23948sdkhjf

Mobila ordningsvakternas kamp mot knarket mitt i city

| Av Philip Wallin | Tipsa redaktionen

S&S tog rygg på Nokas nya trygghetsvakter.

Liknelsen med en polisenhet finns där. Men istället för mörkblå uniformer är det Nokas handplockade trygghetsvakter som samlats runt bordet och rapportera in föregående dags händelser och utbyter erfarenheter. Mötet hålls varje dag vid lunchtid.

Utsättningen är ett bra tillfälle för gruppen att träna upp sina taktiska och juridiska förmågor. Men också för att skapa ett sammansvetsat team.
– Såna här möten är ovanliga i branschen, men troligtvis den främsta faktorn till framgången, menar gruppchefen Andreas Ahmady samtidigt som han skrapar ur det sista ur sin matlåda.

  
Andreas Ahmady intar lunchlåda efter mötet. 

Konceptet Invånarnära ordningsvakter lanserades i maj i år. Andreas Ahmady förklarar att en del poliser hade farhågor: "skulle vakterna ta deras jobb?"
– Men det är inte alls tanken. Det handlar om samverkan. Polisen i dag har bred uppgiftsbas och få resurser. Kan vi hjälpa till, sköta vissa mindre ordningsstörningar eller tillsynsordningar så är det en vinst för samhället i sig.

Under hösten har han och kollegorna märkt att vinden har vänt.
– Snacket går om att ’de här ordningsvakterna kan man vända sig till’. Alla turlag som jobbar i Norrmalm har börjat ringa oss i stort sett dagligen för att fråga vilka som jobbar och hur vi jobbar.

Det blev ganska naturligt att vi klev in på Sergels torg.

Att använda ordningsvakter för att patrullera på allmän plats är ett unikt uppläg som Sverige är ganska ensamt om i EU. Men med en polismyndighet som tidvis har gått på knäna såg det dåvarande rödgröna majoritetsstyret i Stockholm sig nödgad att göra något. Det hela utmynnade i projektet invånarnära ordningsvakter. Nokas vann upphandlingen. 

I starten hade vaktstyrkan få tilldelade områden. Sergels torg i city, Björns trädgård på Södermalm, Sankt Eriksparken på Kungsholmen har sedan länge stuckit ut med omfattande drog- och alkoholproblematik, platser som samtidigt saknat regelbunden bevakning.

– Då blev det naturligt att vi klev in på Sergels torg. Doppade tårna och kände av läget. När vi hade en bra lägesbild så kände vi ansvar för platsen och satte oss i förarsätet tillsammans med polisen. Rådfrågade om hur bevakningen skulle se ut och vart vi skulle lägga ribban, förklarar platschefen Tom Otter.

Det märks att ni har varit på platsen för nu vågar vi släppa ut våra barn igen

Med tiden har ansvaret vuxit, och är nu uppe i 14 LOV-områden. Uppdraget är på projektbasis och personalresurserna få. Nio vakter snurrar dagligen runt stan i fyra bilar, de ska täcka ett område som sträcker sig från Hässelby gård i väster till Vårby gård och Farsta i söder. Och innerstaden däremellan.
– Vi skulle nog kunna dubbla antalet vakter och fortfarande ha ganska mycket att göra. Men det här gör ändå stor skillnad, säger Tom Otter.

Hur har responsen varit?
– Varje dag kommer det fram folk som uppskattar det vi gör. En kille kom fram i Björns trädgård häromdagen och sa: ’Det märks att ni har varit på platsen för nu vågar vi släppa ut våra barn igen’. Staden var nog inte beredd på den här positiva responsen från allmänheten.

 
Skolbarn kommer fram och hälsar på Gustaf Tigerlantz vid Brommaplan.

När Skydd & Säkerhet följer ordningsvakterna till Hässelby gård, via Brommaplan, är det inledningsvis ordningsstörningar i form av alkoholintag på allmän plats som möter oss. A-lagarna i Hässelby gård blir förbannade på vakterna som kommer och påpekar att de inte får dricka alkohol på torget. Platsen är nyligen tillförordnad och det faktum att ordningsvakter tar sig in på deras revir är ett nytt hot. Ett förvirrat tumult uppstår innan den värsta bråkmakaren argt trampar iväg på cykel.

Ljusskygga människor vill inte ha oss där. 

– Ljusskygga människor vill inte ha oss där. Men vi är inte bara här för att samtala och ha trevligt, vi måste dra en gräns så att de vet var gränsen går. Så är det på många nya platser. Ju längre tid som går utan att samhället säger ifrån ju mer aggressiva kan de bli mot förbipasserande, säger ordningsvakten Björn Granath.

 
Under Gallerians p-hus pågår droghandel och missbruk dygnet runt.

Vi lämnar förorten och styr in mot city. Uppe i Klarakvarteren svänger vi ned i Gallerians parkeringshus. Ett tillhåll för heroinmissbrukare, prostituerade och kriminella.

På kort tid avlägsnas fyra personer. I en ståltrappa sitter två relativt unga och utslagna missbrukare som röker heroin. Björn Granath och hans kollega Gustaf Tigerlantz ber dem städa upp efter sig innan de ombeds lämna platsen. Männen lomar sedan långsamt iväg upp för trapporna. Överallt i garaget finns spår av missbruk. Heroinisterna lägger rökheroin i aluminiumfolie och hettar upp med cigarettändare. Ofta hittar vakterna larmknappar och papper från skor stulna från butikerna där ovan.

