23948sdkhjf

EXKLUSIVT: Milstolpe för postskydd

| Av Philip Wallin | Tipsa redaktionen

Landets första terminal för en säker samordnad varudistribution.

Under lång tid letade Pelle Wicknertz, grundare av CIP checkport, och Edvin Simmingsköld, företagets CEO, en passande lokal.

Valet föll till slut på en lagerlokal i anslutning till Årsta partihallar. Ett stenkast från Årsta brevterminal och med tre möjliga infartsvägar in till centrala Stockholm.

– Lokalen är väl anpassad för oss. Lägger man till säkerhetsaspekten kan man snabbt se fördelarna. Närmsta granne ligger 100 meter bort. Vi har försökt hitta ett trovärdigt alternativ för vår personal, våra kunder och omgivningen, som vi vill skydda, säger Edvin Simmingsköld.

 Här skickas allt från skrivna hot, rakblad tejpade på kuvertet, som man ska skära sig på när man sprättar kuvertet, till ...

Följer man slussen in till godsmottagningen hamnar man mitt i flödet vars väggar är skyddade med stålplåt och säkerhetsdörrar som klarar dynamiska laster. I flödena står detektionsutrustning som ska kontrollera försändelser adresserade till myndigheter och företag.


Alexis Larsson, Postnords säkerhetschef, och Edvin Simmingsköld, CEO
CIP checkport, vid spårningsutrustningen som ska sniffa efter ämnen i misstänkta försändelser. I mitten av november rullade CIP:s verksamhet igång.

– För den oinvigde ser det nästan ut som på Arlanda. En del av våra säkerhetsprocesser och rutiner är snarlika flygindustrins, säger Edvin Simmingsköld.

För två år sedan skrev CIP checkport ett samarbetsavtal med Postnord. Den nya externa terminalen som nu öppnar gör det i samarbete med postjätten. Alexis Larsson, säkerhetschef på Postnord, har länge efterfrågat en liknande lösning för att skydda företagets personal och sina kunder.

– Vi har under flera år blivit uppvaktade av kunder som vill att vi säkerhetskontrollerar deras post och gods. Vi har drivit ett liknande projekt hos oss men nådde inte i hamn med en intern lösning, vår kärnverksamhet är att transportera saker från punkt a till punkt b, inte att säkerhetskontrollera gods.

– Det är en ganska stor apparat att dra igång, inte bara köpa in utrustning. Man ska ha personal som kan de här sakerna, så när Pelle Wicknertz tog kontakt med mig så tänkte jag yes, säger han.

Människan har genom hela posthistorien använt det anonyma brevet för att skrämmas, skada och till och med döda. Tillvägagångssättet aktualiserades senast i slutet av oktober i år då 14 försändelser med rörbomber skickades till bland andra Hillary Clinton, Barack Obama och George Soros.

I de flesta av fallen upptäcktes innehållet redan av USPS postal inspection service. Precis så är CIP checkport tänkt att fungera – som ett filter och skydd för mottagaren. Sverige är nämligen inget undantag från resten av världen.


Atrapp i ett videoband som paketerats i ett paket. 

– Här skickas allt från skrivna hot, rakblad tejpade på kuvertet, som man ska skära sig på när man sprättar kuvertet, till olika former av pulver och sånt som kan se ut att vara explosivt till sådant som faktiskt kan explodera. Samtidigt tror jag att det är väldigt många fall som vi på Postnord aldrig får reda på, säger Alexis Larsson.

Oftast hamnar försändelserna hos mottagarens säkerhetsavdelning, i den mån de har någon.

Post och gods trillar mellan stolarna. Hur bra skalskydd vi än bygger så kommer paketen alltid in.

– I dag kan vem som helst lägga på vad som helst i en gul brevlåda. Och i de flesta fall kommer det fram till mottagaren, säger Pelle Wicknertz, som fick upp ögonen för problematiken via sitt arbete med säkerhet för samhällsviktig verksamhet och risk management på egna konsultföretaget Phenox group. Ett företag som är inriktat på skydd av kritisk infrastruktur och främst riktar sig till svenska myndigheter.

– När vi arbetar med säkerhet vid myndigheter är det främst ur ett fysiskt perspektiv. Men post och gods trillar mellan stolarna. Hur bra skalskydd vi än bygger så kommer paketen alltid in, säger Pelle Wicknertz.

– Vår spaning var att alltför många myndigheter har byggt säkerheten runt sin godshantering i sina egna lokaler, inte sällan i källaren i samma fastighet. Sedan är det ofta någon ur serviceorganisationen som får hantera flödet, men det sker alltför sällan på ett säkerhetsmässigt acceptabelt sätt, säger han.

