsprogram för väktare

De blev Årets räddningstjänst 2018

Fick ta emot Guldbrandposten av kronprinsessan.

Öppnar upp trollarkiv

Väktare stal för över 100 000 från kund

Ska leverera säker webb till Finland

PÅ NYTT JOBB
Ny marknadschef på Akamai

Bedragare stal bonuspoäng på Coop

Ska samarbeta med Lidingöloppet

PÅ NYTT JOBB
Internrekryteras på Stanley Security

PÅ NYTT JOBB
Då larmoperatör – nu försäljningschef

Brandskyddet brister i Kaknästornet

Låsjätten investerar i biometri

Nytt högtflygande avtal klart

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.197