– Missbrukarna stjäl för mer pengar än vad heroinet är värt. De som säljer heroin tjänar massa pengar. Märkesskor är vanligt som utbyte. Det som stjäls är oftast litet
och värdefult så att det ryms i en plastkasse, förklarar Gustaf Tigerlantz.

Vi hoppar in i bilen och rullar de sista meterna mot Sergels torg. Det var här på Plattan” som arbetet påbörjades i våras. De blir igenkända. Gustaf Tigerlantz hälsar och småpratar med folk på väg ned för trapporna.
– Jag har mina spejarögon och Gustaf sina sociala kvaliteter. Men vi måste försöka hänga ihop, vi vill gärna inte tappa varandra ur synhåll. Speciellt inte här där en situation kan vända så snabbt, säger Björn Granath och ser sig om.

 
Björn Granath spanar ut över "Plattan".

Om en timme ska de delta på fredagsmötet i City i samverkans nya lokaler på markplan. Under sommaren har gruppen byggt upp ett brett kontaktnät tillsammans med ordningsvakterna från SL, ungdomsjouren, socialtjänstens team och framför allt polisen. Allt i regi av City i samverkan.

Butiksägarna i området menar att kriminaliteten har minskat sedan cityprojektet drog igång. Signalvärdet, att alla aktörer samlas på samma plats vid Sergels torg, är stort för en plats där buset i stort sett har härjat fritt de senaste 40 åren.
– Det här är ett ställe som många upplevt sakna polisiär närvaro, det har funnits ett starkt ordningsvaktsbehov. När vi började fick vi kontakt med några områdespoliser i Norrmalm som kände av vår entusiasm. De fick nytt driv av att det kom vakter som brydde sig om deras arbete, berättar Andreas Ahmady.
Kanske är polisen acceptans det yttersta kvittot på att uppdraget fungerar.

I december går projektet i mål. Ett nytt politiskt läge i Stadshuset, med blågrön majoritet, gör dock att det inte finns några garantier för en fortsättning – även om det mesta talar för det, enligt Tom Otter. 
– Känslan är att det här kommer att stanna kvar. Och förhoppningsvis utökas. Vi på golvet ser att det behövs. Det här gör skillnad för våra invånare. Det har nog politikerna också insett även om det här bara varat under en kort period. 

TEXT & FOTO: PHILIP WALLINHåll dig uppdaterad med Skydd & Säkerhet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Kommentarer

Tommy Sköld
Kan tyvärr inte se något positivt i det här även om resultaten i sig och människorna som arbetar med det är fantastiska så ser jag det som ett fullständigt misslyckande för Polisen och även för ett modernt rättssamhälle. Outsourcad myndighetsutövning för tankarna till något helt annat än det Sverige jag vill leva i.

Tommy Sköld
För ordningens skull vill jag klargöra att ovanstående kommentar INTE är författad av Tommy Sköld på Projsec AB.

Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Stal kött – och ville ha pengar tillbaka

Loomis skriver jätteavtal i USA

Rekryteras till nytt gränsuppdrag

CSG säkerställer 150 arbetstillfällen

Så mycket är nya avtalet med SL värt.

"Både upprörd och arg"

Efter attacken mot polismannens bostad

Alla måste informera om vem som filmar

Nyhetsbrev

Miljardbrotten som ingen talar högt om

Så kapar, förfalskar och utnyttjar bedragarna bolagen och beställer varor för miljarder. Handeln och leverantörerna betalar priset.

Arkiv

”Bollen ligger hos politikerna”

Överraskande säkerhetskritik

Två av tre utsatta för bedrägeriförsök

Phishingförsök en vanlig syn i svenskarnas mejlkorgar.

Lämnar Twilfit för Securitas

Fräcka bedragarens bluffsamtal – lyssna!

Äldre mannen lyckas få ned allt på band.

5G-hajpen – ingen vill halka efter

Säkerhet högt upp på agendan – men Sverige bjuder ändå in Kina.

Nu är Googles betallösning här

20 år sedan diskoteksbranden i Göteborg

Tusentals i fackeltåg för att hedra offren – gärningsmännen lever under skyddad identitet.

Är två en för mycket?

Han hoppas att branschorganisationerna ska återförenas.

Nu är Robocop här

Avslöjad av vissna julblommor

Blomsterleverans - med 250 kilo narkotika

2

REPORTAGE
Mobila ordningsvakternas kamp mot knarket mitt i city

S&S tog rygg på Nokas nya trygghetsvakter.

Får miljonavtal med Svenskt Näringsliv

PÅ NYTT JOBB
Ny affärområdeschef på Stanley retail

Branschen som får GDPR-kritik

Startar lås-lärlingsprogram för väktare

De blev Årets räddningstjänst 2018

Fick ta emot Guldbrandposten av kronprinsessan.

Öppnar upp trollarkiv

Väktare stal för över 100 000 från kund

Ska leverera säker webb till Finland

PÅ NYTT JOBB
Ny marknadschef på Akamai

Bedragare stal bonuspoäng på Coop

Ska samarbeta med Lidingöloppet

PÅ NYTT JOBB
Internrekryteras på Stanley Security

PÅ NYTT JOBB
Då larmoperatör – nu försäljningschef

Brandskyddet brister i Kaknästornet

Låsjätten investerar i biometri

Nytt högtflygande avtal klart

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.177