Han poängterar att om man upptäcker något farligt så gäller det att ha välutbildad personal som vet hur man ska hantera paketen när riskkällan upptäcks och samtidigt kunna erbjuda en infrastruktur som är kapabel att tåla det som hittas.

– I de stora länderna skulle man aldrig drömma om att ta in okontrollerade försändelser till samhällsviktig eller affärskritisk verksamhet. Det gör man i Sverige. Vissa företag och myndigheter gör kontroller i sina egna lokaler. Men säkerhetsmässigt, om man tittar på riskhantering, så har man inte hela förmågan. Länder som USA, England, Frankrike och Tyskland har haft liknande lösningar under lång tid.


Här vid Årsta partihallar i strax utanför Stockholm ligger lokalen. 

Den viktigaste aspekten för att klara av uppdraget är, tillsammans med den säkerhetsklassade faciliteten, personalens specialistkompetens.

CIP checkport rekryterar majoriteten av operatörerna från Postnord då brev- och paketkännedom, erfarenhet av att ha sett skarpa försändelser, anses vara den viktigaste grundkunskapen. Säkerhetskompetensen tillför företaget via en egen specialistutbildning som även kompletteras med operatörsutbildning för all detektionsutrustning som levereras av Sensec.

Det här är en milstolpe för hur vi hanterar den här typen av hot i Sverige

– Personalfrågan är otroligt viktig. Erfarenhet, mängdträning och bakgrund tillsammans med de tekniska hjälpmedlen är det som ger kvalitet i den här tjänsten. De som jobbar här blir proffs. Vi är otroligt måna om operatörernas egen säkerhet, säger Edvin Simmingsköld.

Tillsammans med den tekniska utrustningen som röntgen, spårningsutrustning och annan mer avancerad detektionsutrustning ska man kunna granska avvikelser på närmare håll och tillsammans lägga ett pussel. Det misstänkta föremålet förs sedan in ett specialskyddat rum innan vidare åtgärder vidtas.

– Det här är en milstolpe för hur vi hanterar den här typen av hot i Sverige, säger Edvin Simmingsköld.

Håll dig uppdaterad med Skydd & Säkerhet
Kommentarer (0)

Mest läst

Startsidan just nu

Första och sista numret

Nu säger Skydd & Säkerhet adjö.

EXKLUSIVT: Milstolpe för postskydd

Landets första terminal för en säker samordnad varudistribution.

Lokal resesäkerhet utmanar global

2secure, SRS och Tempest security tar kampen med Control risk på hemmaplan.

Det sista detektivjobbet

Nina Jelver: "Bedragarna kommer hela tiden på nya sätt"

DEBATT
"Allt kan inte vara akut"

Lär dig prioritera bland säkerhetslarmen.

Landar nytt flygplatsavtal

Nyhetsbrev

Säkrar alpina VM i Sverige

"Med 700 miljoner tv-tittar får inget gå fel."

Arkiv

Svenskt företag terrorsäkrar i Köpenhamn

Dekorativt arrangemang utanför parlamentet – innehåller en överraskning.

Skriver nytt avtal med EU-myndighet

Polisen: "Skapas en kriminell generation"

1000-tals svenska ungdomar utnyttjar näthandelns svagheter.

7 år gammalt brott löst med topsning

Fyrdubblad vaktstyrka rensar upp utanför butikerna

Svensk Handel och handlaren Andreas Bylger hyllar de mobila ordningsvakterna.

Läppja på GW

Bjöd snattare på lunch – då minskade stölderna

Blir ny säkerhetschef på Åhléns

Nu lämnar hon Notifind.

Från 25 till 160 medarbetare

Great security växer snabbt – nytt förvärv i Stockholm.

"Hämmar inte konkurrensen"

Får avtalet med Migrationsverket

Till myndighetens verksamhet i Stockholm.

Tempest SOC flyttar in under DN-skrapan

Tre våningar ned under jord.

Två butiker – två anlagda bränder

Snabbväxande nykomlingar på tech-listan

Sensec i samarbete med butikskedja

Stal kött – och ville ha pengar tillbaka

Loomis skriver jätteavtal i USA

Alla måste informera om vem som filmar

”Bollen ligger hos politikerna”

Lämnar Twilfit för Securitas

Nu är Googles betallösning här

Får miljonavtal med Svenskt Näringsliv

PÅ NYTT JOBB
Ny affärområdeschef på Stanley retail

Branschen som får GDPR-kritik

Öppnar upp trollarkiv

Väktare stal för över 100 000 från kund

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

1.09